Kell-e a kutyának kutyacipő?

Igen is, meg nem is. – mondja dr. Demjén Zsófia.  Sok kutyatartóban ilyenkor, a téli időben, mikor már intenzíven havazik merül fel a kérdés, hogy kell-e a kutyának kutyacipő. Nézzük mikor ajánlott!

„Nem kell, ha olyan szempontból nézed, hogy milyen vicces kis surranókat lehet egy ebre adni, és így csinálni belőle bohócot. És azért sem, hogy “fázik a lába”. A kutyák talpa úgy van kitalálva, hogy kutyacipő nélkül is kiválóan alkalmas télen-nyáron a sétákra. Természetes talajon, mert az evolúció nem készült fel a felforrósodó aszfaltra, vagy a sózott utakra.”

Mikor mondhatunk tehát igent a kutyacipőre?

Ha a napi egészségügyi séták során olyan helyeket érintetek, ahol

– nyáron fel tud forrósodni a talaj, vagy
– télen sózzák az utat
– durva, éles a kőzet, ami felsértheti a lábát

Ha olyan sérülés van a lábvégen, amit meg kell védeni a nyalogatástól, piszkálástól (akár toklász miatt is).

És természetesen, ha már kutyacipő, akkor minőségi legyen! Nem azért, mert ez nem zavarja majd első alkalmakkor négylábú barátodat – bármit rögzítesz a lábára, furcsa lesz neki. Hanem például mert olyan anyagból van, ami szellőzik, így nem fülled be a láb, a talp-rész viszont strapabíró, és nem csúszik.

Mire kell számítanod a kutyacipő feladásakor?

„Semmi jóra. Ha úgy gondolod, simán csak feladod, ebed pedig boldogan szaladgál, észre sem véve új lábbelijét – hát, nagy eséllyel tévedsz. Elsőre nagyon furcsa lesz neki, hogy kutyacipő van a lábán (illetve, hogy bármi van a lábán). Vígasztaljon, hogy amikor bekötözünk egy sérült lábat, ugyanígy reagálnak a kutyák: rázzák a lábukat, próbálnak tőle szabadulni, még akár foggal is be akarnak segíteni. Nézd meg ezt a kis Birodalmi Lépegetőt ! És ő még egész békésnek mondható…”

Aztán ha sétálhatnak, általában hamar megbékélnek a dologgal, mert egész más köti le a figyelmüket. Szóval légy kitartó! Előbb-utóbb a kutyacipő jelenlétét is természetesnek veszi majd négylábúd.

Az azonban nagyon fontos, hogy a megfelelő méretet vedd meg neki. (Mérettáblázat)

 

dr. Demjén Zsófia
állatorvos


 

Kapcsolódó cikk:

A kutya talpára odafagyott hó veszélyei

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: vitapet.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...