A gyerekek gyakran jobban kötődnek a kutyájukhoz, mint saját testvérükhöz

A kutya nem csak az ember, de gyakran a gyerekek legjobb barátja is, sőt, a legújabb kutatás szerint sokszor még a testvéreknél is erősebb ez a kötődés. Természetesen az eredmények nem azt támasztják alá, hogy ne legyen az embernek testvére, mindössze azt mutatják meg, milyen pozitív hatással lehet egy háziállat a gyermekek fejlődésére és jóllétére.

 

Az Egyesült Királyságban 77 gyermek vett részt a kutatásban, az eredmény pedig egy hatalmas kiterjedésű vizsgálat része volt, ami arra hivatott, hogy a háziállat szerepét vizsgálja az ember életében.

A nyugati háztartásokban a háziállatok olyan magas szintre léptek fel a családi ranglétrában, akár egy testvér vagy egy élettárs, így a fontosságát előszeretettel kutatják.

– Bárki, aki tartott gyermekkorában kutyát, tudja, hogy ugyanazért a társas kapcsolatért és közelségért fordulunk feléjük, mint amit keresünk az emberek közötti kapcsolatokban – írja Matt Cassells, a Cambridge-i Egyetem hallgatója. – Szerettük volna tudni, milyen erősek ezek a kapcsolatok a háziállatokkal a többi szoros családi kötelékhez képest, végső soron ez lehetővé teheti számunkra annak megértését, hogy az állatok hogyan járulnak hozzá az egészséges gyermek fejlődéséhez. –

Hogy meghatározzák ezt a kapcsolatot, a kutatók arra kértek 77 12 éves korú gyermeket, akiknek egy vagy annál több kiskedvence illetve ez vagy annál több testvére volt otthon, hogy jellemezzék a kapcsolatukat a háziállattal és a testvérrel. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a háziállatokkal kialakult kapcsolat nagyobb megelégedettséggel jár a gyerekeknél, és a háziállatok közül a kutyák hozták el a legmagasabb eredményeket.

A közelség mellett a gyermekek arról is beszámoltak, hogy többet tudnak beszélgetni és a titkaikat is jobban meg tudják osztani az állatokkal. – Bár ők nem tudnak reagálni, és a legnagyobb részét nem is értik, de talán ez még előnyként is szolgálhat, ráadásul nem is bíráskodnak senki fölött. –

A kutatás legfőbb eredménye, amire következtetni lehet, az a tinédzserek jóllétére és kiegyensúlyozottságára ható előnyök, a korai gyermekkorban kapható szociális támogatás ugyanis hatalmas előnyökkel járhat a későbbi kamaszkorban.

 

Kutyánk az életünk szerves része, nem vitás:

Mennyire kötődik hozzád a kutyád? Teszteld!

Ha kutyás vagy, a párkapcsolatod is jobb

Hogyan ne nyírja ki kutyád a szerelmi életed

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: live science

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...