Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen felszerelésekre van tényleg szükség egy kutyás túrán?

Rengeteg szuper felszerelés közül választhatunk a kutyáinknak, ha kirándulni, túrázni megyünk a természetbe. A fórumokon, kutyás felszerelések oldalain található kínálat talán zavarba ejtő is lehet. Minden kutya és minden gazdi más, más igényeik vannak, más terepeken túráznak, más időjárási körülmények között. Természetes, hogy más-más felszerelésekre van szükségük, viszont iránymutatásnak összegyűjtöttem, hogy mi milyen felszereléseket használunk, mik váltak be nekünk az elmúlt években, és mik azok az alapok, amelyek nélkül nem indulunk neki egy túrának sem.

1. Kakizacskó

Tudjuk, a „Kakitündér nem létezik”! Ez nemcsak a városban, de a természetben is igaz. Alap, hogy soha ne hagyjunk magunk után szemetet a természetben, ebbe bele tartozik a kutyánk ürüléke is. A kutyakaki nem a természet része, ugyanúgy szedjük össze magunk után, mint a parkban. Az erdőben általában nem áll rendelkezésre szemetes, ezért készüljünk fel, hogy csak a túra végén tudjuk majd kidobni a begyűjtött terméket. Jó szolgálatot tehet egy erősebb, visszazárható zacskó, amibe a teli zacsikat gyűjtjük.

2. Póráz

Erdőben, különösen védett területen, ne hagyjuk szabadon kószálni a kutyánkat, még akkor sem, ha biztonságosan behívható. Egy hosszú póráz pont elég mozgásteret enged a kutyánknak, és a túra végére biztosan elfárad így is. Egy szabadon kószáló kutya kárt tehet a vadvilágban, a növényzetben és saját magában is. Figyeljünk erre saját magunk és mások érdekében. Nem túl kényelmes azonban egész nap, több kilométeren keresztül kézben tartani a pórázt, egy derékra tehető póráz vagy derékövbe akasztott flexi azonban kényelmes és egyszerű megoldás.

kutyabarat kutyabarát

3. Hám

Nyakörv helyett használjunk inkább hámot, hogy csökkentsük a kutya nyakának terhelését. A hám választásakor nézzük meg, hogy megfelelően oszlik-e meg a terhelés a kutya mellkasán, nem szoros, illetve nem túl laza a hám. Válasszunk olyan hámot, amely tökéletesen illeszkedik a kutya bordakosarára és egyenletesen feszül meg terhelés hatására. Egy jó hám nagyon hosszú ideig jó szolgálatot tesz majd nekünk, ezért ne spóroljunk a minőség rovására. Vannak olyan hámok is, amelyeken praktikus zsebek vannak, de ezeket csak jó erőben lévő, nagyobb testű kutyusok esetében válasszuk.

kutyabarat kutyabarát

4. Kutyacipő

Vannak kifejezetten kutyák számára készült túracipők, amelyeket akkor érdemes használni, ha köves, kemény talajon vagy nagy melegben aszfalton teszünk meg hosszabb távot. A kutyáink talppárnái nem olyan érzékenyek, mint a mi talpunk, de nem is bírnak annyit, mint egy túrabakancs! Murvás, kavicsos talajon könnyen lehorzsolódhat a talpon a bőr, különösen a hátsó lábakon, ezért ilyen terepen érdemes kutyacipőt vagy zoknit húzni a talpakra. Melegben aranyszabály, hogy ha a kézfejünket az nem bírjuk 5 másodpercig az aszfalthoz nyomva tartani, akkor a kutyánk tappancsnak is túl forró lesz a talaj. Ilyenkor érdemes megfontolni, hogy elinduljunk-e egyáltalán. Ha nincs más alternatíva, akkor mindenképpen védjük a kutya tappancsait. Fontos tudni, hogy a kutyák a talppárnáikon keresztül is hűtik magukat, ezért melegben csak rövid ideig adjunk rájuk cipőt.

5. Hálózsák, derékalj

Sátorozásnál ne csak saját kényelmünkre gondoljunk, vigyünk a kutyánknak is derékaljat, amelyen kényelmesen, a hidegtől védve pihenhet éjszaka. Ha fázós a kutyánk, a hálózsák is megfontolandó. Több cég gyárt már kimondottan kutyáknak való hálózsákokat és derékaljakat, és ha rendszeresen kempingezünk a kutyánkkal, akkor érdemes ezeket választani, mert az anyaguk sokkal ellenállóbb, mint egy átlagos emberi hálózsáké, bár az áruk elég borsos. Ha csak egyszeri alkalomról van szó, akkor egy megfelelő méretre vágott polifoam és szükség esetén egy kisebbre vágott régi hálózsák vagy gyerek hálózsák is megfelel a célnak.

kutyabarat kutyabarát

6. Szilikon tálka

Könnyű, kis helyet foglal és könnyen tisztítható. Út közben sokkal praktikusabb, mint a kulacsos itatók, mivel kisebb helyet foglal és a hátizsákra karabinerrel rögzíthető. Etetéshez és itatáshoz vigyünk külön tálkákat.

7. Ruházat, pulóver

Ez megint kutyafüggő, de ha kutyánk nem rendelkezik vastag, hőszigetelő aljszőrzettel, érdemes lehet egy vékony filc mellényt magunkkal vinni túrázáshoz, még akkor is, ha alapvetően nem öltöztetjük a kutyánkat, mivel a fizikai megerőltetés miatt felhevült kutya könnyen megfázhat, ha megállunk. Ha hétköznap is öltöztetjük a kutyánkat, akkor mindenképpen az időjárásnak megfelelően öltöztessük a túrán is. Az intenzívebb mozgás alatt vékonyabb, míg a megállók, szünetek alatt melegebb öltözék javasolt.

 

Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme

(Kutyabarát.hu)

Fotók: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...