Két világszinten is nagyon jól képzett kutya segíti a magyar tűzvizsgálók munkáját

A tűzoltói szakterület alapvetően három alappilléren nyugszik: a megelőzés, a mentés és a tűzvizsgálat. Mint azt Bérczi László tűzoltó dandártábornok az Rádió Orientnek elmondta, ez utóbbi arra keresi a választ, hogy mikor, hol és miért következett be a tűzesemény.

Ezen túlmenően azonban mára egy tágabb definíciót fogalmazott meg a tűzvédelmi törvény, így már azt is vizsgálják, hogyan terjedt tovább a tűz és az adott eset tapasztalataiból kiindulva szükséges-e bármilyen akár törvényi, akár gyakorlatbeli változtatás annak érdekében, hogy gyorsabban és hatékonyabban láthassák el a feladatokat.

A dandártábornok kiemelte, hogy a tűzvizsgálati feladatokat jelenleg 110-120 fő és két világszinten is nagyon jól képzett kutya látja el, akik nemcsak a romok alatt képesek sérülteket keresni, de meg tudják mutatni a kollégáknak a szénhidrogének jelenlétének forrását is.

A világon nagyon kevés ilyen kutya van. Romok és hó alatt sokan tudnak keresni, de a szénhidrogének jelenlétét csak nagyon kevesen képesek felderíteni” – emelte ki Bérczi László a Rádió Orientnek.  A jövőben emellé a munkatársak mérnöki gondolkodását és az új technikai vívmányokat szeretnék bevinni a vizsgálatokba a hatékonyabb és gyorsabb feladatellátás érdekében.

A cikket teljes terjedelmében a orientpress.hu honlapján olvashatjátok.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: orinetpress.hu, indexkép (illusztráció): mollythefiredog.wordpress.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...