Egy lyukas kerítés, egy kiszökdöső kutya és egy elítélt apuka

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy kutyát tartani bizony nagy felelősség, és az eb által okozott károkért minden esetben a gazdának kell felelnie. Egy kertből kiszökdöső kutya nemcsak a járókelőkre, önmagára, de az autóval közlekedőkre is veszélyt jelenthet. A vezess.hu egy szomorú eset kapcsán hívja fel a figyelmet a gazda felelősségére.

Miklós és családja, három kislányukkal és imádott pulijukkal, Tiborccal Debrecen kertvárosi részében élnek. Kerítésükön évek óta nagy lyuk tátong, és az amúgy barátságos és „ártalmatlan” puli ezt kihasználva gyakran csavarogni indul, sokszor messze elkóborolva otthonától.

Tavaly júliusban azonban pontosan akkor szaladt ki az úttestre, amikor az utcában lakó 19 éves fiú hazafelé autózott. A kutya féktávolságon belül volt, az egyetemista félrerántotta a kormányt, emiatt autója egy kőkerítésbe csapódott, ő maga pedig fejsérülést szenvedett. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Tiborc, a puli megúszta az esetet, viszont törzskönyv szerinti gazdájának, Miklósnak bíróság elé kellett állnia gondatlan emberölés vádjával.

„Gondatlanságból elkövetett testi sértés, vagy emberölés vétségéért kell felelősségre vonni azt a gazdát, akinek a közútra kiengedett kutyája, vagy más állata előidézőjévé vált más személyek testi sérülésének.” – magyarázza dr. Janklovics Ádám, a Vezess.hu jogi képviselője.

Az eljárás során arra is fény derült, hogy az apuka a kerítésen lévő lyukat már két éve nem javította meg, így a halállal végződő baleset az ő hanyagsága miatt következett be.

„A kutyatartótól elvárható a bíróság szerint, hogy a kutyáját olyan körülmények között tartsa, hogy az ne szökhessen ki, ne veszélyeztethesse senkinek az életét, illetve a testi épségét. Ezt a kutyatartásra vonatkozó jogszabályok  is előírják. Valószínűleg nem tudja mindenki, de többek között állatot az út közelében csak úgy szabad tartani, hogy az útra ne juthasson ki. Más helyzet a pórázon vezetés, ilyenkor a gyalogosokra vonatkozó rendelkezések az irányadók. Az állatok védelméről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 1. §-a az irányadó ilyenkor. Eszerint az állattartó köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.” – olvasható a vezess.hu cikkében.

Végül a bíróság a pontos megfogalmazás szerint „a Btk. 160. § (1) bekezdésébe ütköző, és a (4) bekezdése szerint minősülő és büntetendő, gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének minősítette” a családfő trehányságát, mely a Btk. szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Végül a bíróság minden körülményt alaposan mérlegelve 1 év 6 hónap börtönre ítélte Miklóst, 2 évre felfüggesztve.

 

Olvassátok el a pórázhasználtról szóló cikkünket is!

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: vezess.hu , indexkép csak illusztráció, forrása: writtalin.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...