Kiránduljunk kutyával! – Fóti Somlyó

„Kiránduljunk kutyával!” rovatunkban ismét egy szuper kutyás kirándulási tippet adunk, most is érdemes felkeresni a gyönyörű Fóti Somlyót! 

Budapestről tömegközlekedéssel és autóval is körülbelül 20-25 perc alatt érhetjük el a Fóti Somlyót. A Nyugati pályaudvarról induló személyvonatról Fótfürdőnél leszállva kövessük a zöld jelzést a Fáy Présházig, az autóval érkezők a túra kiindulópontján találnak parkolási lehetőséget.

Ha Budapest felől érkezünk, a teljes síkvidék után a Fóti Somlyó az első valamirevaló domb, amelyet megpillanthatunk, és ennek köszönhetően, ha a Somlyó Budapest felőli oldaláról visszanézünk, a kellő magasságból elképesztő panoráma tárul elénk. Ha tehetjük, naplementére időzítsük a körülnézést, mert így csodálatos képeket is készíthetünk kutyáinkról a rózsaszínben úszó budai hegyekkel a háttérben.

kutyabarat kutyabarát kutya kirándulás

A Fáy présháztól, a színpad felé, balra indulva a Kék Lepke jelzést követve léphetünk a 3.5 km hosszú tanösvényre, amelyhez érdemes a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezető füzetét még a présházban beszerezni (sajnos az étterem még a teraszra sem enged be kutyákat) vagy mobilapplikáción keresztül letölteni. Mivel a tanösvény végig védett területen halad, figyeljünk a kutyáinkra és tartsuk őket pórázon. Az első szakasz a legnehezebb emelkedő, utána kellemes séta vár minket. A teljes táv körülbelül két és fél óra alatt teljesíthető.

kutyabarat kutyabarát kutya kirándulás

Tavasszal vettünk részt vezetett túrán a Fóti Somlyón, és ilyenkor a természet ritkaságait csodálhatjuk meg, mint például a védett leánykökörcsint, az apró nőszirmot, vagy az orchideafélék családjába tartozó bíboros kosbort. Azonban bármely évszak tartogat meglepetéseket: télen a Somlyó teljesen más arcát mutatja, mint a tavaszi virágzásban. Ilyenkor a természet megpihen, a fák lehullatják a leveleiket és csendbe borul a táj. Illetve ez utóbbi nem igaz! A Fóti Somlyó otthont ad szinte az összes hazai harkályfajnak, és nagyon gazdag a madárvilága, ezért csendre nem számítsunk. Nyáron a lepkék aktívak, ősszel pedig a szemkápráztató színekbe boruló lombos erdő tartogat meglepetéseket.

kutyabarat kutyabarát kirándulás kutya

Bár a Kék Lepke jelzésű tanösvény nem érinti, de érdemes rövid kitérőt tenni a kilátóhoz, ahonnan az előbbiekben már magasztalt panoráma tárul elénk, majd szintén kényelmes lejtőkön ereszkedve juthatunk vissza túránk kiindulópontjához.

kutyabarat kutyabarát kutya kirándulás

+1 tipp: Ha már Fóton járunk, nézzük meg az Ybl Miklós tervei alapján, romantikus stílusban épült Szeplőtelen fogantatás templomot!

További információ:

https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/foti-somlyo-tanosveny

 

Írta és képek: Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...