Spílerek – csak erős idegzetűeknek!

A játékfüggő kutyák tulajdonosai nem mindig nyilatkoznak egyértelmű felvillanyozottsággal a hatszázadik labda-elhajításról. Sokszor halljuk a hasonlatot, hogy a kutyák kicsit olyanok, mint a gyerekek. Négylábúink közül pedig vannak azok, akik tökélyre fejlesztették eme tudományágat. De vajon milyen határig egészséges?

 

Labda, karika, víz vagy park – mindenhol minden eszközzel azon vannak, hogy a végletekig szórakoztassák magukat – a gazdának azonban sokszor a kevesebb több lenne.  Szakértők szerint az ilyen típusú állatok egy jól képzett gazdával kitűnő munkakutyává tudnak válni, de ha családi kutyák, akkor rémálom is lehet az együttélés.

Pár jel, hogy kutyánk játékfüggősége károssá válhat

– Nehéz megítélni, hogy mikortól beszélhetünk függőségről, egyéne is válogatja. Talán akkor, ha a kutya már nem hajlandó mással játszani, ha az az egyetlen olyan közös tevékenység, ami leköti a figyelmét. Természetesen ez is relatív, hiszen ha egy vadászkutya elkezd vadászni, ő sem figyel semmi másra
– Főleg akkor kezdhet károssá válni az egészségre, ha a kedvenc játék túlzottan felpörgeti a kutyát. Ilyenkor inkább azzal van a baj, hogy nem tudja időben abbahagyni: nem foglalkozik azzal, hogy fáj valamije, vagy ha már túl fáradt. A gazdának kell észnél lennie, hogy mi a határ.
– A megrögzött játéknál talán egy fokkal nagyobb gondot jelentenek az ún. helyettesítő tárgyak: amikor kedvencünk a stressz oldást, a megnyugvást egy adott tárgyban találja meg, és próbálja mindig maga mellett tartani azt.

Arra is gondoljunk, hogy akkor is le kell tudnunk fárasztani egy ilyen típusú állatot, ha például sérült. Jó lehet erre egy otthoni keresőjáték, vagy, hogy a kutya név szerint ismerje fel, és hozza-vigye a tárgyakat. Sok játékot lehet kitalálni, ami agyilag fárasztja, de fizikailag kíméletes.

Pár tipp a játék és a pihenés tökéletes egyensúlyához

– Érdemes már kölyökkortól kezdve minél több játékkal és aktív sporttal ismertessük meg kutyánkat. Fontos, hogy mindig nyitott maradjon új dolgokra
– Lehet egy-két játék elől a lakásban vagy a kertben, amivel elfoglalhatja magát, de amelyik játék számára igen sokat ér, azt a gazda csak akkor vegye elő, ha úgy dönt: játékidő van
– Minden helyzetet a gazdának kell irányítania, ő dönti el, hogy mikor, mivel, és meddig játszunk.
– Érdemes az ilyen állatot többet vinni más kutyák közé is, hiszen alapvetően társas lény, és nem csak irányunkban.”

Mint kutyáinkkal kapcsolatban mindenhol, a mértéktartás szót itt is nekünk kell ismernünk. Mielőtt azonban kutyát veszünk a családba, ezt a szenvedélyt érdemes saját szempontunkból is végiggondolni: milyen emberek vagyunk, milyen gazdák leszünk, és milyen típusú kutyát (nem) szeretnénk. Van ugyanis egy fontos szabály: spílereket csak erős idegzetűeknek!

 

Cikkajánlónk:

Bűntudat vagy drámajáték?

Kedvencünk kedvenc játékai árulkodnak személyiségéről

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: pixabay, flickr, wikimedia
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...