Kiránduljunk kutyával! – Kékestető

Magyarország legmagasabb pontja, a Kékestető, a maga 1014 méterével télen-nyáron vonzó turistacélpont kutyánkkal is. Valahogy már kisiskolás koromban elhatároztam, hogy az ország legmagasabb pontját már pedig látnom kell! A nyugati határszélen, a Kőszegi hegység lábánál felnőve a Kékestető távoli és felhőkbe vesző csúcsa ott lebegett a szemem előtt, mígnem egy családi nyaraláson a Mátrában végre eljutottam oda. Mondanom sem kell, hogy hatalmas csalódás volt a lankás dombon a bokrok között megbúvó kő, amely az ország legmagasabb pontját jelzi.

kutyabarat kutyabarát

A Kékestető magasságát lehetetlen értékelni, ha a felső parkolóban letesszük az autónkat és csak a TV-toronyig hátralévő pár métert tesszük meg gyalog. Ha igazából át szeretnénk élni a Kékes-érzést, akkor inkább hagyjuk az autónkat Mátraházán és innen gyalog hódítsuk meg a csúcsot!

kutyabarat kutyabarát

Szerencsére az Országos Kéktúra kék sáv jelzése vezet minket egészen a TV-toronyig, amely az ország egyik legjobban kiépített és jelzett turistaútja, így az eltévedés esélye minimális. Ha Kéktúrázunk (ez a 21. szakasz eleje), ne felejtsünk el Mátraházán pecsételni, majd az aszfaltúton induljunk el felfelé, Kékestető irányába. Hamarosan letérhetünk a Magyarok Nagyasszonya Kápolnához, majd továbbhaladva, bal kéz felől találjuk az ösvényt, amellyel aztán magunk mögött is hagyjuk az aszfaltozott utat. Ezután elérjük a Veronika-rétet és a Déli sípálya alját.

Ugyan a 350 méteres teljes szintemelkedés sportosnak mondható, a Mátra lankásságából adódóan talán nem olyan kimerítő a túra, mintha egy szűkebb, meredekebb erdei ösvényen baktatnánk. Szinte végig láthatjuk a TV-tornyot, amely minden egyes lépéssel közelebb kerül hozzánk. A TV-toronyhoz érve kiépített sípálya és szánkópálya vár minket, és ott találjuk a legmagasabb tengerszint feletti magasságot jelző csúcskövet is. Az OKT pecsételőhely azonban nem itt van, hanem a Szanatóriumban, a portán, úgyhogy ott álljunk meg pecsételni. Ha az OKT 21. szakaszt szeretnénk folytatni, akkor még további 25 kilométer áll előttünk, de ha a csúcshódítás volt a cél, megérkeztünk. Nézzünk körül, és élvezzük az érzést!

kutyabarat kutyabarát

Ha hóban indulunk neki a túrának, fontos, hogy barázdált bakancsot vegyünk fel. Mindenképpen legyen nálunk elegendő enni és innivaló is, mivel a fenti éttermek kutyával nem látogathatók, viszont a hütte előtti teraszon tudunk piknikezni a visszaút előtt. Az egész túrára szánjunk edzettségi szintünktől függően körülbelül egy-másfél órát felfelé és valamivel kevesebbet lefelé.

kutyabarat kutyabarát

 

Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme

(Kutyabarát.hu)

Képek: Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...