Szükséges-e a kutya táplálékát időről időre változtatni?

A természetben keresve a választ, meg kell állapítanunk, hogy kutyánk őse, a farkas nem a változatosságra alapozva vadászott, hanem azt fogyasztotta el, amit sikerült elkapnia. Ha csak pockokat sikerült fogni egy héten át, akkor pockot evett minden nap.

Sokan arra gondolnak, hogy azért kell a kutyáknak is a változatosság, ami miatt nekünk, embereknek szükségünk van rá. Ez két dolog miatt is hibádzik. Az egyik ok az, hogy a kutyának 80%-al kevesebb ízlelőbimbója van, mint az embernek, és emiatt nem nagyon ízlelgetik az ételt. A másik ok a kutya ragadozó mivoltában keresendő. Sokan azt tapasztaljuk, hogy ha adunk kutyánknak egy-egy általunk különlegesen finom, ízletes vélt falatot, azt kutyánk egy pillanat alatt lenyeli. A kutyáinkra az „azért eszünk, hogy éljünk” kifejezés az igaz, opportunista ragadozó ösztönük azt diktálja, hogy amit el tudnak kapni, azt gyorsan megegyék, hiszen azt már nem veheti el tőlük senki.

Persze a kutyák közt is vannak kivételek, mért pont köztük ne lennének. Ahogy az emberek közt, úgy a kutyák közt is akadnak, akik természetüknél fogva válogatósak. A többség viszont épp az ellentéte ennek, és mindent felfal még azt is, ami tulajdonképpen nem is ehető. A harmadik csoportba pedig azok a kutyák tartoznak, akiket mi teszünk válogatóssá.

 

Ha folyamatosan új és új ételekkel kínálgatjuk, könnyen megtanulja, hogyan manipulálhat bennünket. Érdemes kissé magunkba nézni: hogyan reagálunk, amikor a kutyánk visszautasítja az ételt? Megsimogatjuk? Netán a kezünkből etetjük? Ha a válogatósságot ilyen és egyéb hasonlóan pozitív módon díjazzuk, azzal megtanítjuk a kutyának, hogy a finnyáskodással extra figyelmet tud kicsikarni tőlünk.

Amennyiben jó minőségű alapanyagokból készült, prémium eledelt adunk kutyánknak, nincs szüksége semmilyen kiegészítésre vagy változatosságra. A legtöbb kutya akár egész élete során boldogan fogyasztja ugyanazt az ételt, amennyiben az fedezi a szükségleteit. Ragaszkodjunk a kiválasztott eledelhez, mert ha folyamatosan váltogatjuk, azzal mi magunk tanítjuk meg a kutyát arra, hogy érdemes finnyáskodnia, hátha előállunk valami még finomabbal.

A különböző eledelek gyakori váltogatására a legtöbb kutya emésztőrendszere érzékenyen reagálhat, ami aztán hányáshoz, hasmenéshez vezethet.

Ha bármilyen ok miatt mégis a változatosság mellett döntünk, akkor váltogassuk ugyanazon gyártó különböző húsból készült tápjait, vagy ha szárazeledelt eszik a kutyus, adjunk hozzá némi nedves eledelt.

További hasznos és érdekes témákat olvashat oldalainkon!

 

Ezeket is ajánljuk:

Húsevő vagy mindenevő?

Nem etetés, hanem táplálás

Ne engedd, hogy elhízzon!

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...