Saját KB bal
Saját KB jobb

Ideiglenes befogadókat keres a Westie Rescue Hungary

Az ideiglenes befogadók áldozatos munkája nélkülözhetetlen számunkra, hiszen újabb hegylakókat akkor tudunk vállalni, ha a korábban befogadott, vagy sérült állatokat ideiglenes vagy végleges gazdákhoz juttattuk és van szabad helyünk az újabb mentettek elhelyezésére – tájékoztatott bennünket a WRH vezetője, Hatvani Viktória. Most olyan Budapest és környéki emberek jelentkezését várják, akik ideiglenes befogadóként segítségükre lennének az egyesületnek.

Természetesen az etetési és orvosi költségeket szervezetünk állja, kivéve ha segítségképpen az ideiglenes befogadó ezt is átvállalja. Valamennyi, gondozásunkban lévő kutyust alapos orvosi vizsgálat után helyezünk el az ideiglenes gazdánál – teszi hozzá.

Azonban ideiglenes befogadónak lenni nagy felelősség, munka és kitartás. Ismerkedjetek meg milyen feltételekkel lehet valaki ideiglenes befogadó a Westie Rescue Hungary szerint.

Mit jelent ideiglenes befogadónak lenni?

Az ideiglenes befogadó otthont biztosít azon kutyák számára, akiknek helyre, esetenként ápolásra, odafigyelésre van szükségük. Sajátjaként kezeli őket, a lehető legjobban gondoskodik róluk és lehetővé teszi a jövendő örökbefogadókkal való kapcsolatteremtést.  Az ideiglenes elhelyezés időtartama lehet néhány nap, de bizony akár több hónap is. Csak akkor vállald ezt a felelősséget, ha meg tudod oldani, hogy akár hosszasan nálad legyen a kutyus és képes leszel tőle elválni miután megszerettétek egymást. Néha a kutyáknak az ideiglenes családja az első stabil pont ahonnan szeretet is kap, melyet eddigi életük során még nem tapasztalhattak, így az ideiglenes befogadóknak megadatik az a kivételes lehetőség, hogy személyesen segíthetnek a megmentett állatokon. Néhány hónapos kisebb kényelmetlenség gyorsan átalakul, tanulságos, kihívásokkal teli és kedves élménnyé, melyet soha nem felejtesz el.

Amennyiben csak néhány napra tudsz vállalni egy-egy kutyust akkor is várjuk jelentkezésed, hiszen ez is időt ad nekünk arra, hogy másik ideiglenes vagy örökbefogadó gazdát találhassunk; de kérünk, hogy feltétlenül jelezd nekünk, hogy pontosan mennyi időre kerülhet hozzád kutyus.

Akkor is vállalhatsz ideiglenesen kutyust, ha már van sajátod aki felnőtt, egészséges és a kötelező oltásokkal rendelkezik, illetve amennyiben szükséges meg tudod oldani az esetleges elkülönítést is a kutyák számára. Persze az ideiglenes befogadóknál is figyelembe vesszük a kutya nemét, jellemét és igényeit, azonban vannak olyan esetek, amikor ez Rád hárul, hiszen gyorsan kell elhelyeznünk a kutyust. Természetesen ilyen esetben folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, hogy minél gördülékenyebben menjen a megismerés és beilleszkedés.


Fotó: Westie Rescue Hungary

Mivel jár az ideiglenes befogadás?

Etetés, takarítás, sétáltatás, tisztán tartás illetve játék a kutyával. Néha azonban ez csak a feladatok kisebb része, hiszen előfordul, hogy a kutyák kisebb-nagyobb sérülésekkel kerülnek hozzánk. Ezért szükséges, hogy az ideiglenes befogadó segítse a kutya ápolását, állatorvoshoz jutását, és otthonában az esetleg nélkülözhetetlen utókezeléseket is elvégezze. Természetesen vállaljuk a kutya orvosi költségeit és szükség esetén a szállítását.

Tapasztalataink szerint az ideiglenes befogadóknál elhelyezett kutyák gyorsabban és probléma mentesebben illeszkednek be végleges gazdáiknál, ha ismerik az együttélési normákat. Minden esetben tanácsot adunk, hogyan kezeld és neveld a hozzád kerülő ideiglenes hegylakót, hiszen sokan közülük félősek, nem szociálisak vagy előző életükből adódóan más viselkedési problémákkal rendelkeznek.  A kutyák rehabilitálásában a Cerberos Kutyaiskola (link) van segítségünkre; ha lehetőséged adódik ide is eljöhetsz az ideiglenesen befogadott kutyával, így is több esélyt adva neki a boldog életre.

Ha szeretném, megtarthatom a nevelt hegylakót?

Amint úgy érzed, hogy megszeretted és nem szeretnéI elválni az ideiglenesen befogadott kutyustól azonnal jelezd a WRH csapat felé. Természetesen Te válsz az első számú gazdijelöltté. Amennyiben már a vállaláskor elképzelhetőnek tartod, hogy megtartanád a kutyust kérünk szólj, mert ez esetben a gazdikeresést szüneteltetjük. A feltételek ezek után megegyeznek minden más gazdijelölttől elvárttal, amiről az ÖRÖKBE FOGADÁS menüpont alatt olvashatsz.

Kiválaszthatom, hogy melyik kutyust fogadom be?

Ez nem valószínű. A program keretein belül, amikor elhelyezünk nálad egy állatot, megvizsgáljuk, hogy az a lehetőségeidnek, körülményeidnek, alkatodnak megfelelő habitusú legyen. Persze az is lehet, hogy állatnak senki más nem tud helyet biztosítani, ezért esik rád a választás. Az is előfordulhat, hogy SÜRGŐSEN el kell helyeznünk egy hegylakót és rád hárul a megismerés folyamata. Az is fontos, hogy jelezd mikor tudsz fogadni kutyust, mert az is előfordulhat, hogy hétvégén vagy késő este lenne a segítségedre szükségünk.

A legnehezebb; a befogadott hegylakó elengedése

Nehéz folyamat egy nevelt állat elengedése, de gondolj bele: ha egy idieglenes hegylakó új otthonra lel, akkor helyet szabadít fel egy másiknak, aki szintén segítségre szorul. Hidd el, ismerjük azt az érzést, hogy „sosem tudnék megválni tőle”. Tudjuk, hogyan érzel, mert már mi is átéltük ezt, nem is egyszer. Kétségkívül szomorkodni fogsz és hiányolod majd őt. De a fájdalmat kárpótolja az ÚJ kedvenc érkezése a, akinek ismét szüksége lesz RÁD. A szomorúság eltörpül ahhoz az érzéshez képest, hogy TE igazán megmentetted egy állat életét azzal, hogy lehetővé tetted számunkra az ideiglenes befogadást. És bár szinte lehetetlen az, hogy ne alakuljon ki kötődés a gondozott állat iránt, szem előtt kell tartanod az eredeti célt.

Szeretnél ideiglenes befogadó lenni?

Ha a fentiek elolvasása után is kedvet érzel az ideiglenes befogadáshoz, vagy a környezetedben ismersz olyanokat, akik képesek és készek ilyen fontos és felelőséggel járó feladatot vállalni, egy bemutatkozó levél kíséretében keress fel minket az alábbi elérhetőségen:

[email protected]

A bemutatkozó levél a következőket mindenképpen tartalmazza:

  • Alap adataid, mint neved, címed, elérhetőséged, foglalkozásod
  • Rendelkezel-e autóval? Milyen az időbeosztásod? Mennyi időd lenne a kutyával foglalkozni?
  • Milyen körülmények között élsz: kertes házban, lakásban
  • Ha van már saját kutyusod, mutasd be őt is: fajtája, neme, kora, ivaros-e, szociális-e más kutyákkal – mennyit és hogyan szoktál vele foglalkozni.
  • Vannak-e specialis kikoteseid?
  • Mikor vagy elérhető? Mikortól és mennyi időre tudsz vállalni kutyust?

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...