Saját KB bal
Saját KB jobb

Tűzijáték pro és kontra

Korábbi cikkünk megszólította mindkét tábort, a tűzijáték ellenzőit és a tűzijáték mellett érvelőket is. Szeretnénk röviden állást foglalni, pontosabban szubjektív véleményünket megírni.

Mi nem a világot akarjuk megváltoztatni, nem a hagyományokat, a szokásokat akarjuk felrúgni. Szeretjük a hagyományokat, sőt ki is állunk mellettük, de tudatos kutyatartóként kiállunk a kutyák jogaiért is, azt gondoljuk (jó pár tudományos és nem tudományos állítás és tapasztalat alapján), hogy a kutyák – túlnyomó többsége – fél a tűzijátéktól és a petárdától. Évek óta azonban azt látjuk, hogy a lakossági tűzijátékot használók nem tudatosan és felelősen használják ezeket „játékokat”, így veszélyesek önmagukra és környezetükre is, persze tisztelet a kivételnek, de sajnos ez a kisebb hányad. Így mi nem látunk egyelőre jobb kezdeményezést.

Természetesen a felelős kutyatartó is megelőzheti a tragédiákat! Mielőtt az őrület beindul és a szabályok szerint december 31. 18.00 óra és január 1. 06.00 óra között legális a tűzijáték-használat, arra az időre fontos lenne megoldania a gazdinak, hogy kutyája biztonságos helyen legyen, ne tudjon elszökni.

Ha megvalósítható lenne, az igazi megoldást az jelentené, hogy az emberek jobban odafigyelnének egymásra. Ha a durrogtató észrevenné, hogy a szomszédban lévő kutya vagy ló vagy más háziállat retteg a tűzijáték vagy petárda durranásától, akkor nem ott tiszteleg a szilveszteri hagyománynak, hanem megfelelő környezetet keres ennek. Ha nem brahiból hódol e szenvedélynek, hanem tudatában van annak veszélyeivel is, képes felelősen viselkedni.

Reméljük, lesz erre a problémára megoldás, egy mindkét fél számára járhátó út! Tegyünk érte mindannyian.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...