Az állattartók jobb albérlők, mégsem szeretik őket

Óriási probléma az albérletet kereső  kutyatartóknak, hogy nagyon sok lakástulajdonos nem adja bérbe lakását annak, aki háziállatot szeretne vinni magával. Egy régebbi brit felmérés szerint azonban a kutyát és macskát tartók hajlandók akár többet is fizetni, sőt, „hűségesebb” bérlők is. A Dog Trust Alapítvány ezért tippekkel szolgál bérlőknek és bérbeadóknak.

A kisállatot tartó bérlőket támogató szemlélet segíthet megnövelni a keresletet a bérleti piacon – mondta még 2010-ben az angliai Dogs Trust szervezet. Az alapítvány tapasztalata szerint a kutya- és állatbarát lakáskínálók gyorsabban lelhetnek hű albérlőkre, akik az átlagosnál hosszabb ideig is maradnak Az alapítvány akkor azzal a céllal indított kampányt „Bérlemények Kisállattal” (Dogs Trust Lets with Pets) néven, hogy ösztönözze a lakástulajdonosokat arra, hogy a kutyákat, macskákat vagy más kisállatot tartó embereknek adják ki lakásukat, házukat. 

Clarissa Baldwin, a Dogs Trust alapítvány igazgatója elmondása szerint a brit ingatlantulajdonosok közel háromnegyede állította, hogy szívesen adná ki lakását olyan bérlőnek, aki kisállatot is hoz magával.

Magyarországon más a helyzet, szinte fordított az arány. Tapasztalatunk, hogy a lakásukat kiadók túlnyomó többsége nem örül, ha kisállattal szeretne valaki menni tulajdonukba, azonnal kétségei merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a kutya megbízható-e, nem okoz-e nagy károkat és még sorolhatnánk a kifogásokat. Az angol alapítvány erre egy nagyon jó listát állított össze éppen azért, hogy a kételyeket eloszlassa, a tulajdonosokat megnyugtassa, a bérlőket pedig felkészítse.

Mi szorgalmazzuk. Tegyük azonban hozzá, az albérlő is nagy felelősséget vállal. Cselekedjen tudatosan és felelősen, ne a kisállat igya meg a levét, ha neki költöznie kell. 

Tippek kutyával lakást bérlőknek:

1. Készítsünk önéletrajzot a háziállatról, hogy a bérbeadó láthassa, az állat is „megbízható” bérlője lesz. A következőket kell tartalmaznia az önéletrajznak: 

– A kutya fajtája, mérete, kora és állapota;
– Ha a kutya fajtiszta, akkor odaírni a tenyésztő nevét;
– Emeljük ki a kedvencünk fő erényeit, szobatisztaságát, neveltetését;
– Írjuk meg pontosan, ha az állat részt vett valamilyen kiképzésen, esetleg kutyaiskolába járt;
– Írjuk meg, ha ivartalanított állatról van szó.

2. Szerezzünk be referenciát  – ha volt ilyen – előző bérbeadónktól, ingatlanügynökünktől vagy az állatorvosunktól, hogy alátámasszuk, az állat megbízhatóan viselkedik és nem jelent veszélyt a lakásra.

3. Ajánljuk fel, hogy szívesen fizetünk magasabb összegű kauciót, ami biztosan fedezi az esetlegesen felmerülő károkat.

4. Ajánljuk fel, hogy kiköltözés előtt elvégeztetünk egy nagytakarítást.

5. Legyünk rugalmasak a lakás és a környék kiválasztásánál.

6. Ne az utolsó pillanatra hagyjuk az ingatlankeresést.

7. Vigyük el és mutassuk be kisállatunkat a főbérlőnek, hogy megismerhessék egymást.

8. Kérjünk írásbeli engedélyt a tulajdonostól az állattartásra. Ne próbáljuk meg elhallgatni és becsempészni kisállatunkat a tulajdonos engedélye nélkül az albérletbe.

9. Jelezzük a tulajdonosnak, hogy kutyánk mennyi időt szokott egyedül tölteni a lakásban, azt is hozzuk tudomására, ha kutyánk velünk tart munkahelyünkre.

10. Mindenképpen hívjuk fel a tulajdonos figyelmét, hogy a kutyák a legjobb házőrzők!


További érdekességek a Dogs Trust kutatásából:

– A bérlők 78%-át utasították már vissza kisállata miatt.
– A bérlők 54%-a egyáltalán nem talált olyan lakást, ahová vihették volna kisállatukat.
– Az ingatlantulajdonosok 47%-a nem tud indokot felhozni arra, hogy miért nem engedélyezi kisállat tartását.
– A megkérdezettek 14%-a került már olyan helyzetbe, hogy kénytelen volt kisállatát elbújtatni főbérlője elől.


 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: dogtrust.co.uk
Fotók: zoomwalls.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...