Saját KB bal
Saját KB jobb

A tragikus angol kisállat-holokauszt

Az index.hu oldalán olvasható érdekfeszítő összeállítás arról, mi történt az angol házikedvencekkel a II. világháború ideje alatt, kik próbáltak segíteni rajtuk, és mennyien estek áldozatul a háborúnak.

1939-ben a hadiipar már tankokat gyárt, a férfiakat behívják katonának, és lázas sietséggel erősítenek meg minden védelmi vonalat.

Angliában már bőven a háború előtt, 1937-ben megalakult az Air Raid Precautions nevű szervezet, aminek célja az országot esetlegesen sújtó légitámadásokra való felkészülés volt.

Ezen a szervezeten belül alakult meg 1939 nyarán a National Air Raid Precautions Animals Committee, a Nemzeti Légitámadás-elővigyázatossági Állatügyi Bizottság. A NARPAC első intézkedése egy röplap elkészítése és terjesztése volt, amivel arra kérték a lakosságot, hogy ha kitör a háború, a haza érdekében az állatorvossal altattassák el a házikedvenceiket.


Háziállatok kivégzéséhez ajánlott szögbelövő pisztoly hirdetése

A meghökkentő felhívás mögött a logika az volt, hogy ha jön a német invázió, és Angliát blokád alá veszik, élelmiszerhiány lesz, és nem engedheti meg magának az ország, hogy a kaját az emberek és a haszonállatok mellett szórakozásból tartott, semmilyen hasznot nem hajtó házikedvencekre pazarolják.

Az első reakció persze a felháborodás volt (már akkor is léteztek állatvédő szervezetek), de amikor Lengyelország náci lerohanása után két nappal Anglia hadat üzent Németországnak, a britek megértették, hogy ennek fele se tréfa, és nagyüzemben indult be a kisállatok kivégzése. Becslések szerint egyetlen hét leforgása alatt 750 ezer házikedvenc pusztult el a háborús felkészülés jegyében.

A helyzet tovább romlott, amikor 1940 őszén a háború valóban elérte Angliát, és a Luftwaffe a Királyi Légierő bázisai mellett elkezdte Londont is bombázni.

A kisállat-holokausztban a Battersea állatmenhely, illetve Hamilton hercegnője, közismert macskabarát és gazdag arisztokrata volt a házikedvencek utolsó reménysugara, akik fűtött repülőgép-hangárakban üzemeltettek óriás menhelyeket a haláltól megmentett kisállatoknak. Becslések szerint 145 ezer házikedvenc lelt náluk menedékre a háború alatt.

Hamarosan bemutatjuk a II. világháború hős nágylábúit, addig ajánljuk további híreinket a háború időszakából:

Kutyák az első világháborúban

Háromlábú kutya volt az első világháború hőse

Örkényi falkavadászat a két világháború között

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: index.hu
Fotók: BBC
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...