Beengedjem félős kutyámat, ha vihar van? A válasz egyértelmű igen!

A kutyák többsége nem hogy nem szereti a hirtelen, hangos zajokat, de egyenes fél tőle. Hatalmas stresszt élnek át például a viharok alatt, amelyet ugyan nem tudunk életükből kihagyni, de tudjuk megfelelően kezelni, hogy ne okozzunk vele még nagyobb bajt. És ha feltesszük a kérdést, hogy jó-e, ha beengedjük kutyánkat a lakásba, ha vihar van, a válasz minden esetben az, hogy igen! Soha ne tegyünk másképp.

A vihar súlyos szorongást okoz

Könnyű kiismerni kedvencünket, hogy vajon rosszul reagál-e a vihar okozta fény- és hanghatásokra. A stressz egyértelmű jelei a remegés, kapkodó mozdulatok, túl gyakori ásítás, vinnyogás, megnövekedett ivás, túlzott ugatás vagy ezen viselkedések kombinációja. Ilyen szituációban gyakori a sérülés vagy az elveszés veszélye.

Nem babusgatni kell, de nem is szabad cserbenhagyni

A kutyák nagyon erősen függnek a gazdi hangulatától, így ha kedvencünk stresszel, semmiképp sem szabad aggodalmaskodásunkat kimutatni, vagy saját magunknak stresszelni kutyánk szorongását látva.
A kulcs a biztonságos környezet biztosítása, egy magabiztos vezető megmutatása, akire számíthat, ezt pedig nem lehet elérni, ha cserbenhagyjuk.

Soha ne hagyjuk magára!

Vezetőként, gazdiként az a kötelességünk, hogy iránymutatást adjunk egy szorongással teli helyzetben. Nem bízhatjuk kutyánkra a döntést, hogy a félelmeit hogy kezelje: szökéssel, károkozással akár önmagában is. Ahogy minden adott szituációban – buszra szálláskor, másik kutyával szemben vagy egy biciklist látva – ekkor is nekünk kell meghatároznunk, hogy a vihar alatt mi az elvárt viselkedés az állattól, és ezt el is kell érnünk, hogy megfeleljen neki.

A sokkterápia nem megoldás

Nem tehetjük ki egy általa értelmezhetetlen helyzetnek, hiszen azt nem fogja érteni, miért él át ijesztő zajokat, de azt érteni fogja, hogy mi mit várunk el tőle. Adjunk neki parancsokat, feladatokat, amelyeket teljesítenie kell, egyrészt figyelem elterelő hatása van, másrészt hosszú távon eléri, hogy a viharra ne koncentráljon teljes erejével stressz faktorként, hiszen a gazdi is így tesz.

Az ablakon keresztül látja, de nem érzi.

Ha kedvencünknek elég biztonságérzetet ad az, hogyha beengedjük magunk mellé és megnyugodni látszik, akkor hagyhatjuk, hogy nézze az esőt, vihart az ablakból, a biztonságos közegből.

A babusgatás káros? Vagy mégsem?

Erről eltérnek a nézetek, hiszen sokáig azt ajánlották a szakemberek, hogy ne simogassuk, babusgassuk a kutyát ilyen helyzetekben, majd olyan tanulmányok is megjelentek, ami szerint nyugodtan simogassuk, akár öleljük meg kutyánkat ilyen stresszhelyzetben. Kutyánk ilyenkor talán különösen vágyik a testi kontaktusra, de azért az egészséges egyensúlyt találjuk meg.

–  Segítsük a rejtőzését!

A kutyák többsége ösztöneinél fogva búvóhelyet keres a vihar elől. Ha így van, készítsük elő a biztonságos helyeket, ahol sem kedvencünknek, sem a környezetünknek nem eshet baja. Ha talált egy helyet, amely megfelel neki, próbáljuk meg nem kimozdítani onnan.

Kapcsoljunk be hangot adó készüléket!

Televízió, rádió – hatásosak lehetnek, hogy csökkentsék a kintről érkező zaj súlyát.

Húzzuk be a függönyt!

Ha kutyánk a végletekig szorong a kinti vihartól, igyekezzünk kontrollálni a látványt, hogy minél kevesebb jusson el hozzá.

Csakis extrém esetben alkalmazzunk nyugtatót!

Legvégső esetben, állatorvossal és kiképzővel való konzultáció után nyúljunk a szerekhez. Az elsődleges cél mindig a viharhoz való hozzászoktatás legyen, és ne egy öntudatlan állapot.

Ha nem engedjük be magunk mellé, a fenti pontok egyikét sem tudjuk úgy elvégezni, hogy kutyánk testi épségét garantáljuk. Ha tőlünk kapja az élelmet, nem pedig vadásznia kell érte, ha nem mehet el az utcákon csatangolni, amikor csak kedve tartja, akkor nem engedhetjük meg neki azt sem, hogy a viharok okozta stressz hatása alatt egyedül hozzon döntéseket, amelyben kénytelen saját maga biztonságáért tenni, mert mi, gazdik cserbenhagytuk.

(Kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: Telegraph

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...