Saját KB bal
Saját KB jobb

Kedvencünk kedvenc játékai árulkodnak személyiségéről

Általában minden kutyának van kedvenc játéka. Kinek a teniszlabda, kinek a sípolós játék, kinek a plüss figura, de hogy van egy igazi favorit, az szinte biztos. Azt gondolhatnánk, hogy ez a véletlen műve, de a BarkPost véleménye szerint a kiválasztott kedvenc játék árulkodik ebünk személyiségéről. Nézzük, melyik játék miről árulkodhat nekünk, gazdiknak.

Sípolós játékok

A sípolós játékokhoz vonzódó kutyák egyszerűen vadászösztönüknek engedve „terítik le” zsákmányukat, hogy „élelmet” szerezzenek. A támadás során a kisebb állat is kiált és vinnyog, a játék hangja erre emlékezteti őket.

Ne hagyjuk azonban ilyenkor felügyelet nélkül az ebet, mert a „kiszerelt” sípolós részt akár le is nyelheti, ami komoly egészségügyi  problémákhoz vezethet.

Plüss figurák

Néhány kutya egyenesen imádja plüss játékait. Óvatosan hurcolja, nyalogatja, szeretgeti, még a helyét is megosztja a kedvenc plüsivel. Nagyon vigyáz játékára, nehogy sérülést okozzon „neki”. Ez a viselkedés általában a retrieverekre jellemző, nekik a vadászatok során az a feladatuk, hogy a lőtt, vagy sebzett vadat épségben vigyék a vadászhoz.

A plüss figurák túlzott szeretete a szuka kutyáknál álvemhesség idején is megfigyelhető, illetve azoknál a kölyköknél is találkozhatunk ezzel a viselkedéssel, akiket túl hamar választottak el az anyjuktól és alomtestvéreitől.
Ez a magatartás egészen addig normálisnak tekinthető, amíg nem válik rögeszméssé és nem vezet agresszióhoz, vagy nem áll fent annak a veszélye, hogy a kutya szétrágja és lenyelje a játékot.

Labda

Nagyon sok kutya szívesen szalad az eldobott labdáért, akár egészen végkimerülésig képes újra és újra visszavinni azt a gazdinak. Ennek a magyarázata nagyon egyszerű, a kutyák  mozgó célpontként tekintenek a pattogó, guruló labdára, imádják üldözni, elkapni.

Az aktív, nagy mozgásigényű fajták egyedei akár órákig is képesek szaladgálni a labda, vagy más izgalmas eldobott játék után.

Húzogatós játék

A bulldogok, a terrierek és a mopszok különösen élvezik a húzogatós játékokat, de fontos, hogy a gazdi szabja meg a játék határait. Két népszerű elmélet is van arra, hogy miért szeretik a kutyák ezt a fajta játékot. 

Az egyik a háziasítás előtti időkből származik, amikor a vad kutyák a farkasokhoz hasonlóan falkában vadásztak, nagy jelentősége volt annak, hogy milyen gyorsan tudnak minél nagyobb darabot leszakítani az elejtett zsákmányból. A másik elmélet a tenyésztéssel függ össze. E szerint a zömök, izmos, rövid és erős állkapoccsal rendelkező kutyák a vadászok nagy segítségére voltak.

Erős állkapcsukkal megragadták, és gazdájuk parancsáig tartották a zsákmányt. A húzogatós játékok ezekre a harcokra emlékeztetik őket.

Logikai játékok

Számos kutya szeret feladatokat megoldani, pláne ha erőfeszítéseit még egy finom falattal is elismerjük. Ezek a játékok tökéletes megoldást jelenthetnek az ideges, vagy kíváncsi kutyák számára, amikor egyedül kell hagynunk őket. 

A feladatok mentális stimulációt jelentenek számukra és elvonják a figyelmüket az egyedüllétről, a végén pedig még egy finom jutalomfalat is várja őket. Nem csoda, hogy sok intelligens kutya imádja ezeket a kihívásokat.

Csontok rágcsálása

Ezt minden kutya imádja, a csontvelő pedig az egyik legfinomabb falat, amit el tudnak képzelni. A csontok rágása segít megőrizni az íny és a fogak egészségét, tisztaságát. Mivel a legtöbb kutya száraztápot, vagy konzervet eszik, nincs igazán lehetősége arra, hogy állkapcsát munkára fogja. Nem mindegy azonban, hogy milyen csontot adunk ebünknek, kérdezzük meg állatorvosunkat, hogy ő mit javasol. 

A mesterséges csontok azonban jó és általában biztonságos alternatívát jelentenek, hogy kedvencünk ne a bútor lábait rágcsálja.

Természet

A kutyák a szájukkal is vizsgálat alá veszik a világot. Rágják a fenyőtobozokat, botokat, a különböző füveket, sőt még a kövekkel is megpróbálkoznak. Van, amit azért kezdenek rágni, mert alakja a csontra emlékezteti őket, a kerek kövek pedig labdára hasonlítanak. Aggodalomra adhat okot, ha kedvencünk rendszeresen olyasmit rágcsál, ami veszélyes lehet számára, vagy sérülést okozhat. A legjobb, ha ilyenkor elvonjuk ezekről a figyelmét és biztosítunk számára egy alternatív és biztonságos rágnivalót.

Gazdi

Kutyád számára Te magad vagy a legjobb játék. Minden pillanat, amit veled tölthet, számára a mennyországot jelenti. Minden nap szánj a közös játékra egy kis időt, dobd el neki a labdáját, vagy kucorodj le mellé és játsszatok együtt a plüss figurával. A játék levezeti a felesleges energiákat, erősíti a kötődést, számos viselkedési probléma elkerülésében nyújthat segítséget és boldoggá teszi kedvencedet.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás és fotók: barkpost.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...