Elsőként teljesítheti az agility pályát egy magyar vak férfi

A békéscsabai Simon Csaba lehet az első olyan látássérült Magyarországon, aki kutyájával teljesíti az agility pályát. A férfi az Alt Sándor vezette Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klubbal készül a nehéz, még Európában is nagyon ritka teljesítményre. – adta hírül a Békés megyei Hírlap.

A klubban minden tekintetben a csapat teljes jogú tagja vagyok, és ez nagyon fontos számomra – mesélte a lapnak az ötven éves férfi. Mint elárulta, régóta, több mint két évtizede foglalkozik kutyákkal, korábban skót juhász collie-t tenyésztett, ám ezzel a tevékenységgel – ahogy romlott a szeme – kénytelen volt felhagyni.

Sajnos, mára szinte semmit nem látok, és bármilyem furcsa, ez vezetett odáig, hogy az agility-ben kipróbálnám magam – ecsetelte Csaba.

A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének Napraforgó Gyógypedagógiai Központjában dolgozom, és ott ismerkedtem meg Ale Patríciával és a szüleivel. A kerekesszékes kislány maga is paragilityzik, és velük jutottam el Gyulára, az Alt Sándor vezette Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klubhoz. (Az agility kutyás ügyességi sportág, ahol a négylábúak gazdáik iránymutatásával egy akadálypályán haladnak- a szerző) Nem tagadom, hogy nagyon tetszett az a légkör, amivel ott találkoztam. Egyetlen pillanatra sem éreztem, hogy kevesebbnek tartanának, mindenben a kezdetektől teljesen egyenlőként tekintettek rám, rögtön befogadtak a csapatba. Teljes jogú társuk lettem, és folyamatosan segítenek abban, hogy miként képezhetem magam és a kutyámat. Alt Éva egyéni foglalkozást talált ki direkt nekem, emellett be is állok közéjük. Én ugyan a látásom hiánya miatt nem tudok „jobbra vagy balra átot” csinálni, mégis megtaláltam a helyem köztük. A sport fontos, új kihívást jelent számomra.

Csaba szólt arról is, hogy Alt Sándort már régebb óta ismeri, hiszen egyesületük több alkalommal rendezett esélyegyenlőségi napot, és a meghívására náluk is tartottak bemutatót mozgássérült fiataloknak.

Akkor még jól láttam. A sors viszont úgy adta, hogy most már én is közéjük járok, mégpedig nagyon boldogan. Alig várom, hogy jöjjön a tavasz, és újra kezdődhessenek az edzések – fogalmazott.

Nagy kihívás a számunkra, hogy képes legyek egy agility pályát teljesíteni. Nem a verseny, nem a kupa érdekel, hanem, hogy meg tudom csinálni. Sanyiékkal közösen folyamatosan alakítjuk az edzéstervet ennek érdekében. Simon Csabának egyébként egy német Kisspitz kutyusa van.

Mint megtudtuk, mindig Ale Patríciáék viszik Gyulára szombatonként, de természetes, hogy Pati és családja nem mindig ér rá. – Nagy köszönet illeti őket a segítségükért – húzta alá.

– Ha lehetne, mindennap mennék. Amennyiben lenne olyan kutyabarát, aki szívesen járna az edzésekre Békéscsabáról Gyulára, örömmel csatlakoznék, akár a benzinpénz fizetését is vállalva, és talán kutyás tapasztalataim is hasznára válnának az érdeklődőnek.

Alt Sándor – aki az európai paragility mozgalmat Gyuláról elindította – a beol.hu-nak elmondta, Csabában egy nagyszerű embert ismerhettek meg.

Hihetetlen akaraterővel rendelkezik, természetes, hogy mi pedig mindenben mellette állunk. Így vagyunk egy csapat – nyilatkozta lapunknak a szakember. –Klubunk filozófiájában első helyen szerepel az esélyegyenlőség.

Az elnök kitért arra, hogy a kontinensen is nagyon kevés látássérültnek sikerült eddig az agility pályát teljesíteni. 

Egy francia férfi – aki korábban eredményesen agilityzett, és egy balesetben veszítette el a látását, járt eddig sikerrel, természetesen segítővel tette meg a kihívást – mesélte Alt Sándor. – Abban bízunk, hogy Csabié lesz a következő ilyen teljesítmény, amiért mindent megteszünk.

Forrás: beol.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

kép forrása: dreamstime.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...