Appra, kutya!

Ha a gazdinak már megvan a Google Glass, az okosóra és az iPad Air, éppen itt az ideje, hogy a házikedvencet is digitálisan nevelje.

A kutyák, macskák, tengerimalacok, aranyhalak, gekkók és egyéb háziállatok kiszolgálására milliárdos iparág épült. Bár folyamatosan születnek a leginkább az „erre-álmomban-sem-gondoltam-volna” kategóriába sorolható újdonságok, a high-tech eddig eléggé elhanyagolta ezt a szegmenst.

De nem kell tovább szégyenkezniük a „kocka” állattartóknak. Sorra születnek olyan termékek, amelyek egy vérbeli geek szívét is megdobogtatják. Nem mindegyik jutott el még a sorozatgyártásig (némelyik még csak a Kickstarteres pénzgyűjtésen van túl), de jól mutatják, merre megy az ipar.

A legegyszerűbb a Halo Mini, egy led-es, világító nyakörv. Kétféle méretben és háromféle színben rendelhető, beállítható villogó és folyamatosan világító üzemmódra, az utántöltés pedig usb-n keresztül történik.

Akkor sincs baj, ha megéhezik az otthon hagyott kis drága. A Pintofeed nem egyszerűn csak automatikus ételadagoló: egy mobilapp segítségével figyelmezteti gazdáját az etetési időre, aki aztán a távolból vezérelheti a készüléket, beállítva az adagot és az evéshez rendelkezésre álló időt.

Edzés távolról

Gondolnak azokra a macskákra és kutyákra, akik túl sok időt töltenek egyedül a lakásban. A jövő májusban megjelenő Petcube egy kisméretű, wifi-képes, okostelefonról vezérelhető kocka, ami egy lézerpontot mozgat a szobában. Talán nem közismert, de minden macska és a kutyák többsége hatékonyan edzhető egy lézermutatóval (hangtalan, szagtalan, villámgyors zsákmányállattal…) – ezt automatizálja a Petcube. A gazda a beépített kamerán keresztül láthatja jószágát, és közben felvételeket is készíthet a játszadozó macskáról.

Elege van abból, hogy kutyája nem unja meg az eldobált labda visszahozását vagy már nem tud ötvenszer lehajolni? Önnek találták ki az iFetch-et, ami 3, 6 vagy 9 méter távolságra repít el egy kisméretű labdát. A kutya teljesen egyedül is használhatja, csak meg kell tanítani, hogy a készülék tetején lévő tölcsérbe ejtse vissza a lasztit.

Edzés együtt

Ha azt is tudni szeretné, mennyit mozog kedvence, választhatja a FitBarkot vagy a Fujitsu Wandantot. Előbbi egy kisméretű, csont alakú, gyorsulásmérőt tartalmazó készülék, amit a kutya nyakörvére kell szerelni. A kutya fizikai aktivitására jellemző adatokat a saját memóriájában tárolja, majd Bluetooth-kapcsolaton átnyomja őket egy szerverre, ahonnan okostelefonon keresztül lehet őket elérni.

A rendszer egy BarkScore-nak nevezett értéket is számol a kutya fajtája és kora alapján, amiből a gazdi láthatja, hogy Morzsi eleget mozgott-e aznap vagy azon a héten, és természetesen meg is oszthatja az információt a többi FitBark-tulajdonossal. Hasonló szolgáltatást kínál a Wandant is, de az a kutya lépéseit számolja – ami a négy láb miatt nem is olyan egyszerű. A Tagg nevű eszköz annyival tud többet, hogy nemcsak a mozgást rögzíti, hanem egy gps-jeladó segítségével az elveszett kutyát is segít megtalálni.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: itbusiness.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...