Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi a hatékonyabb módszer, a jutalmazás, vagy a büntetés? -2.rész

Tegnap, a témában közölt cikkben két ellentétes módszert mutattunk be, amivel kutyáinkat nevelhetjük: a dicséret-központú pozitív megközelítését, és a büntetésen alapuló negatívat. Most lássuk, hogyan értékelik mindezt a szakemberek.

A kutatás vezetője, Dr. Florence Gaunet elmondta, hogy a fő észrevételük az volt, hogy a negatív megközelítés mennyire roncsolja a kutya és gazdája kapcsolatát. Etikai szempontból szerinte az is nagyon fontos, mennyire érzi jól magát a kutya, amellett, hogy mennyire szófogadó. Dr. Gaunet arra hívja fel a figyelmünket, hogy sokkal óvatosabbnak kellene lennünk az állataink jólétét illetően.

Dr. Roger Mugford állatpszichológus azonban másképp látja mindezt. Szerinte igenis vannak előnyei a negatív megközelítésnek, egy kizárólag pozitívan nevelt kutya könnyen elkapatja magát, és zabolátlanná válik.

Ez olyan, mintha hirtelen ráébrednénk, hogy a gyerekeknek is korlátokra és nevelésre van szüksége. Ez nem azt jelenti, hogy kegyetlen módszereket kell alkalmaznunk velük szemben. Csak azt, hogy a kutyatulajdonosoknak nem kellene túlságosan engedékenynek lenniük.

Van egy olyan általános közvélekedés, miszerint a kutyák a barátaink, és feltétel nélkül bíznak bennünk. De ha egy kutya megkergeti a csirkéket, ráront a futókra, felugrál az idős nénire az utcán, vagy meg akarja ölni a szomszéd macskáját, akkor nem a barátom, és meg kell ezekben őt akadályoznom.

Kell, hogy legyenek pontos határok, ahogy a gyereknevelésben is. Ha nincsenek, akárcsak a gyerekek, a kutyák is könnyen elkanászodnak, és akkor megnő a társadalomban a kutyatámadások és harapások száma.

Egy 2012-es felmérés szerint a házikedvencként tartott kutyák 80%-a mutatott valamilyen viselkedészavart, és mellette egyre többnél diagnosztizáltak fóbiákat, vagy szeparációs szorongást. A kutyákkal végzett kutatás a gyereknevelés számos vitatott kérdésére is rámutat: vajon mi a hatékonyabb és előnyösebb pedagógia: a pozitív, vagy a negatív megközelítés?

A negatív megközelítés során azt mutatjuk meg a kutyának, hogy ki a főnök, amihez esetenként még egészen extrém módszereket is szoktak alkalmazni kutyatulajdonosok, például elektromos-sokkoló nyakörvet.

A pozitív megközelítés során ezzel szemben viszont nem az állat tulajdonosaként, hanem partnereként pozícionáljuk magunkat.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: marmalade.hu, Telegraph
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...