Budapest Bike Maffia – emberek és állatok bringás segítői

2011 karácsonya előtt két héttel összeállt pár bringás. Kitalálták: ha már családjukkal megünnepelték a szentestét, mennek egy kört éjszaka a városban. De akkor már értelmet is kerestek neki: meglátogatják a hajléktalan embereket, és visznek nekik enni, inni. A facebookon elindították a Budapest Bike Maffia oldalt, mert már akkor tudták, hogy ez nem csak egy alkalmas sztori lesz. Azóta számos fantasztikus projektjük fut, többek között állatmenhelyek segítése. Igen, ilyen is van Magyarországon! A Budapest Bike Maffia elnökével, Havasi Zoltánnal beszélgettünk. 

Mesélj pár dolgot az indulásról, a kezdeti tervekről – mi volt az alapvető cél?

Nagyon nagy volt a közösségi oldalunk visszhangja, neki köszönhetően sokan jöttek adományozni. Két napig vittük az ételeket, takarókat. Az akció után éreztem, hogy megérkeztem, ezt akarom csinálni. A cél első körben a segítségnyújtás és az öröm átélése volt rászorulóknak és magunknak.

A kutyás segítség ötlete hogyan született meg, kiknek tudtok és mivel segíteni?

Vannak, akik embereken nehezebben segítenek. Sokan félnek a konfrontációktól, esetleg nem rokonszenveznek a városban csapatostól bringázással. Így nagyon jó ötletnek bizonyult különböző állatmenhelyeket felkeresni, így egy kisebb-nagyobb bringatúrát is szervezhetünk. Látogatások alkalmával adományokat viszünk, kutyát sétáltatunk. Ez az átlag 40-50 emberrel számolva egy-egy nap óriási segítség tud lenni. 

Ez a projektünk Pacsi néven fut. A Pacsi program a Budapest Bike Maffia állat szeretgető és szelídítő különítménye. Az adományokon felül fizikai és érzelmi hozzájárulásunkkal igyekszünk segíteni az ott lakó négylábú gazdikeresők mindennapjait és persze a kétlábú dolgozók munkáját: kutyát sétáltatunk, konzerveket rakodunk, takarítunk, cicákat csalogatunk és doromboltatunk.

A kutyákon kívül kiknek tudtok, szoktatok segíteni, és hogyan?

Főként hajléktalan embereknek, rászoruló családoknak segítünk. Társadalmilag fontos, kreatív, szociális projekteket hozunk létre. Van közös főzésünk, szendvicskészítős vitamin kommandónk: ezeken ételt, takarókat és az utcán élőknek fontos dolgokat viszünk ki.
A „mybudapest photoproject” keretében 100 eldobható kamerát osztottunk ki, és megkértük a hajléktalan embereket, hogy fotózzák le úgy Budapestet, ahogyan ők látják. A legjobb képekből falinaptár készült, melynek a nyereségét az alkotók kapják meg.

Legújabb projektünk, a „Sweet Home” keretén belül rászoruló családok lakását újítjuk majd fel. Emellett zakatol a „+1 szendvics” projektünk, ahol 35 iskola diákjai hoznak egy héten egyszer egyetlen szendviccsel többet az iskolába, melyeket mi melegedőkbe, hajléktalanszállóra viszünk. Ezen kívül több érzékenyítő akciónk van: ezeket ITT és ITT tudtok jobban megismerni.

Az elmúlt évben több tonna tartós élelmiszert és több mint 55.000 adag ételt sikerült eljuttatni a megfelelő helyekre.

Mik a jövőbeni tervek?

Erre az évre főként az ételpazarlás ellen vesszük fel a harcot. Emellett szeretnénk különböző civil szervezetekkel, ellátó intézményekkel még szorosabbra fűzni a kapcsolatot, sok iskolát meglátogatni, hogy átadjuk a mintát. Az év eleje óta egy tudatos szervezetfejlesztés zajlik, melynek köszönhetően körülbelül 25 új önkéntest integrálunk a háttérmunkába. Nagy kihívás, de menni fog.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...