Bodza, a vásárhelyi terápiás kutya utat nyit a sérült gyerekekhez

Már tudományos vizsgálatok is igazolták, hogy a kutya-ember kapcsolat az „egyszerű” kutya-gazdi reláción túl, még nagyon sok lehetőséget rejt magában. A kutya már puszta jelenlétével is képes jobb kedvre deríteni, bundájának érintése, simogatása jótékonyan hat idegrendszerünkre, stresszoldó hatással bír. 

A speciálisan képzett kutyák nagyon sok helyen segítik az orvosok, pszichológusok munkáját. A négylábú segítőkkel végzett különféle terápiás foglalkozások egyre gyakoribbak, hiszen mind többen ismerik fel ennek jótékony hatását az idősekre, sérült, de akár az egészséges gyerekekre és felnőttekre is.

Köztudott, hogy a kisállatok tartása, a mindennapos gondoskodás feladatai, a feltétel nélküli szeretet, amit a négylábúak adnak, jótékony hatással van az emberekre. Nem csak izgága és csahos ebek léteznek, hanem vannak nyugodtabb, megbízhatóbb, türelmesebb kutyák is, akik akár terápiás célokra is kiválóak.

A vasarhely24.com Fehérné Eleki Anitát, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola gyógypedagógusát kérdezte, aki a város több intézményében járt már hűséges és csodálatos társával, Bodzával.


Fehérné Eleki Anita és kutyája, Bodza

Hogyan és mikor lettél kutyaterápiás szakember?

Gyerekkorom óta mindig is volt kutyám, tehát a kutyák iránti rajongásom mindig is megvolt bennem. Körülbelül 12 évvel ezelőtt jutott eszembe, hogy egyesíthetném a kutyát a munkámmal. Látván és érezvén, hogy a kutya mekkora hatással volt, van az életemre, gondoltam, hogy a sérült gyerekek érzelmi és pszichés problémáira is nagy hatással lesz. Akkor elkezdtem kutakodni az interneten, de sajnos nagyon-nagyon kevés magyar irodalmat, cikket találtam hozzá. Így sajnos maradtam „csak” hobbi kutyatartó. A két fiam születése után, amikor visszamentem dolgozni, újra felmerült bennem a vágy, hogy kutyás terápiával szeretném kiegészíteni a munkámat. Ekkorra már több lehetőséggel és szakmai anyaggal találkoztam az interneten, így elkezdtem annak utána kutakodni, mi kell ahhoz, hogy kutyás terapeuta lehessek. Így 2012­-ben megvásároltam Bodzát, a golden retriver kutyusomat.

Miért hasznos egy kutyaterápiás foglalkozás?

A kutyaterápiás foglalkozások előnyét és hasznosságát én abban látom, hogy a kutya, aki aktív részese a terápiának, foglalkozásoknak, feltétel nélkül szereti a gyerekeket. A kutya számára teljesen mindegy, hogy a gyerek aznap éppen jól, vagy rosszul viselkedett. A jól képzett terápiás kutya mindenkinek szót fogad, mindenkivel szépen dolgozik.  Az a tapasztalatom, hogy a túlmozgásos gyerekek megnyugszanak, a visszahúzódó gyerekek pedig kinyílnak Bodza jelenlétében.

A cikket teljes terjedelmében a vasarhely24.com oldalon olvashatjátok.

 

Olvassátok el korábbi cikkünket is Risza és Domos varázslatos kapcsolatáról

 

Kapcsolódó cikkek

Szorongás? A megoldás: kutya

Kutyaterápia sportolóknak

Kutyaterápia: Amikor a pszichológia találkozik Fedorral

Életviteli Klub Szeged: Kutyás terápia – négylábú segítők az emberért

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás és fotók: vasarhely24.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...