Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyugdíjba megy Döme, a nyomkövető kutya

Közel hetvenkilónyi szeretet és bumfordiság. Leginkább így lehet jellemezni Dömét, az angol vérebet. A tökéletesen kiképzett, nyomkövetésben jeleskedő kutya nemrég „hagyta ott” a rendőrség kötelékét, hogy új feladatokkal szembesüljön egy kis faluban – írja a Szoljon.hu

Aki először látja Dömét, nehezen gondolná, hogy kitűnő nyomkövető kutyával hozta össze a sorsa. Pedig a nemrégiben Tiszaszent­imrére került eb képességei messze felülmúlják német juhász társaiét is.

Egykor kimondottan arra tenyésztették ki ezt a fajtát Angliában, hogy a sebesült vadat felkutassa – magyarázza Hüse Kata kutyakiképző, aki Döme új gazdáját segíti az első hetekben. – Ennek köszönhetően kétszer annyi szaglósejtje van, mint a német juhásznak, így kiválóan hasznosítható keresőkutyaként. Ez az állat nem egy kutya, a kutyák felett áll, olyan képességekkel és tulajdonságokkal, amelyek páratlanok. Mivel azonban rendkívül barátságos, az agresszivitásnak szinte szikrája sincs benne, a rendőrség kötelékében körülményesebb dolgozni vele, hiszen többnyire kell mellé egy vérmesebb kutya is.

Így történhetett meg, hogy a tökéletesen kiképzett, három esztendős nyomkövető Dömét idő előtt „nyugdíjazták” a rendőrség kötelékéből és a tiszaszentimrei polgárőr egyesületnek ajándékozták, ezzel is segítve munkájukat. Az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjának kiemelt főreferense, Ilauszki Tibor őrnagy személyesen adta át Dömét Tiszaszentimrén. Tájékoztatást adott arról, hogy a nyugdíjba vonuló rendőrkutyákat rendszeresen meghirdetik eladásra, de Döme annyira különleges nyomkövető kutya, hogy számára ők választottak helyet. Bár sokfelől érkezett megkeresés. Először felajánlották a a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport kutyás mentőegységének, akik a kiváló kapcsolat jegyében Tiszaszentimrére irányították őket. Így került Döme végül a Tisza-tavi kistelepülésre.

A cikk teljes terjedelmében tovább olvasható a Szoljon.hu oldalon.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

 

Forrás és fotó: szoljon.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...