Saját KB bal
Saját KB jobb

Rabok okítják a gazdátlan kutyusokat a debreceni börtönben

Fogvatartottak képeznek ki menhelyi kutyákat. Hetente tartanak állatterápiát a megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Burus Antal János fogvatartott és Mazsi, a menhelyes kutya már összeszokott páros. Ők az első kutyaterápia résztvevői – írja a dehir.hu.

Megtanulnak viselkedni, megtanulnak egy-két trükköt, mint például a padra felugrást vagy akármi mást. Ezzel a menhely dolgát is megkönnyítjük ugyanúgy, ahogy ők is megkönnyítik nekünk a hétköznapokat. Egy kis pozitív érzést vagy élményt hoznak be a BV falai közé – hallhattuk Burus Antal Jánost.

A megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben már a második csoportnak tartanak kutyaterápiát a debreceni kutyaiskola kiképzői. A program egyik célja, hogy Az Együtt az Állatokért egyesület kutyamenhelyén élő négylábúak hamarabb gazdára találjanak.

A kiképzés során az úgynevezett klikkert használják a rabok, a kutyák számára ez egy pozitív megerősítést jelent arról, hogy jól végezték el az adott feladatot. Ezen kívül az úgynevezett tükör módszert használják.

Pozitív megerősítéssel tanítják a kutyákat, tehát nincs olyan, hogy pórázrángatás, nincs fenyítés, nincs semmilyen negatív dolog. Ezt a módszert most használják elsőnek, meg is van egyébként az eredménye. A kutyák végig nagyon felszabadultak, motiváltak, csóválják a farkukat – hallhattuk Törő Vandát, az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület programszervezőjét.

A segítség kölcsönös, a fogvatartottak ugyanis megtanulják, hogy nem kell erőszakosan fellépni, ha valamit el szeretnének érni. A megyei intézetben átlagosan 350 fogvatartott van, nagy részük előzetes letartóztatását tölti, vagy már jogerősen elítélték őket.

Amikor a fogvatartott bekerül ide, bezárkózik, nem nagyon enged senkit a kis magánszférájába. A kutyák segítenek ezeket a falakat, rácsokat ledönteni, így a kollégáimnak sokkal könnyebb szoros munkakapcsolatot kialakítani a fogvatartottakkal – nyilatkozta Nyima Tamás, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

A másfél hónapos tréning után a kutyák és a fogvatartottak is vizsgát tesznek, ezen az első turnus valamennyi résztvevője átment.

Videó a dehir.hu oldalán.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: dehir.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...