Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nem lelhet gazdára a félarcú magyar kutyus?

Smiley, a félarcú kutya kálváriája valószínűleg már születésekor elkezdődött, de a nyilvánosság számára csak 2013. júniusában vált ismertté, amikor a hatóságok rajtaütöttek egy illegális kutyaviadalon Verpeléten – olvasható a SzeretlekMagyarország.hu oldalon. 

A helyszínen 42 kutyát foglaltak le, köztük volt Smiley is, a fiatal pitbull szuka, akit feltételezhetően viadalok vagy egy rosszul sikerült fedeztetés során sebesített meg egy másik kutya úgy, hogy szinte teljesen hiányzott a fél arca. Fizikai és lelki sérülései olyan súlyosak voltak, hogy egy ország szurkolt a felépüléséért. Sorsa azonban nem oldódott meg a szabadulása után sem, sőt, még három évvel később, napjainkban sincs pont az ügy végén. 

A kutya felügyeletét többedmagával a Cerberos Állatvédő Egyesület kapta meg a bíróságtól, és két, akkor még aktív tagjára bízta az állat mindennapos ellátását. A szervezeten belül zajló személyi ellentétek és jogi viták azonban Smiley-t is utolérték: Joó István, az egyesület vezetője az addigi ideiglenes befogadóitól rendőri közreműködéssel szerezte vissza a kutyát, miután azok kiváltak a szervezetből, és magukkal vitték Smiley-t is. Az egyesület többek között azzal vádolta őket, hogy a nemzetközi hírverést meglovagolva felesleges műtéteket végeztettek el Smiley-n, valamint saját szakállukra adománygyűjtésre használták, „mint egy cirkuszi majmot”.


Smiley korábbi adománygyűjtő oldala (Fotó. SzeretlekMagyarország.hu)

Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesülettől akkor így nyilatkozott a történtekről: „Az egyesület az összes felmerülő állatorvosi költséget állta. A problémák később kezdődtek, módszereikre és az állatmentő tevékenységükre is számos panasz érkezett, és felmerültek nehezen vagy egyáltalán nem elszámolható tételek a munkájukban. Jelen pillanatban rendőrségi nyomozás folyik ellenük. Smiley felügyeletével az egyesület lett megbízva, így, amikor a kutya visszakerült hozzánk, ez a kérdés lezárult.” 

A két korábbi befogadó megkeresésünkre az alábbi választ adta: „Köszönjük a megkeresést, ez azonban az életünk egy lezárt fejezete, amivel kapcsolatosan annyit tudunk mindössze mondani, tudomásul vettük és elfogadjuk az Egri Rendőrkapitányság határozatát, ezért erről nincs mit mondanunk a továbbiakban. Egyúttal kívánjuk a legjobbakat: egészséget, boldog, hosszú, gazdis életet minden mentett kutyának, nem csak a verpelétieknek.” 

A kialakult helyzet megítélését tovább bonyolítja, hogy a Cerberos Állatvédő Egyesület vezetőjét, Joó Istvánt nemrég távozásra szólították fel az Országos Állatvédőrség Alapítvány éléről, és több oktatója egyszerre vált ki kutyaiskoláiból.

Smiley új ideiglenes befogadóhoz került, ahol a mai napig vár. Jól érzi magát, azóta nem szerepel a nyilvánosság előtt. Jövője viszont még mindig a bíróság kezében van: amíg a verpeléti ügyben nem születik döntés, addig a kutya nem kerülhet hivatalosan az egyesület tulajdonába, és nem adható véglegesen örökbe.

„Mivel az állat Magyarországon egy tárgy, így nem képviselhetjük a jogait az adott ügyben. Ennek hiányában viszont semmilyen felvilágosítást nem kapunk a verpeléti eset állásáról, hol tart a viadal szervezőinek elítélési folyamata, addig pedig Smiley sem kapja meg a teljes szabadságát. 2013 óta húzódik az ügy” – válaszolta kérdésünkre Joó István.

Forrás: SzeretlekMagyarország.hu

 

Korábbi cikkünk a témában

Elbúcsúzott megszelídítőitől a félarcú pitbull 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...