Saját KB bal
Saját KB jobb

Edwin Henry Landseer, a kutyák festője

Kutya a festészetben sorozat – Tudtátok, hogy Edwin Henry Landseer(1802-1873) angol festő, szobrász legtöbb festményén kutyákat ábrázolt? Sőt, még kutyafajtát is elneveztek róla (az újfundlandi egy változatát).

Landseer festészetét erősen az állatok hatása jellemezte. Már gyermekkorában anatómiailag tökéletesen lerajzolta  a háziállatokat. Az első ismertebb képe a „Kutyaviadal” („Fighting Dogs getting Wind”) című festménye, melyet 1819-ben kiállított, és a korabeli kritikusok dicsértét is kiérdemelte a kép élethűségével, erőteljességével.  Ebben az időben készült alkotásai megosztóak voltak, hiszen többen inkább az erőszakos jeleneteket látták a képein (pl. medve és kutya verekedtetése, vadász jelenetek), de Landseer valójában igen kutyaszerető ember volt, és nagy állatvédő, kiállt a kutyák fülének levágása ellen, valamint a kutyák megkötése ellen is szót emelt sokszor.

Festészetének későbbi szakaszában már a szentimentálisabb, idillibb kutya és állat ábrázolás volt jellemző a képeire: békés állatok körében vagy családi körben festette le őket.


Sleeping bloodhound

The Arab Tent

Landseer tehetsége és közkedveltsége abban mutatkozott meg leginkább, hogy az egyes állatokat (főként kutyákat) emberi érzelmekkel ruházott fel, erős szentimentális hatást keltve ezzel. (Saved; Jack in office; The Old Shepherd's Chief Mourner; The Faithful Hound).


Saved

Jack in office

The Faithful Hound

Már életében is elismert festő volt Landseer, 1850-ben lovaggá ütötték, 1855-ben aranyérmet nyert a párizsi világkiállításon. Legismertebb szobra a londoni Trafalgar téren található Nelson-szobor négy bronzoroszlánja 1866-ból. Viktória királynő is kedvelte a művészt, több portrét is készített a királyi családról.


Edwin Henry Landseer – önarckép

Landseer legtöbb képe a londoni Nemzeti Képtárban és a South Kensington Múzeumban található.

 

Sziládi-Kovács Hajni

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Képek forrása: en.wahooart.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...