Érdligeten Kemi, a négylábú terapeuta segít egy általános iskolában

Nem kell fegyelmezni a tanulókat, akik mindig rendet raknak maguk után és odafigyelnek az órákon. Az idillikusnak hangzó helyzet elsősorban egy kutyának köszönhető. Kemi bejáratos az igazgatói irodába is, és még a tankerület-vezető is áldását adta rá. A hvg.hu Érdligeten járt, ahol egy négylábú is naponta jár iskolába.

Amióta a kutya jelen van a suliban, és velünk dolgozik az órákon, sokkal motiváltabbak a gyerekek. A tanulással és a fegyelemmel azért sincs gond, mert Kemi megjutalmazza a diákokat, amikor ügyesen elvégeznek egy feladatot, például pacsit ad nekik, de kérhetnek tőle más trükköt is. A gyerekek egyébként sokszor észre sem veszik, hogy tanulnak, mert a kutyától, akit imádnak, az órai feladatok sokszínűbbek, és jóval szórakoztatóbbak lesznek” – meséli a hvg.hu riporterének Marcali Kiss Rita az Érdligeti Általános Iskola alsós tanítónője, az iskolai kutya, Kemény gazdája.

Rita pozitív tapasztalatai nem merülnek ki ennyiben: Kemi különleges kisugárzása a túlpörgésre hajlamos gyereket visszafogja, a visszahúzódót megnyitja. Amióta óra közben pár percre pihenésképpen odaülhetnek a kutyához, és megsimogathatják, a fáradékony diákok is jobban bírják az iramot. Mindezen túl Rita osztályában mindig rend van, mert a gyerekek pontosan tudják, ha elöl hagynak vagy eldobálnak valamit, az előbb-utóbb úgyis a kutya szájában köt ki. A diákok mindemellett az állatokkal és az egymással való bánásmódot is megtanulták: az osztályába járó gyerekek közül nem egynek lett kutyája a tanév kezdete óta.

Rita azon kevesek egyike, aki az elmúlt két évben általános iskolai pedagógusként elvégezte a Kaposvári Egyetem Magyarországon úttörőnek számító kutyaterápiás fejlesztő szakember képzését, és ma nagy sikerrel kamatoztatja tudását az osztályteremben. Az Érdligeti Iskola alsó tagozatán Rita egyedülálló ismeretei különösen hasznosak, mert egy integráló intézményről van szó, ahol ép társaik mellett speciális nevelésű igényű diákokat is nevelnek. Kemi az ő óráikon különösen fontos szerepet tölt be.

 

A cikk további részét a hvg.hu portálon olvashatjátok.

Index kép: Stiller Ákos

 

Olvassátok el a kutyás terápiával kapcsolatos korábbi cikkeinket is:

Bodza, a vásárhelyi terápiás kutya utat nyit a sérült gyerekekhez

Risza és Domos varázslatos kapcsolata 

Szorongás? A megoldás: kutya 

Kutyaterápia sportolóknak 

Kutyaterápia: Amikor a pszichológia találkozik Fedorral 

Életviteli Klub Szeged: Kutyás terápia – négylábú segítők az emberért

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás és fotók: hvg.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...