Premiernek számít, hogy állatkínzásért csuknak le valakit Nagyváradon.

Ráadásul nem is akárkit, hanem a kutyamenhely volt állatorvosát! Ilyen per még nem volt Nagyváradon! A hírről a Főtér.ro portál számolt be.

Precedensértékű bírói döntés született Nagyváradon a múlt héten. A Grivei kutyamenhely korábbi állatorvosát, Cosmin Şimoncát hét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és eltiltották hivatása gyakorlásától miután bebizonyosodott, hogy kegyetlenül bánt a menhelyre kerülő ebekkel. A létesítmény korábbi igazgatója, Florentin Anton enyhébb ítélettel, hat hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszta.

A döntés nem jogerős, az elítélt ügyvédje már jelezte, hogy fellebbeznek.

A botrány nem sokkal azután robbant ki, hogy az önkormányzat három évvel ezelőtt lecserélte a menhely működtetésével megbízott S.O.S. Dogs Alapítványt, és az állatvédők lencsevégre kapták, amint az állatorvos egy nemrég operált, vérző ebet felszakadt varratokkal, szakszerűnek a legkevésbé sem mondható módon cipel. A véres fotó bejárta az internetet, az állatvédő szervezetek pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek, és panaszt emeltek a váradi törvényszéken. A nyomozás során számos tanút kihallgattak, melynek nyomán kiderült:

az állatorvos rendszeresen kegyetlenkedett a kóbor kutyákkal.

A legsúlyosabb vád ellene, hogy az állatok elaltatásakor egy erre a célra rég betiltott, olcsó szert használt, ami a halál bekövetkezése előtt hosszan tartó szenvedést okoz. Az állatorvos állítólag nem tudta, hogy a magnézium-szulfátot már nem alkalmazzák eutanáziához. Az is kiderült, hogy szeretett spórolni a szérumon, és súlyos beteg, elgázolt, lebénult állatoknak nem adta be a halálos injekciót, hanem megvárta, míg maguktól meghalnak. Az is gyakori volt, hogy nem várta meg, míg elpusztulnak, hanem még élve bezárta őket a tetemeknek fenntartott hűtőszobákba.

A törvényszék vádat emelt a menhely igazgatója ellen is, mert tolerálta az alkalmazottja kegyetlenkedéseit. Őt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és eltiltották a köztisztségek viselésétől.

Fotó: Szabó Tünde
Forrás: foter.ro

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...