Négylábú futárokkal érkezik a szeretet

Zord december volt, amikor Athos, a 8 év körüli golden retriever keverék, két öreg barátjával kikerült a vidéki gyepmesteri telepre. Idős gazdájuk meghalt, az örökösök eladták a házat, a kutyákkal viszont nem tudtak mit kezdeni. Tóth Judit írása, amely a Nők Lapja Cafén jelent meg ráirányítja a figyelmet a karácsony előtti időszakban zajló örökbefogadásokra, a hazai menhelyek örökbefogadó akcióira.

A cikk így folytatódik: A három idős kutya a kennelben összebújva, egymást támogatva reménykedett abban, hogy ez a rossz álom hamarosan véget ér. Együtt töltötték egész életüket, és itt, a rácsok mögött, azon a néhány négyzetméteren is ragaszkodtak egymáshoz. Ezért is nevezték el őket a három testőrről, Athosnak, Porthosnak és Aramisnak. A hideg tél azonban megviselte őket, Porthos és Aramis idős szervezete már nem volt elég erős, és hamarosan elpusztultak. Athos egyedül maradt, és azóta is kint él a telepen, és még mindig reméli, hogy  egyszer rátalál majd valaki, és hátralevő éveit egy szerető gazda mellett töltheti majd el.

Athos története csak egy a hazai gyepmesteri telepeken és menhelyeken élő több tízezer kutyáé közül, akik számára a tél beálltával az év legnehezebb időszaka következik. Állatvédő szervezetek és állatszerető emberek igyekeznek segíteni rajtuk, ki-ki ahogy tud, és ahogy a szűkös lehetőségek engedik.


Athos (Fotó: nlcafe.hu)

Meleg ház a kutya hidegben

A Vigyél Haza Alapítvány és a Hangya Közösség közös kampányukkal menhelyeken élő kutyákat szeretne kutyaházhoz juttatni. A Kutya-hideg kampány keretében eddig közel 200 kutyaház készült már el, és került például sárospataki, püspökladányi vagy törökszentmiklósi menhelyre.

A munkában magánszemélyek, baráti társaságok és cégek egyaránt részt vesznek, az ország minden részéből. Van, aki saját kutyája használaton kívüli házát ajánlotta fel, vannak kis közösségek, akik maguk készítenek házakat, más a szállításban segít vagy a faanyagot adja, de a befolyt adományokból is készülnek új házak. Óvári Andrástól, az alapítvány alapítójától megtudtuk, az adományokból és egy nemrégiben tartott jótékonysági koncert bevételéből eddig több mint kétmillió forint gyűlt össze, amiből folyamatosan készíttetik a kutyaházakat és a szükséges anyagok vásárlását fedezik. „A Kutya-hideg kampányt a Hangya Közösséggel közösen szervezzük, akik egész évben gyűjtik és elosztják azokat az eszközöket, tárgyakat, melyek a háztartásokban már feleslegessé váltak, de az állatmentés és gondozás során még hasznosak lehetnek. Alapos helyismeretük alapján, közösen jelöltük ki a leginkább rászorulókat, akikhez eljuttatjuk most ezeket a házakat” – mondja Óvári András.

A kiválasztott 25 szervezeten kívül még sokan szorulnak segítségre, de minden problémát az alapítvány nem tud felvállalni, hisz ők maguk is adományokból, a jóérzésű emberek támogatásának köszönhetően tudnak működni. „Felhívásunk nyomán vidéken, helyben is »felfedezték« azokat a kis szervezeteket, akik eddig »csak« sokat dolgoztak, de szinte láthatatlanok, ismeretlenek voltak a környékbeliek számára. Különösen örülünk annak, hogy így már megindult a közvetlen segítségnyújtás is.”

Segítség a gyepmesteri telepen élő kutyáknak

A vidéki, kis állatvédő egyesületek tevékenysége valóban sokszor teljesen láthatatlanul zajlik, miközben ezek az önkéntesek komoly erőfeszítéseket tesznek a gazdátlan állatokért. Sokan azonban még mindig csak azért keresik meg őket, hogy a megunt, feleslegessé vált állataikat vagy a nem kívánt szaporulatot elhelyezzék náluk. Pedig ezek az egyesületek szűkös anyagi forrásokból működnek, és a legtöbbnek menhelye sincs. Mint például a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesületnek, melynek tagjai a helyi gyepmesteri telep kutyáin próbálnak segíteni. Nekik köszönhetően másfél év alatt már csaknem 150 kutya talált gazdára. A kutyák többségét az ország más városaiban, például Budapesten, illetve külföldön fogadták örökbe, Ausztriában, Németországban, Angliában, de egy kedves fehér puli, Apacs egyenesen Floridáig utazott új gazdájához. „A kutyák kisebb hányada helyben talált gazdát, de sajnos az utóbbi időben itt stagnál az örökbefogadási kedv. Ráadásul még mindig tapasztaljuk, hogy az emberek nem gondolják át igazán, milyen kutyát szeretnének és milyen temperamentumú állat passzolna az életvitelükhöz” – mondja Kozák Réka, az egyesület elnöke. A telepen most is 60-70 kutya él. Ahogy egy gazdára talál, szinte rögtön két másik kerül be a helyére.


Willy is csomagolna már (Fotó: nlcafe.hu)

Jelenleg az egyesülettől öt-hat ember jár ki hetente egyszer a telepre, hogy kicsit megmozgassák és szocializálják a kutyákat, emellett pedig gőzerővel téliesítenek, szalmával, szőnyegekkel próbálják melegebbé tenni az állatok helyeit. Rendszeresen gyűjtenek adományokat is, most például december 13-án, szombaton az egyik helyi áruház előtt várják az adományozókat, mert szőnyegekre, takarókra, ételre, gyógyszerekre, kutyafelszerelésre folyamatosan szükség van.

„A kutya nem szeretetpótló, oda való, ahol szeretet van”

Karácsony közeledtével az állatvédők tapasztalatai alapján nő az adományozási kedv, és többen érzik úgy, hogy segíteni szeretnének. A Noé Állatotthon például már évek óta megszervezi az Állatok Karácsonya elnevezésű rendezvényét, ahol az állatotthon lakóit lehet kisebb-nagyobb ajándékokkal meglepni.

„Az örökbefogadási kedv is növekszik ilyenkor, de ezzel óvatosan kell bánnunk – mondja Óvári András. – Nem helyes semmilyen élő állattal »meglepni« szeretteinket, hiszen egy kutya örökbefogadása 10-15 évre elkötelezi az új gazdit. Csak átgondoltan, a családdal egyeztetve fogadjunk örökbe! Néha a kutyát szeretetpótlónak szánják, pedig a kutya önmagában nem hoz szeretetet a családba, a kutya oda való, ahol szeretet van.”


Fotó: Vigyél Haza Alapítvány

Formabontó ötlet: négy lábon surran be a szeretet az otthonokba

A Rex Kutyaotthon Négylábú szeretetfutár elnevezésű, különleges örökbefogadási programja az ünnepi időszakra fókuszál. Decemberben menhelyi kutyákat és macskákat helyeznek ki mindazokhoz, akik szeretnék az ünnepeket egy kedves négylábú társaságában tölteni. Az örökbefogadási akció célja persze esetükben sem az, hogy az állatok csupán néhány napra találjanak új gazdát, majd az ünnepek elmúltával visszavigyék őket a menhelyre. Inkább szeretnének egy plusz esélyt adni azoknak is, akiken az év során nem akadt meg senki szeme. Idén főleg olyan idősebb állatokat vettek be a programba, akik már régóta a kutyaotthon lakói. Remélik, a szeretet ünnepén talán ők is esélyt kaphatnak arra, hogy családba kerüljenek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a befogadók többsége végleg megtartotta a hozzá került kutyát vagy cicát. Az elmúlt négy évben több mint száz négylábú talált így gazdára.

Közeleg a karácsony, még bármelyik akcióhoz lehet csatlakozni. De segíteni nem csak most lehet, a lehetőség egész évben előttünk áll.


Tóth Judit
(Nők Lapja Café)

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...