Saját KB bal
Saját KB jobb

Bepillantás a Retriever Fajtamentők hétköznapjaiba

Retrieverek: Labrador és Golden, hogy csak a legismertebbeket említsük a retrieverek fajtái közül. A világ talán egyik legnépszerűbb kutyái, számos reklám sztárjai, gyerekszerető, igazi családi kutyák, akik segítőkutyaként is nap mint nap jelesre vizsgáznak. Sajnos a népszerűségnek, mint a legtöbb „felkapott” fajta esetében, súlyos ára van. 

Sokan szaporítják, akik csak a gyors pénzkereseti lehetőséget látják benne, és ha már nem tudják tovább kihasználni, egyszerűen kiteszik az utcára, vagy jobb esetben leadják egy menhelyre, vagy gyepmesteri telepre. (A szaporítók által a fajtának okozott egyéb károkat most ne is említsük.) Az utca és a menhely jelenti a „megoldást”, azoknak a kutya tulajdonosoknak is (ők nem gazdik), akik a sokszor szocializálatlan, egész addigi életét kennelben töltő, aranyos kis karácsonyi szőrpamacsból felnőtté vált retrieverüktől szabadulnak meg ilyen módon, ha túlságosan kezelhetetlennek ítélik az ebet.

Nem csoda, hogy a Retriever Fajtamentőknél, mint annyi más fajtamentő egyesületnél, szinte állandó teltház van, sőt menhelyeken, gyepmesteri telepeken rosszabbnál rosszabb körülmények között tengődnek fajtatiszta retrieverek, akik megmentőikre várnak, mint oly sok más négylábú fajtársuk.

Az elárvult, szerető családra vágyó retrievereket a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület karolta fel. Az Egyesület szorgos önkéntesei minden megtesznek azért, hogy mielőbb új gazdát találjanak a gondozásukban lévő, és a menhelyeken vegetáló retrievereknek.


Scooby

Az Egyesület vezetőjét, dr. Bagi Fruzsinát kérdeztük a dolgos hétköznapokról.

Kutyabarát.hu: Miért pont a retrieverek? Mióta foglalkozol retrieverek mentésével, hogyan indult ez Nálad?

dr. Bagi Fruzsina: Hogy miért pont a retriever? Mert őket szeretjük, mert mellettük köteleztük el magunkat. Nekem 1997 óta van labradorom, aztán lett goldenem, lényegében azóta folyamatosan van saját és gazdikereső retriever is az otthonunkban.

Kutyabarát.hu: Mióta működik az Egyesület? Mesélnél nekünk egy kicsit a kezdetekről?

dr. Bagi Fruzsina: Jelen voltam a retriever fajtamentés létrehozásakor, mindez 2005-re tekint vissza. Akkor beszélgettünk hármasban, retrievert szerető lányok, hogy mennyi bajbajutott kutyát látunk nap mint nap. Szerettünk volna segíteni, igaz, akkor tudásunk, lehetőségünk még nem volt elégséges ehhez, ezért más állatvédő szervezetek segítettek, tanítottak minket. Először egy internetes felületet hoztunk létre, ahol számon tartottuk a gazdikeresőket, majd 2006-tól mentettünk ténylegesen labradorokat, goldeneket. Ekkor még sok segítséget kaptunk másoktól, de már látszódott előttünk az út, hogy önálló egyesület nélkül lehetetlenség ezt folytatni. Ezért az addigra egymással összebarátkozott kis csapat komoly elhatározásra jutott, és a szokásos hosszú adminisztratív munka után létrehoztuk a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesületet, amely 2009-ben lett bejegyezve jogerős, közhasznú, nonprofit egyesületként Komárom-Esztergom megyében.

Kutyabarát.hu: Bemutatnád néhány szóban az Egyesületet? Kik vagytok, mit csináltok?

dr. Bagi Fruzsina: A Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület nonprofit, közhasznú. A csapatot kizárólag önkéntesek alkotják, akik saját szabadidejükben, legtöbbször saját kasszájukból finanszírozva tevékenykednek. Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy a rossz körülmények között élő, azaz elsődlegesen sintértelepekre, menhelyekre, utcára került kutyákat megmentsük. Elhozzuk őket, majd az állatorvosi ellátást követően, elsődlegesen ideiglenes befogadóhoz kerülnek, majd megismerve természetüket, végleges gazdihoz adjuk retrievereinket. Egy állatvédő szervezet vagyunk, amely a retrieverekre, azaz elsődlegesen golden és labrador retrieverekre specializálódott. Őket ismerjük, velük kapcsolatban van igen nagy tapasztalatunk.

Az állatvédelmi tevékenység mellett azonban nagy hangsúlyt fektetünk a felvilágosításra is, hiszen a kutyák egyedi megmentése csak tűzoltás, de a legszebb az lenne, ha a felelős állattartás jóvoltából nem lenne szükség arra, hogy ekkora számban kerüljenek hozzánk kutyák.

A felvilágosítás több fronton történik.

Járunk rendezvényekre, például minden évben a Gyereksziget nevű programsorozatra, ami június minden hétvégéjén van a Hajógyári szigeten. Itt az aprónépnek tanítjuk, hogyan kell jól bánni egy kutyával, kedvesen simogatni, sétáltatni, megetetni, hogyan álljanak egy kutyához, ha velük szembe jön az utcán. Ezzel együtt a szülőket is tanítjuk, hiszen ők is tapasztalhatják, hogy megfelelően viszonyulva egy kutyához, a gyerekük barátságosabbá, nyitottabbá és magabiztosabbá válik, miközben egy igazán jó élményhez jut, hiszen egy pihe-puha retrieverbundát simogathat, vagy éppen egy jól nevelt kutya az ő kérésére ül le.

Más részről folyamatosan tájékoztatunk a felelős kutyatartásról, kezdve a felelős kutyavásárlással, beszerzéssel, a nevelésen, ellátáson, etetésen keresztül az idős kutyáról való gondoskodásig. Ennek ellenére, sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy az emberek meggondolatlanul vásárolnak szaporítótól kutyát, akivel utána sok probléma van, és éppen emiatt, vagy ettől független okból szeretnének megválni tőle, és felkeresnek minket. Ugyanígy gyakran tapasztaljuk, hogy az addig szeretett eb csak addig családtag, amíg a család nem költözik és az addig a kertbe kicsapott kutya hirtelen otthontalanná válik. Részben ezeket a kutyákat is igyekszünk elhelyezni, de sokszor szembesülünk azzal, hogy nincs annyi hely az állatvédőknél, amennyi meggondolatlan kutyatartó. 


Joker

Kutyabarát.hu: Évente mennyi kutya kerül a gondozásotokba, hol helyezitek el őket és milyen módon kerestek nekik gazdát?

dr. Bagi Fruzsina: Átlagosan a hozzánk kerülő és örökbeadásra kerülő kutyák száma 100 és 150 között van éves szinten. 2015-ben például 106 labrador retriever és 36 golden retriever volt a gondozásunkban. Azt tudni kell, hogy hozzánk a legtöbb esetben a középkorú vagy idősebb, betegebb, problémásabb kutyák kerülnek, akik érthető módon tovább is tartózkodnak nálunk. A kutyák elsőként általában állatkórházban kerülnek elszállásolásra, Dunaföldvárra a Túri Állatkórházba, vagy Budapestre a FeliCaVet állatkórházba; velük ápolunk jó és szoros kapcsolatot, ami lehetővé teszi a mindennapi közös munkát. Itt megvizsgálják a kutyákat, ellátják a betegségeiket, átesnek a szívférgesség szűrésen, ivartalanításon, oltáson, chipezésen, parazitamentesítésen, megtörténik egy általános állapotfelmérés.

Ezután, amint ideiglenes befogadó akad számukra, családba költöznek, hiszen így lehet őket a legkorrektebben megismerni, felmérni tulajdonságaikat, továbbá nevelve, szoktatva, tanítva elindítani őket egy új élet felé. Az ideiglenes befogadás nagyon örömteli, de néha nehéz dolog is, hiszen mindig újabb és újabb kutyákat szeret meg az ember – akik persze eközben is sok borsot törnek ideiglenes gazdijuk orra alá -, elindítjuk őket egy jó úton, és sokszor pont akkor, amikor már igazán gondmentes a velük való együttlét, valaki elviszi őket és új családba kerülnek. 🙂 Az elválás néha nehéz, ennek ellenére, gyakorlott ideiglenes befogadóink tudják, hogy a gazdikereső kutya útja az, hogy végleges otthonra leljen, ráadásul ez nem végleges elválást jelent, hiszen örökbeadott kutyáinkkal a későbbiekben is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot.

A kutyáinkat elsődlegesen internetes felületeken hirdetjük. Saját honlapunkon és fórumunkon (retrieverhelp.hu), a Facebookon, különböző gazdikereső felületeken. Szívesen adunk információt akár e-mailben ([email protected]), akár telefonon (20/59-333-80 vagy 20/526-2703). Továbbá a rendezvényeinken is mindig vannak kint gazdikereső kutyák, vagy legalább információ arról, kiket lehet örökbe fogadni.

Kutyabarát.hu: A kutyák milyen állapotban és honnan kerülnek hozzátok?

dr. Bagi Fruzsina: Gyepmesteri telepekről, menhelyekről, utcáról, gazdától. Az állapotuk változó, a kutya korától, a telep milyenségétől és attól is függ, hogy ott mennyi időt tartózkodott. A gazdás kutyák, bár azt hihetnénk, sokkal jobb állapotban kerülnek hozzánk, de ez néha megtévesztő. Jelenleg egy törzskönyvezett labrador retrieverrel, Scoobyval vagyunk nagy munkában, akit gazdája oly mértékben elhanyagolt mentálisan, hogy most, 5 éves korára kell Scoobynak mindent megtanulnia. Szerencsére jó úton halad és addig is nálunk várja végleges gazdiját.

Vannak jó állapotban lévő kutyák, azonban vannak idősek, betegek, elhanyagoltak is. Sok kutya szívférgességgel terhelt, ami lehet tünetmentes, de okozhat súlyos tüneteket is. Sok kutya bőrpanaszokkal, hasmenéssel, különböző féregfertőzéssel kerül hozzánk, amiket mind kezelni kell, de ezek általában gyors és szép sikereket, gyógyulást hoznak. Vannak krónikus betegek, a fajtákra jellemző diszpláziával, szembetegségekkel. Ezek nagyon szomorú dolgok, hiszen sokszor szintén a szaporítás áldozatait jelentő kutyákat sújtja, azonban általában el tudjuk érni, hogy korrektül menedzselhetőek legyenek ezek a betegségek, és a kutya tartalmas, boldog életet élhessen egy család biztonságában.


Tóbiás

Kutyabarát.hu: Hogyan telnek egy fajtamentő egyesület hétköznapjai?

dr. Bagi Fruzsina: Naponta rengeteg levélre, üzenetre válaszolunk. Valaki kutyát szeretne örökbe fogadni, valaki más pedig leadni, míg egy harmadik éppen talált egy retrievert. Van, aki segítséget ajánl fel, más tanácsot kér… és ezekre a levelekre nap mint nap, mondhatni szolgaian, türelmesen, időt, energiát nem spórolva válaszolunk.

Emellett foglalkozunk a kutyáinkkal: sétáltatjuk, neveljük, karban tartjuk őket testileg és lelkileg is. Fotózzuk, leírásokat, híreket szerkesztünk róluk. Foglalkozunk a bejövő kutyákkal, kapcsolatot tartunk az állatkórházakkal, az ideiglenes befogadókkal, foglalkozunk a már örökbeadott kutyákkal. Kutyát szállítunk állatorvoshoz, kutyát szállítunk ideiglenes befogadóhoz, vagy éppen gazdihoz.

Ja, és mindezt legtöbbünk teljes állás, család, gyerekek, saját kutyák mellett teszi. Néhány aktívabb önkéntesünknek ilyen dolgokkal napi több órája is elmegy. Alkalmanként azzal viccelődünk magunk között, hogy a Retriever Rescue egy-egy teljes állást biztosít számunkra, csak „rossz” a fizetés. Természetesen a fizetés nem rossz, hiszen az elégedett kutyák és boldog, egymásra talált családok öröme mindig erőt ad, hogy folytassuk, és annyi sikerélményhez jutunk, ami továbblendít minket a nehéz pillanatokon is. Azonban tudni kell, hogy közben a családunk, kutyáink és sokszor a Retriever Rescue kutyáinak napi betevőjét akkor is elő kell teremtenünk valahonnan, tehát bejelentett állásunkat, más kötelezettségünket sem hanyagoljuk, hanyagolhatjuk el.

Ebből is látszik, hogy rengeteg a teendő, ezért mindig örömmel várunk segítőket, akik kutyákkal való foglalkozással, ideiglenes befogadással, szállítással, esetleg a koordináció fontosabb pillérein a mindennapi dolgok intézésével hathatósan segítségünkre tudnak lenni.

Kutyabarát.hu: Ki fogadhat tőletek örökbe kutyát, milyen feltételeknek kell megfelelnie a gazdi jelölteknek?

dr. Bagi Fruzsina: Tőlünk az fogadhat örökbe, aki felelős és jó gazda. Nyilvánvalóan nehéz egy sablont mindenkire ráhúzni, hiszen ahogy a kutyák, úgy az örökbefogadó családok is más-más tulajdonságokkal rendelkeznek. De éppen ezért csodálatosak a retrieverek, hiszen annyira sokszínűek. Általánosságban tudni kell, hogy elsődlegesen kinti-benti kutyaként adunk örökbe, ahol a kutya nem csak kerti dísz lesz, hanem ő is része lehet a családnak.

Örökbefogadási protokollunk ITT olvasható, sok mindent részletesen leírtunk az örökbefogadásról. Annyit kiegészítésként, hogy van egy örökbefogadási kérdőívünk, melyet minden érdeklődőnek e-mailben küldünk el. Igyekszünk kérdéseinket standardizálni, de egyben figyelmet fordítani az egyéniségre, ami jellemzi a családokat és kutyáinkat is. Így bízunk benne, hogy a felelős örökbefogadók megtalálhatják nálunk a hozzájuk leginkább illő új családtagjukat.


Abby

Kutyabarát.hu: Milyen esélyekkel indul nálatok egy kölyök, fiatal, vagy idős kutya a gazdakeresésben?

dr. Bagi Fruzsina: Egy kölyök és fiatal kutya abszolút jó eséllyel. Általában ők nem töltenek el nálunk heteket sem, hiszen igen nagy rájuk az érdeklődés. Egy felnőtt, egy foglalkozásigényesebb, vagy nem teljesen problémamentes kutyánál ez kicsit több időt vesz igénybe, de szerencsére jó statisztikánk van, némileg hosszabb idő alatt ők is gazdira lelnek.

Az idősebb, betegebb, kifejezetten problémás kutyák viszont igen sok időt is eltöltenek nálunk néha. Általánosságban a szukákat jobban keresik, idősebb kutyák esetén is. Azonban nekünk is több a kan kutyánk, akik közt bizony sokszor vannak „beragadók”, azaz akik hónapok óta nálunk vannak. Most legrégebbi gazdikeresőnk Valdo, a fekete, 14 éves törzskönyvezett labrador. Rajta kívül most két idősebb sárga labrador kanunk van, akik túl vannak a hosszadalmas szívférgesség kezelésen és most már, 4 hónap nálunk töltött idő után itt lenne az ideje, hogy saját otthonra leljenek.

Sajnos sokan félnek az idősebb kutyáktól, pedig ez a félelem alaptalan. Természetes, hogy nem élhetnek már 10 évig, azonban a bennük rejlő kedvesség, bölcsesség, simulékonyság és szeretet, azt gondolom, maximálisan kárpótolhatja örökbefogadójukat ezért, ráadásul ők épp úgy szomjaznak a szeretetre, mint a fiatalok. Nekem több idős kutya is kifejezetten kedvencem, a mi családunkban is sok-sok öreg labi és goldi élt már az örökbefogadásukig. Azt kell mondjam, sokszor jóval kevesebb a tennivaló velük, mint a tűzről pattant fiatalsággal. 🙂

Kuyabarát.hu: Milyen költségekkel jár egy-egy kutya ellátása az ideális gazda megtalálásáig?

dr. Bagi Fruzsina: Egy kutya teljes ellátása 35-40 000 Ft, amennyiben az a kutya egészséges. Ez magába foglalja az ivartalanítást, a szívférgesség tesztelést, az oltásokat, chipet, parazitamentesítést. Amennyiben egy kutya beteg, akkor a határ a „csillagos ég”, például egy szívférgesség kezelés hozzávetőleg további 200.000 Ft-ot igényel. Egy ízületi bántalmakkal küzdő kutya műtétje 100.000 Ft-nál kezdődik, míg havi gyógyszerköltsége átlagosan 10-15.000 Ft. Természetesen itt van még az etetés, amit szerencsére sok ideiglenes befogadónk magára vállal, amiért ezer hála nekik. De ez kutyánként átlagosan 5-10.000 Ft-ot jelent és akkor még nem került szó a havi parazitamentesítő készítményekről, amiket rendszeresen biztosítani kell. Egyesületünknek nincs saját autója, így a benzinköltséget általában saját magunk fizetjük. Nincsen telephelyünk, ezért sem alkalmazottat, sem rezsit nem kell fizetnünk.

Kutyabarát.hu: Kik és milyen módon segítik a működéseteket? A befolyt pénzek sorsa mennyire publikus, nyilvánosságra hozzátok-e a bevételeket és a kiadásokat?

dr. Bagi Fruzsina: Ezeket a költségeket elsődlegesen adományokból és az adó 1% felajánlásokból tudjuk finanszírozni, amiért végtelenül hálásak vagyunk a támogatóinknak. Emellett – bár azt gondolom, ez is adományként van az egyesület munkájába fektetve – saját magunk finanszírozunk sok mindent, részben az etetést, a szállítást, apróbb költségeket, stb.

Elszámolásaink publikusak. Egy részről a jog kötelez minket minden évben a közhasznúsági jelentés elkészítésére, amit nyilvánosságra kell hoznunk. Ez minden évre visszamenőleg megtalálható a honlapunkon. Emellett viszont sokkal részletesebb elszámolásokat is készítünk negyedévente. Utoljára április elején hoztuk ezt nyilvánosságra honlapunkon és annak fórumán, továbbá Facebook oldalunkon. Valljuk, hogy a jó barátság titka a pontos elszámolás, aminek minden eszközzel igyekszünk megfelelni. Azt gondolom, hogy a támogatók számára fontos, hogy lássák, az általuk bizonyos kutyára juttatott adomány valóban ott került felhasználásra és valóban minden forintot kutyákra költünk, hiszen ő emiatt fektette belénk a bizalmát.

Kutyabarát.hu: Aki segíteni szeretne az Egyesületnek, hogyan teheti?

dr. Bagi Fruzsina: Erre több lehetőség is van. Aki adományozni szeretne, különböző módokon teheti: utalhat bankszámlánkra (10400140-50515653- 53521002 (K&H), adományozhat online, vagy van lehetőség Paypal-lal történő adományozásra is ([email protected]).
Adó 1% felajánlására idén még május 20-ig van lehetőség, ehhez adószámunk: 18618066-1-11

Évente legalább egy, de idén például 2 saját rendezvényünk van. Itt mindenki jól érezheti magát kutyás, játékos programokkal és mindezek közben a Retriever Rescue-t is támogathatja az általa elfogyasztott ebéddel, versenyekre való nevezéssel, adománytárgyak beszerzésével. Az őszi találkozónk helyszíne Dunakeszin a Kutyavarázs Kutyaiskola lesz, 2016. szeptember 11.-én, vasárnap.

Rendszeresen szervezünk különböző programokat és akciókat, amiket aktuálisan mindig nyomon lehet követni Facebook oldalunkon és honlapunkon is, nyáron sok-sok rendezvényen kint leszünk.

Emellett folyamatosan várjuk segítők jelentkezését:
– ideiglenes befogadásra
– hirdetésben segítésre
– fuvarozásra
– támogatók felkutatására
– FB kommunikációban való segítésre
– szövegírásra
– családlátogatások kivitelezéséhez
– fotózásra
– rendezvényeken segítésre
– ideiglenes gazdikkal kapcsolattartásra
– ügyes-bajos dolgok intézésére
– információ begyűjtésre az esetlegesen programba kerülő kutyákról
– egyéb önkéntes munkára, 1-1 alkalmi teendőre, vagy akár komolyabban részt véve az egyesület mindennapjaiban, komolyabb feladatot vállalva.

A lehetőségek tárháza szinte korlátlan. 🙂


Mancs

Kutyabarát.hu: Hol találkozhatunk legközelebb védenceitekkel?

dr. Bagi Fruzsina: Május 27-29 között a Magyar Labrador Retriever Egyesület, a Golden Retriever Kör és Retriever Munkakutya Sportegyesület által Halásziban megrendezésre kerülő Work and Show rendezvényen leszünk kint.

Ezzel egy időben május 29.-én a Millenáris Park és Kecskemét város gyereknapi rendezvényén is jelen leszünk.

Június minden hétvégéje számunkra a Hajógyári szigeten megrendezésre kerülő Gyerekszigetről szól, ahol a mienk a Kutyaház. 🙂 Itt lehet kutyát simogatni, sétáltatni, szeretgetni kicsiknek és nagyoknak és sokféle játékkal, ajándéktárggyal várjuk az ott megjelenőket.

Saját őszi rendezvényünk szeptember 11.-én lesz Dunakeszin.

Kutyabarát.hu: Van legkedvesebb történeted, amit szívesen megosztasz olvasóinkkal?

dr. Bagi Fruzsina: Mindig van. 🙂 Bár legkedvesebbet nagyon nehéz választani…

Talán egyike ezeknek Süsü, a labrador története, akit valahol Hatvannál találtak, balesetesen. Ez azt jelentette, hogy lógott füle-farka, de nem akárhogy. Szétzúzva, szétroncsolva az egyik füle, ugyanígy a farka vége is. Olyannyira, hogy csak amputációval lehetett mindezeket orvosolni. Emellett gerince sérült, ami bizony sok problémát okozott neki, sajátos mozgása volt, eleinte esett-kelt, teljesen instabil volt. Hogy emiatt, vagy ettől függetlenül, de csúnya hasmenés kezdődött nála még az állatkórházi tartózkodás alatt, olyannyira, hogy ez majdnem az életébe került. Egy hónap küzdelem után végül megnyertük a csatát és lett egy  csontsovány, sajátos mozgású, sefüle-sefarka, de legalább egyfejű Süsünk. 🙂 Hazavittem, az idő sok sebet begyógyított és a mozgása napról napra jobb lett. A nálam lévő 4 hónap alatt eljutottunk odáig, hogy a csetlő-botló, megtört lelkű, szomorú kutya egy életvidám mosolygós ebbé vált, aki egyszer, egy makacs pillanatában kereket oldott tőlem merő szórakozásból egy séta alatt. A dologgal nem is lett volna semmi gond, ha nem éppen 7 hónapos várandósan kell oxigénhiánnyal küzdve loholnom utána egy olyan terepen, ahol a magas fű ápolta és eltakarta a mély gödröket. A többit kitalálhatja mindenki. 🙂 Már azt hittem, hogy Süsü örökre a mi kutyánk marad – ahogy hiszem ezt sokszor, sok idős és beteg kutyánál – de végül ő is megtalálta a családját. Egy régebbi örökbefogadónkhoz került, az ő két elpusztult öreg fekete labradorja helyére. Már amikor otthagytam őt új családjában, akkor sírt befogadója, Móni, hogy milyen fantasztikus kutya, és ez így is lett. Szépen beilleszkedett a családjukba, kislányával, Emmával teljesen egymásra találtak, így Móni már úgy nyilatkozik, neki két gyereke van. Emma és Süsü, aki mára már Bobo. A dolog szépsége, hogy nemrég, a tavaszi találkozónkon láttam őket újra. Süsü mozgása rengeteget javult, mára meg sem lehet mondani, hogy valaha beteg volt, emellett a szőrmentes füle helyét benőtte a szőr, a farka rövidsége pedig igazi frappáns kis vidrafaroknak tűnik messziről. Összefoglalva, a sánta, szakadt, mondhatni halálra ítélt kutyából, akin mindenki átnézett, amiért sánta, beteg, hiányzik a füle és a farka is hiányos, mára egy olyan teljes értékű családtag vált, akivel az égvilágon semmi baj nincsen és tökéletesen kiegészíti a családját.

Azt gondolom, amit teszünk, ezért érdemes csinálni. Hiszen rengeteg Süsü van az országban, aki ránk vár!


Dönci
 

További sok sikert kívánunk a munkátokhoz!

 

Olvassátok el korábbi cikkünket is: Miért fogadj inkább idős kutyát örökbe?

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Fotók: Retriever Rescue gazdikeresői
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...