Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyával az elefántcsont csempészek ellen

Kereső kutyákat már régóta használnak robbanószerek, vagy kábítószer megtalálására, sőt már a természetvédelem szolgálatában is bevetették a négylábúakat. Kenyában most egy új területen, a vadvédelemben van szükség az érzékeny kutyaorra.

Dick, a belga juhász (Malinois) egyike az első, ilyen célra kiképzett kutyáknak. Munkájára nagy szükség van, hiszen az elefántcsont és az orrszarvúszarv csempészet egy virágzó üzletág a térségben. A hatóságok a kutyák segítségével eredményesebben tudják felvenni a harcot a csempészekkel szemben.

Az év elején a kutyás osztag egy hét alatt négy utazó csomagjában is talált elefántcsontot. A kutyák érzékeny orra a legapróbb elefántcsontból készült ajándéktárgyakat, gyűrűket is kiszagolja, így hatékonyabb, mint bármely más ellenőrzés, még a röntgent is felülmúlja. Kimagasló szimatuk segítségével még azt a csempészt is lebuktatták, aki alufóliába csomagolva igyekezett az elefántcsontból készült medálokat elrejteni a röntgen elől.

Afrikában évente 30 000 elefántot ölnek meg orvvadászok. Most a repülőtéren már 6 kutyával, a nap 24 órájában rendkívül eredményesen veszik fel a harcot a csempészekkel szemben. „Egy valóságos orvvadász válságot okozunk” – mondta Philip Muruthi, az afrikai vadvilág alapítvány (AWF) természetvédelmi csoportjának munkatársa. A kutyák kiképzése folyamatos, a repülőtéri eredmények után Kenya kikötőiben is bevetésre kerülnek. A program a szomszédos Tanzániában is működik, és a jövőben minden, a csempészek által előszeretettel használt útvonalra ki szeretnék terjeszteni. Így Uganda, Mozambik és Etiópia is hamarosan a „négylábú vadőrökkel” veszi fel a harcot a bűnözők ellen – tette hozzá.

A kutyáknak a jó szaglásuk mellett a másik „előnye” az emberekkel szemben, hogy megvesztegethetetlenek, és nem lehet őket meggyőzni arról sem, hogy ami elefántcsontnak látszik (pontosabban, aminek elefántcsont szaga van), az tulajdonképpen nem is az. A kutya a szag alapján különbséget tud tenni a tehén-, és az elefántcsont között.

A szolgálatot teljesítő kutyáknak, mint például Asha-nak, a spánielnek is, a munka egyben szórakozás. Vidáman cikázik és ugrál a bőröndök között, miközben semmi nem kerülheti el figyelmét.  A gyanúsnak ítélt csomagokat pedig alapos vizsgálatnak vetik alá a „kétlábú kollégák”.

A kutyás vadvédelmi program létrehozására azért is volt nagy szükség, mert ha az állatok legyilkolásának jelenlegi tendenciája folytatódik, akár a teljes elefántállomány kipusztulhat Kenyában. Ez teljesen tarthatatlan – adott hangot sokak félelmének Muruthi.

Igaza van, Afrika elképzelhetetlen elefántok nélkül.

 

Ezeket olvastad már?

A michigani reptér „Superman” őrkutyája

Segítő kutyák a természetvédők szolgálatában

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: news.yahoo, fotók: AFP
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...