Kóbor kutyákat altattak el Bukarestben

Több mint 26 ezer kóbor kutyát altattak el 2013 októbere óta Bukarestben, 23 ezret örökbe fogadtak, a román főváros menhelyein pedig jelenleg 1800 befogott gazdátlan eb várja megmentőjét – közölte csütörtökön Razvan Bancescu, a főpolgármesteri hivatal állatvédelmi felügyeletének (ASPA) projektvezetője.

A román parlament 2013 őszén fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy munkanapig nem fogadnak örökbe. A parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy kóbor kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben – írja az MTI.

A jogszabály hatályba lépése idején 64 ezerre becsülték a román fővárosban az áruházak parkolóiban, parkokban, és elhagyott telkeken falkákba verődött kóbor kutyák számát: mára mintegy négyezer maradt közülük Bukarest utcáin – állította Bancescu. Az ASPA 51 ezer állatot fogott be, a többi természetes úton pusztult el, vagy a főváros lakosai vették magukhoz őket – tette hozzá.


Fotó: nordichigh.wordpress.com

Az elaltatástól megmentett kutyák többsége külföldi alapítványokhoz került. Bancescu szerint tavaly húszezer kutyát vittek ki szabályos útlevéllel Romániából, de tudomása szerint ezek jelentős része így sem menekült meg, mert állatkísérletekre használják őket.

Időközben csaknem 17 ezer gazdával rendelkező kutyát ivartalanítottak Bukarestben, ugyanis a hatályos jogszabály szerint minden ebet ivartalaníttatnia kell tartójának, a fajtatiszta, törzskönyvezett kutyákon kívül.

Az állatvédő alapítványok több ízben tüntettek Romániában a gazdátlan ebek elpusztítása ellen, az ASPA sintérei pedig gyakran dulakodásba keveredtek az állatok összefogdosását megakadályozni próbáló állatvédőkkel.

Az ASPA figyelemmel követi az örökbe fogadott kutyák sorsát: bírsággal riasztva el az érintetteket attól, hogy ismét szélnek eresszék a magukhoz vett állatokat.


Fotó: nordichigh.wordpress.com

Bancescu szerint két év alatt tizedére csökkent Bukarestben a kutyaharapások száma: míg 2012-ben 780 kutyaharapást jelentettek, tavaly decemberben már csak 89-et.

A menhelyekre begyűjtött kóbor ebek örökbefogadása ingyenes, és nem is szükséges elvinni a kutyát, elegendő tartásának anyagi fedezetét biztosítani. Egy panellakás lakója csak akkor fogadhat örökbe kettőnél több kutyát, ha ehhez a lakóközösség is hozzájárul.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...