Saját KB bal
Saját KB jobb

Morzsika 9 éve láncon él, már megszokta

Tele a dögtároló az egyik vidéki kisvárosban egészséges kutyák tetemével, ami az állatvédők szerint a most hatályba lépett lánctilalommal függ össze. Sokan inkább megszabadulnak az állatuktól, pedig a láncon tartás nem totálisan tilos, csak sikerült a rendeletet jól félreértelmezni. Az állatorvosi kamara még kivár, a postások viszont már rettegnek – írja a HVG.hu.

„Csak tegnap öten hívtak fel kifejezetten azzal, hogy a láncon tartott kutyájukat szeretnék leadni a menhelyünkön. Mindegyiküket próbáltam megnyugtatni, de egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy valamelyiket végül nem vitték ki az erdőbe, és hagyták ott, hogy tavasszal a kirándulók találják meg a kikötött tetemét” – értékelte a helyzetet Nemes Tímea,karcagi állatmentő azt követően, hogy január elsején életbe lépett a láncon tartást szabályozó rendelet.

Az állatvédő úgy tudja, nemcsak náluk, hanem a helyi gyepmesteri telepen is jóval több állatot próbáltak leadni az újév óta eltelt napokban, és megnőtt az elhullott állatok között is is az egészségesnek tűnő. „Nálunk is háromszoros telt ház van, képtelenség ennyi kutyát elhelyezni. Márpedig, aki nemleges választ kap, könnyen lehet, hogy megoldja máshogy. Ha a kutyában nincs regisztrációs csip, vagyis nem beazonosítható, akkor simán szélnek engedheti. Gyanús, hogy több olyan kutyát vittünk haza a petárdázás miatti őrületben szilveszterkor, akiknek a nyakán lévő szőrön látszott, hogy láncos kutya” – magyarázta. Ha pedig a kutya „csipes”, attól tartanak, hogy elviszik elaltatni. Ugyanis a vonatkozó törvények miatt hiába tilos az állatorvosoknak kioltani egészséges, problémamentes állatok életét, Nemes Tímea szerint semmibe nincs azt mondani, hogy az eb agresszív, így pedig már semmi akadálya az altatásnak.


Rossz körülmények között tartott kutyákat mentenek az állatvédők Székkutason – Fotó: Rosta Tibor / MTI – forrás hvg.hu

A cikk teljes terjedelmében tovább olvasható a HVG.hu oldalán.

Fenti fotó: Krizsán Csaba / MTI – forrás hvg.hu

 

További cikkek a témában

Mikor a lánc lehull…

Veszélyes lesz a láncról elengedni a kutyákat – aggódik a polgárőrvezető

Sok kutyára lánc nélkül az altatás vár?

Januártól szigorodnak az állattartási szabályok

Januártól tilos kutyát láncon tartani?

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...