Hurrá nyaralunk! Kutyával utazni nem egyszerű – de nagy élmény

A kutyatulajdonosok számára is eljön minden évben a nyaralás ideje. Sokuknak ez együtt jár a töprengéssel és gonddal: hova tegyük a kutyát?

Néha segít a szomszéd, egy barát vagy egy rokon, esetleg marad végső megoldásként egy kutyapanzió. Nem hallgató el azoknak az Európa-szerte évente több ezerre tehető kutyáknak a sorsa sem, amelyeket azért tettek ki az utcára, hagytak az autópályák mellett, mert terhet, nyűgöt jelentettek a nyaralni, szórakozni, kikapcsolódni vágyó embertársaiknak

Szerencsére egyre több kutyatartó ember ismeri föl, hogy négylábú kedvence és társa iránt akkor is felelősséggel tartozik, amikor nyaralni megy, vagy hosszú hétvégi kirándulásra utazik el. Sőt, a kutyával együtt eltöltött nyaralás és utazás is megadhatja a kikapcsolódás, felüdülés, regenerálódás teljes élményét! A kutya falkaállat, ezért kétlábú társaival érzi igazán jól magát, és azokhoz ragaszkodik a nyaralási szezonban is.

Természetesen az idegenforgalomhoz, utazáshoz kapcsolódó háttér- és szolgáltatóipar is fölismerte ezt, és igyekszik a kutyás embereket nem kirekeszteni, hanem inkább messzemenően kiszolgálni. Az alábbiakban olvasható néhány tanács, ajánlat, információ talán kedvet ad azoknak a kutyatulajdonosoknak is a négylábú kedvencet magukkal vinni, akik eddig ezt nem tették. De remélhetőleg azoknak is hasznos, akik eddig is együtt utaztak kutyájukkal.

Ahány ország, annyi kutyás szokás

Szinte országonként eltérés tapasztalható abban, hogy az emberek miként reagálnak egy kutya jelenlétére, vagy hogy milyen az emberek viszonya a kutyához. A különböző társadalmi és szociális berendezkedésű és szokásrendű területeken eltérő az emberek szemében az állat értéke. Nem szabad tehát csodálkozni azon, hogy eltérően reagálnak az emberek a kutyára. Ez nem jelenti azt, hogy vannak kutyabarát és nem kutyabarát országok. Bizonyos fokú toleranciát mégis kíván az embertől, hogy egyik országban az étterem szomszéd asztalától azt hallja, hogy „jaj de gyönyörű kutya”, a másik országban pedig „minek hozzák magukkal azt a büdös dögöt?”

Nemcsak az emberek hozzáállása és az állat értékelése különböző, hanem a törvények, rendeletek, szabályok között is jelentős eltérések vannak. Nagy-Britannia, Írország és Svédország továbbra is szigorúbb egészségügyi követelményeket támaszt a beutazó kutyákkal, macskákkal szemben, mint a többi EU-tagállam. Finnország, Franciaország és Szlovénia kis mértékben ugyan, de szintén eltér az átlagos követelményektől. A 25 EU-országból már csak három: Szlovénia, Csehország és Magyarország ragaszkodik valamilyen formában vagy valamilyen területi megkötöttséggel a kutyák pórázon tartásához, pórázon vezetéséhez. Általános, minden területre kiterjedő pórázkötelezettség azonban jelenleg már egyedül csak Portugáliában van érvényben! Némelyik ország tömegközlekedési eszközein vagy idegenforgalmi látványosságot megközelítő járművein (hegyivasút, fogaskerekű vasút, felvonó stb.) kötelező lehet a szájkosár, ezért nem árt a biztonság kedvéért legalább egy olcsó, kis helyen elférő textil szájkosarat betenni az úticsomagba. Az EU-országok határain kívüli utazás előtt az adott ország konzulátusán vagy az állatorvosnál kell tájékozódni a kérdéses országra érvényes állategészségügyi és egyéb irányú elvárásairól.

Az EU új utazási szabályai kutyáknak

Az országok közötti turistaforgalomban részt vevő kutyáknak egyértelmű azonosítással kell rendelkezniük. Ezt jól látható tetoválás, vagy a 2004. július 3. után született, ill. törzskönyvezett kutyák esetében a bőr alá behelyezett mikrocsip jelenti. Írország, Nagy-Britannia és Svédország már ma sem fogadja el a tetoválást. Ezekbe az országokba csak a mikrocsippel regisztrált kutyák utazhatnak be. Ez a három ország az EU átlagánál szigorúbb egészségügyi előírásokkal rendelkezik, és ennélfogva vérképelemzést is kérnek a veszettség elleni oltás bizonyítására. Szintén kötelező a kutyaútlevél az érvényes oltási időpontok igazolásával.


Fő a biztonság!

Nagyon hasznos lehet idegen környezetben a nyakörvre akasztható, névvel, telefonszámmal ellátott kis fityegő. A kérdés csak az, hogy mi segít többet például egy Portugáliában vagy Horvátországban elveszett kutya esetében: az otthoni telefonszám (országhívószámmal!), vagy a hotel, illetve kemping telefonszáma? Talán együtt a kettő lehet elég hatékony, ezért némelyik gyártó eleve úgy készíti ezeket a hasznos kiegészítőket, hogy az egyik oldalára kerülhetnek az otthoni, a másik oldalára pedig a helyi adatok. A telefonszámnál és a „nemzetközi barangolásra” (International Roaming) nem alkalmas mobiltelefonoknál fontos a hívószám nemzetközi megadása. Ugyancsak hasznos lehet egy külföldön elkóborolt kutyus megtalálásához, ha még az utazás előtt tájékozódunk az adott ország elveszett és talált kutyákról szóló, gyakorta professzionálisan megszervezett és többnyelvű internet-portáljairól.

A külföldi nyaralás tervezett időpontja előtt egy hónappal fel kell keresni a kutyával az állatorvost, általános egészségügyi ellenőrzés, a szükséges oltások és esetleges féregtelenítés végett. Az állatorvost tájékoztatást tud nyújtani az illető ország állat-egészségügyi előírásairól. Néhány biztosítóügynökségnél kimondottan kutyák részére utazási biztosítás is megköthető. Az ilyen biztosítás megtéríti pl. a nyaralás ideje alatt, külföldön történt állatorvosi ellátás költségeit, a kutyát vagy a gazdát ért balesettel együtt járó kiadásokat, a kutya által esetlegesen okozott kárt, és ezenkívül az állatvédő, állatmentő szervezetekkel együttműködve megoldást biztosít a kutya szakszerű hazaszállítására, ha a gazdi külföldi kórházi ellátásra szorulna.

Kellemetlen esetekhez vezethet, ha a nőstény kutya várható tüzelése éppen a nyaralás idejére esik. Ilyen esetben feltétlenül érdemes kikérni az állatorvos tanácsát: hatékony gyógyszeres, hormonális kezeléssel a tüzelés időpontja elcsúsztatható, vagy maga a tüzelés illetve a vele járó reagálások jelensége minimálisra csökkenthető.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tengervízben való gyakori fürdés és játék után ajánlatos időnként a kutyát kút- vagy csapvízzel alaposan lemosni, lezuhanyozni, hogy a só ne rakódhasson le az aljszőrzetben, és ne okozzon viszketést a kutya bőrén. Ez elsősorban hosszúszőrű fajtáknál ajánlott, illetve olyan kutyáknál, amelyek ősei generációkon keresztül nem tengerparton éltek. Az utóbbi fajtáknál a bőr ellenállóképessége és az állat immunrendszere teljesen eltér azokétól, amelyek generációkon keresztül naponta a sós tengervízben való fürdéshez szoktak.

Autóban a kutya

A kutyák java része igazán élvezi, nagy, közös zsákmányszerző túrának fogja föl az autózást. Váltakozó vidék, színek, formák, szagok és időnként ismeretlen kutyák fölbukkanása teszi még vonzóbbá az autóval történő utazást. Ám ahhoz, hogy a kutyás autóút ne váljon kellemetlenné, mindenképpen figyelembe kell venni néhány dolgot, és ajánlatos gondosan előkészülni. Amelyik kutya mindennapjaihoz nem tartozik hozzá az autóban való utazás, azt a nyaralás előtti hetekben fokozatosan kell hozzászoktatni, hogy beugorjon és nyugodtan bent maradjon az autóban. Mindenképpen jobb, ha az esetlegesen fellépő egészségügyi komplikációk is még a megszokott környezetben, a szoktatás ideje alatt jelentkeznek, és van idő megoldásukra. Az autós utazás közben jelentkező hányás megelőzésére az állatorvos tablettát tud adni a kutyának. Különösen érzékeny kutyáknak az utazással együtt járó stressz csökkentésére már 5-7 nappal előtte lehet adni az Engystol nevű készítményt akár tabletta formájában, akár az injekciós ampulla tartalmát egy kis adag ételhez keverve. Ha a gazdi a korábbi tapasztalatok és az állatorvosi vizsgálat után biztos benne, hogy kutyája hajlamos az ún. utazási betegségre, akkor hosszabb autóút előtt a Cocculus Cosmoplex tabletta, illetve közvetlenül az utazás alatt a Vertigoheel homeopatikus készítmények valamelyike segíthet.

A hely, ahol a kutya utazik

Kicsi vagy közepes testméretű fajták általában jól érzik magukat a takaróval leterített hátsó ülésen. Nagyobb testű kutyákat azonban igazán kényelmesen csak kombi autók hátsó terében lehet elhelyezni. Szinte minden autógyár forgalmaz a típusaihoz elválasztórácsot vagy -hálót, amellyel az utasteret a hátsó tértől el lehet választani. Ezek elegendő biztonságot nyújtanak ahhoz, hogy baleset esetén a két tér egymástól elválasztva maradjon. Egyre többen használják a kutyák autóban történő szállításakor a műanyag szállítódobozokat, és gyakorta használatosak a fémből készült különféle utazóketrecek is. Az utóbbi előnye, hogy összecsukható, az előbbié pedig, hogy könnyű, jól tisztántartható, és a kistestű kutyáknak az autón kívüli szállítására is alkalmas. A térelválasztó vagy a szállítódoboz azért is hasznos, mert meggátolja a kutyát abban, hogy a vezetőt zavarja, továbbá a rövid időre autóba zárt kutya nem fér hozzá az utastérben hagyott dolgokhoz. Ha a kutya és a csomagok egy térben vannak, a csomagokat rögzíteni kell, hogy erős fékezés vagy kanyarodás esetén ne okozzanak az állatnak sérülést.

Az országok közlekedési szabályzatai nem tartalmaznak egységes előírásokat az élő állat személygépjárműben történő szállítására. Ennek megfelelően a „teljesen mindegy” kategóriától a biztonsági öv kötelező használatáig sok minden előfordulhat. Olaszországban és Spanyolországban például a három lehetőség (elválasztórács, elválasztóháló, ill. szállítódoboz) valamelyikének meg kell lennie, ellenkező esetben helyszíni pénzbírsággal büntetnek. Nem kevés esetben volt már rá példa, hogy az idegen nyelvű vitatkozással csak azt érték el, hogy a kutyát a rendőrök beszállíttatták egy közeli állatmenhelyre. Az ilyen akció pedig egyáltalán nem csökkenti, hanem inkább növeli a későbbi költségeket. A gyakorlat szerint normális utazás esetén nincs probléma, viszont egy közúti baleset után már bonyodalmasabbá és drágábbá válhat minden országban a biztosítási vagy polgári pereskedés, ha hiányzik a helyi szabályok, előírások és rendeletek ismerete.

Az utazás időtartama

Az utazás előtt érdemes tájékozódni a lehető leggyorsabban célhoz vezető útvonalakról, lerövidítve ezzel az utazás időtartamát. Hosszabb időtartamú autózás során ajánlatos minden 2-3 órában rövid pihenőt közbeiktatni. Szinte minden parkolóban vagy autópálya-pihenőhelyen lehet találni félreeső, viszonylag nyugodt helyet, ahol a kutya elvégezheti szükségleteit, egy kicsit mozoghat és szaladgálhat. Ilyenkor a játékos engedelmességi gyakorlatok, a fűben eldugott falatok megkerestetése jót tesz embernek és kutyának egyaránt. Néhány parkolóhely kimondottan kellemes és szép séta kiindulópontja is lehet. Nem szabad elfelejteni ezeknél a rövid pihenőknél friss vízzel megkínálni a kutyát. Az autópályák pihenőhelyein nincs általános pórázkötelezettség, és szinte kivétel nélkül mindenütt bevihetők a kutyák az étteremrészbe is.

Nem ritka az európai autópályákon a nyaralási csúcsforgalomban, hogy 1-2 órára teljesen megbénul a forgalom. Ha az autó klimatizált, szerencséje van a benne ülő embernek és állatnak egyaránt. Ám ha nem, akkor jó, ha van az autóban 5-10 liter tartalék víz, amely egy kis hűsítő, frissítő fürdőzésre és mosdásra embernek és állatnak is elegendő lehet. Néhány kutya a fejét is kidugja a leengedett autóablakon, de hosszabb távon és nagyobb sebességnél ez kifejezetten ártalmas lehet az emberénél sokszorta érzékenyebb kutyaorrnak! A kutyák túlnyomó többsége kötőhártya-gyulladással reagál a leengedett ablak által okozott huzatra. Hosszabb autózás után a megérkezést követően az esti, hűvösebb időben ajánlott egy 1-2 órás sétát tenni a kutyával.

A parkolóhelyen hagyott kutya

A meleg nyári napokon a legveszélyesebb dolog egy kutya számára, ha a parkolóhelyen az autóba zárva hagyják. Az autó belsejében a hőmérséklet rohamosan olyan magasra emelkedhet, hogy maradandó egészségi károsodást, hőgutát vagy fulladást is okozhat az állatnak. Az első jelenség az egyre fokozottabb lihegés, mivel a kutya nem tud izzadni, hogy hűtse a testét. A légtér egyre párásabb lesz, a kutya pedig egyre szomjasabb, mert pótolni akarja a kipárolgatott nedvességet. Ördögi kör alakul ki, amely pánikot vált ki a kutyából. A második jelenség, hogy kínjában nyalni kezdi az ablaküveg belső oldalát, amelynek a felületén általában valamilyen vegyi, mérgező tisztítóanyag van, amelytől még mérgezést is kaphat az állat. Ekkor még inkább inni akar, hogy leöblítse a szájban, nyelőcsőben lerakódó méreganyagot. A pánik, hőguta, mérgezés és fulladás együttes hatásaként sajnos igen gyorsan bekövetkezik a halál.

Ha elkerülhetetlen, hogy a kutyát 1-2 órára az autóban hagyjuk, akkor természetesen sokat segíthetnek az állatnak a helyzetet elviselhetőbbé tenni az ablaküvegre belülről föltehető árnyékolók, az 1-2 cm re leengedett ablakok, valamint a kutyához behelyezett hideg ivóvíz. Ügyelni kell rá, hogy a parkolóhelyen az autó árnyékban legyen, és ez ne is változzék meg a gazdi visszatéréséig. Egyes nagyvárosok rendőrei vagy a parkolókat, parkolóházakat fölügyelők – kimondottan állatvédelmi indíttatásból – feltörik a parkoló autót, ha észreveszik, vagy egy járókelő jelenti nekik, hogy magára hagyott kutya tartózkodik benne, melynek a viselkedése szemlátomást zavart. Az egész mentőakció költsége természetesen az állat egészségét veszélyeztető autótulajdonost (nem a kutyatulajdonost!) érinti, ez pedig országtól és várostól függően több is lehet, mint az egész nyaralás költsége!

A repülő kutya

Mielőtt kutyával repülőútra indulnánk, ajánlatos az azonos vonalon közlekedő több légitársaságnál is érdeklődni a feltételekről. Az állatok légiforgalmi szállítására léteznek általános szabályok, de igazából minden légitársaságnak saját írott törvényei és természetesen árlistái vannak. Aki az EU-n kívüli vagy tengerentúli légiútra kívánja vinni vagy szállíttatni kutyáját, annak mindenben segítő partnere lehet a „G. K. Airfreight Service” nevű, élő állatok nemzetközi szállításra szakosodott cég, amelynek központja a frankfurti repülőtéren található, és minden országból elfogadja az érdeklődők megrendeléseit (CCN / 458a, D-60459 Frankfurt, Telefon: +49-(0)69-69057271 , e-mail: [email protected]).

Néhány általánosság

– Kistestű kutyák utazhatnak az utastérben, ha a vizeletet át nem eresztő anyagból készült táskában, vagy ún. Fly Box-ban, azaz légi szállítóládában tartózkodnak az utazás alatt, amelynek mérete nem haladja meg az 55x40x20 cm-t, a kutya súlya pedig az 5 kg-ot. (Néhány légitársaság, pl. a Malév ettől eltérő méreteket, illetve súlyt ír elő – lásd lent, a külön felsorolásban!). A szállítóláda alját nedvszívó anyaggal kell ellátni.
– Az utazás időtartama alatt az állat nem táplálkozhat.
– Az utastérben maximum csak három kutya utazhat.
– Azok a kutyák, amelyek nem utazhatnak az utastérben, a szállítóládájukkal együtt poggyásznak minősülnek, de nem a bőröndökkel közös térben kerülnek elhelyezésre, hanem nyomáskiegyenlített és fűtött, az utastérhez hasonló klímájú térben.
– A kutya, illetve a szállítóláda, mint különleges szállítmány, két órával az indulás előtt kerül ellenőrzésre és átvételre.
– A beszálláskor ajánlatos tudatni a repülőgép személyzetével, hogy ki a tulajdonosa a kutyának, amelyik az elkülönített poggyásztérben van.
– A repülés megkezdése és kutya utolsó étkezése között ajánlatos legalább nyolc órának eltelnie. Úgyszintén ajánlatos legalább két órának eltelnie az utolsó ivástól a repülés megkezdéséig.
– Az indulási és érkezési repülőtér állatorvosának telefonszámát ajánlott előre megérdeklődni.

Az élő állatok szállítására a Malév-gépeken a következők szerint van lehetőség:

– A helyfoglaláskor jelezni kell, hogy állatot kíván az utas szállítani. Csak akkor történhet a tényleges szállítás, ha azt a helyellenőrzési iroda jóváhagyta.
– Az állat súlyát a ketreccel – szállítóládával – együtt kell megállapítani, és helyfoglaláskor ezt is jelezni kell.
– Az állat akkor vihető fel a fedélzetre, ha az állat és a szállíatóláda együtt mért súlya nem haladja meg a 10 kg-ot, mérete pedig az 56x26x33 cm-t. Ha az állat szállítóládával együtt mért súlya 10 kg fölött van, csak a poggyásztérben utazhat.
– Egy ketrecben, ill. szállítóládában csak egy állat lehet.
– Az élő állat szállításához kétnyelvű hatósági állatorvosi igazolás szükséges.
– Az állatnak egészségesnek, tisztának kell lenni, és nem lehet vemhes.
– Ha az utas nem utazik együtt az állattal, akkor Cargo-ként kell feladni. Erre árajánlatot a [email protected] e-mailcímen lehet kérni.


A szállítóláda

A szállítóláda, azaz Fly Box vásárlásánál vagy kölcsönzésénél ügyelni kell arra, hogy a gyártmány a légitársaságok által engedélyezett és ellenőrzött termék legyen. Kistestű kutyák számára olyan méret is létezik, amely a repülőgép ülése alá befér (ha az egyéb feltételek is adottak az utastérben való utazáshoz.) A szállítóláda méretét a kutya mérete határozza meg, annak alapján, hogy abban az állat állni, feküdni és megfordulni tudjon. A mellékelt ábra segít a helyes méret kiválasztásában (a Fly Box hossza = A + _ C). A szállítóládát feltétlenül el kell látni a kutya nevével, az utazó személy nevével és telefonszámával.

Ha a kutya először vesz részt repülőutazáson, hetekkel az utazás előtt fokozatosan kell hozzászoktatni a szállítóládához. Jutalomfalatokkal, az etetőedényének, játékának, rágócsontjának, takarójának a belehelyezésével játékosan, könnyen barátkozhat meg az első pillanatban idegen tárggyal. Fokozatosan növelni lehet az időt, amit a kutya még otthoni környezetben a Fly Box-ban tölt. Ha elérhető, hogy ott alszik, akkor nyugodtan indulhatunk a repülőtérre. Ellenben komplikációra lehet számítani, ha a kutyus „a konyhában ugyan már 10 percig is benne volt”, de a repülőút kétórás időtartamú.

A kutya a vízen

Hogy egy hosszabb tengeri hajókirándulást vagy kompátkelést a kutya élvezettel él-e meg, vagy sem, az két tényezőtől függ: mennyi ideig tart az utazás, illetve van-e lehetőség időnként a szárazföldre kijutni. Az EU legtöbb tengerparti országában a kutyát föl lehet vinni a hajókra és kompokra. Némelyik járaton a póráz és/vagy szájkosár kötelező. Nagyobb kompjáratok kifejezetten kutyabarátok, és a fedélzeten friss ivóvizet, sőt kutyaillemhelyet is lehet találni. Kisebb, illetve rövid távon közlekedő hajók és kompok kötelezhetik a gazdit, hogy kutyáját az utazás idején az autóba bezárva tartsa (lásd: A parkolóhelyen hagyott kutya).

Tanácsos a nyaralás helyszínén egy-egy hajós kirándulás előtt a helyi szokásokról informálódni, nehogy a jegyváltás után a hajóföljárón kezdődjék el a vitatkozás a kutyát illetően. Általánosságban megállapítható, hogy délről észak felé haladva egyre nagyobb a kutyák részére biztosított kényelem, viszont északról dél felé haladva egyre kevesebb a szabály és az előírás. A Francia-, Olasz- és Görögországbeli kompokon a személyzet barátságos a kutyához, és a „véletlen” ürüléket tengerész módra, egy vödör vízzel, nevetve leöblítik a fedélzetről. A spanyol kapitányok és matrózok ellenben szinte kivétel nélkül ellenszenvvel viseltetnek a kutyákkal szemben. Ehhez tudni kell, hogy az általános spanyol hagyomány és köztudat szerint az emberek nagy részének fejében a kutya „értéktelen valamiként” rögzült (valószínűleg a mór behatásnak „köszönhetően”, ugyanis az arabok tisztátalannak tartják és nem becsülik sokra a kutyát – a szerk.).

A kutya mint szálláshelyi vendég

Vannak szálláshelyek – ártól és kategóriáktól függetlenül -, amelyek teljesen kitiltják a kutyákat, és vannak, amelyek nem. Újabban egyre több olyan hotel, vendégfogadó és kemping van, amelyek kimondottan a kutyás vendéglátásra szakosodtak, és arra alapoznak virágzó üzletet, hogy a környékükön lévő többi szálláshelyről kitiltott, kutyával érkező vendégeket fogadják. A www.vendegvaro.hu internetportál dicséretre méltó kezdeményezése, hogy a szálláshelyek keresőrendszerét úgy szerkesztették meg, hogy a szolgáltatásoknál megadható a „kutya, macska bevihető” kívánság lehetősége. Jelenleg az adatbázisukban 1400 olyan szálláshely található, ahol a kutya is szívesen látott vendég.

Természetesen a szálláshelyekre nézve nincs egységes szabály. Van, ahol a kutya nem tartózkodhat éjszaka a szobában, hanem csak a hotel vagy vendégfogadó udvarán, ahol tágas, higiénikus, komfortos kennelben kell eltöltenie az éjszakát. Ugyanakkor van, ahol a kutyavendégnek ugyanannyi és ugyanolyan jogai vannak, mint az embervendégnek. Ilyen ideális esetben megállapítható, hogy „mintha csak otthon lennénk”. Azok a szálláshelyek, amelyek nem zárkóznak el a kutyával érkező vendégek fogadásától, vagy éppen erre szakosodtak, általában kerítéssel körülzárt udvarral, kerttel vagy parkkal rendelkeznek, ahol természetesen a vendégek kutyái szabadon mozoghatnak. Viszont fontos tudni, hogy ez a terület nem „kutyaillemhelyként” szolgál! Rendszerint szabad használatra zacskótárolók és gyűjtőhelyek állnak rendelkezésre. Minden vendég köteles maga gondoskodni arról, hogy kutyája után ne maradjon ürülék a közös használatú területen. Több szálláshelyen kutyaiskola vagy speciális tréning ajánlatai is megtalálhatók. Ilyen például a „Hotel Wolf” a németországi Oberammergauban, ahol klikkertanfolyamon és kutyakiképzéssel egybekötött oktatáson lehet részt venni. Ausztriában az „Alpencamping Nenzing” egész évben, rendszeresen szervez különféle alpesi vándorlásokat és hegyi túrákat, ahová természetesen a kutyákat is magukkal viszik a hegyi turizmust kedvelők.

Mennyibe kerül?

A szálláshely árát tekintve – a kutyáknak éppen úgy, mint az embereknek – szinte nincs fölső határ. Egy-egy jobb kempingben (pl. a horvát tengerparton), ahol megengedett a kutya tartózkodása, naponta 3-5 euróba kerül a négylábú nyaralótárs éjszakázása. Olyan kempingekben, nyaralótelepeken, ahol légkondicionált faházak bérelhetők, éjszakánként 8-10 eurót is elkérhetnek a kutya tartózkodásáért – ilyen például az olaszországi „Camping Marina di Venezia”. A németországi „Hotel Maritim” Bad Wildung-ban viszont az ötnapos „Wellnesprogram kutyának és gazdájának” 753 euróba kerül – igaz, ez Európa legnagyobb gyógyhotel-komlexumában található, ahol a megérkezés után a szobalány kerámiatálban azonnal friss vizet hoz a kutyavendégnek, és utána kérdezi meg, hogy mit kíván a kedves embervendég. Az ár természetesen magában foglalja az öt nap alatt az emberorvosi ellenőrzést és tanácsadást, a masszást, a szaunát, a gőzfürdőt a gazdinak, éppúgy, mint az állatorvos által ellenőrzött kezelését, a viselkedéskorrigálási vagy nevelési tréninget, táplálék-tanácsadást a kutyának. A hotel a kutyák részére rehabilitációs központot is üzemeltet, ahol képzett szakemberek akupunktúra-kezeléssel, gyógymasszázzsal, fizikoterápiás utókezeléssel, vízsugaras kezelésekkel igyekeznek a balesetet szenvedett vagy súlyos operáción átesett állatok mielőbbi gyógyulását elősegíteni.

A német „Reinjas Hunkereisen” utazási iroda többnyelvű honlapján keresztül a 25 EU-tagállam kutyatulajdonosai 15 különböző országba szervezhetik nyaralásukat családjukkal és kutyájukkal együtt. Az ajánlatok között egyetlen magyarországi vendégház szerepel. Ellenben az utazási iroda örömmel venné és megfelelően honorálná, ha a követelményeinek megfelelő szálláslehetőséget fölajánló hotel vagy vendégfogadó jelentkezne náluk Magyarországról! Az ezen íráshoz történő internetes adatgyűjtés során érdekes megállapításom volt, hogy amikor német vagy angol nyelven kerestem, meglepően sok, a háziállatokat is vendégként kezelő magyarországi szálláslehetőségre, nyaralóhelyi ajánlatra bukkantam, viszont a magyar nyelvű keresés eléggé kevés eredményre vezetett. Úgy tűnik, hogy a magyar nyelvű internetes ajánlatokat és információkat maguk a szálláshelyeket ajánlók kezelik mostohán. Mindenképpen elismerést érdemel a Hotel Bencur és a Napocska Vendégház: ezek a szálláshelyek kifejezetten szívesen látják a kutyával érkező vendégeket.

Ami a kutya úticsomagjából nem hiányozhat:

  • ivóvíz
  • tartalékeledel
  • két külön edény az ivóvíznek és az ételnek
  • nyakörv vagy hám
  • nyakörvre akasztható név, telefonszám
  • póráz
  • műanyagzacskók az ürülék eltávolításához
  • ha szükséges, a kutya megszokott kosara vagy takarója
  • a kutya kedvenc játéka
  • kullancs-eltávolító csipesz
  • paraziták (bolha, tetű, atka) elleni szer
  • a szőrápoláshoz használt kefe vagy fésű
  • használt törülköző
  • a kutya gyógyszerei elegendő mennyiségben, ha rendszeresen szednie kell
  • EU-kutyaútlevél
  • oltási és féregtelenítési igazolás
  • elsősegélycsomag


Ha baj van útközben

Hosszabb nyaralás alatt, több száz vagy ezer kilométerre a megszokott otthoni helyszíntől nem mindig lehet biztosítani, hogy ugyanazt az eledelt kapja az állat, vagy ugyanolyan nyersanyagból készüljön el a napi ételadagja, mint amit otthon megszokott. Ajánlatos azonban legalább néhány napra elegendő száraz- vagy konzervtápról gondoskodni. Amennyiben a nyaralás helyszínén a beszerzés egy másik gyártó másik készítményéből biztosított, akkor ezt az otthonról hozott táplálékhoz fokozatosan növelt mennyiségben kell hozzákeverni.

Gyakorta előfordul, hogy a szokatlan ételek, az eltérő minőségű ivóvíz hasmenést okoz a kutyának. Ilyenkor nagy segítséget nyújthat a főtt rizs és főtt hús keverékéből álló diéta, amely szinte a világ minden nyaraló- és kirándulóhelyén kivitelezhető. Hasmenés esetén rendkívül jó hatású homeopatikus szer a Nux vomica-Homaccord és a Veratrum-Homaccord, vagy a kettő keveréke. Szükség esetén sajtdarabba vagy kenőmájasból formált golyóba elrejtett, a humán gyógyászatban is használt széntablettával is jó hatást lehet elérni.

A nyári csúcsidőben az európai autópályák pihenőhelyei, elsősorban az emberek miatt, nem a leghigiénikusabbak. A hátrahagyott ételmaradékok, emberi ürülékek mindenféle változata fertőzésveszélyt jelenthet a kutyák számára. A másik rendkívüli veszélyforrást ezeken a helyeken a szintén emberektől származó törött üvegek és üvegcserép-törmelékek jelentik. Nem kellemes élménye a nyaralásnak, ha a kutya belelép! Nagy segítséget jelent ilyenkor egy külön a kutyának előkészített, könnyen gyorsan hozzáférhető helyre tett, kis elsősegélycsomag. Ebben legyen kötszer, tampon, fertőtlenítőszer, olló, kisméretű zseblámpa, ragtapasz, a kutya tappancsára ráhúzható műanyagzacskó vagy kutyacipő, kutyacsizma néven is forgalmazott tappancsvédő.

A kutyával együtt történő nyaralás és utazás témájával a jövőben is szeretnénk foglalkozni. Kérjük azoknak a szálláshelyeknek, utazási irodáknak, idegenforgalommal kapcsolatos cégeknek a jelentkezését, amelyek a kutyával érkező vendégeknek valamilyen ajánlattal és hasznos információval rendelkeznek. Természetesen szívesen vesszük minden kutyabarát e-mailben elküldött észrevételét, ötletét, belföldön vagy külföldön szerzett jó vagy rossz tapasztalatát, kutyás nyaralással kapcsolatos fotóit.

Gondoljon rá, hogy Ön most a kutyája helyett is olvasott, az ember és a kutya jobb együttéléséért.

Kutyabarát szállásainkért kattintson ide!

Stefan Siman
 

 

Forrás: kutya.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...