Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért NE vigyük magunkkal a kutyánkat túrázni – és én miért viszem mégis?

Ha olvassátok a túrabeszámolóinkat, biztosan nem titok, hogy nagyon szeretem Tatyival a természetet járni és új helyeket megismerni. Kutyával túrázni számomra fantasztikus élmény, és szeretném, ha egyre többen ragadnának pórázt is a bakancs mellé, hogy együtt barangoljanak hazánk gyönyörű tájain. Mi sem egyszerűbb: te szeretsz túrázni, a kutya szeret sétálni az erdőben. Sima ügy. Vagy mégsem?

1. Felejtsd el, hogy a saját utadat járod!

Ha kutyád is elkísér túrázni, akkor már nem csak magadra kell figyelned. Ez elsősorban akkor jelent nagy különbséget, ha nehezebb egynapos vagy többnapos túrára vállalkoztok együtt. A közös túrázás akkor lesz igazán jó élmény, ha mindketten megtaláljátok a számításotokat. A kutyának is vannak szükségletei, szeret szaglászni, és nagyjából minden bokornál megállni. Nekik ez a séta izgalmas része, és nem nagyon érdekli őket az, hogy neked eltervezett tempót kell tartanod. Másrészről pedig a kutyának is van teherbírása. Ha gyakorló túrázó vagy, ő pedig még nem, akkor valószínűleg ez lesz a szűk keresztmetszet. Tehát: lassabban fogtok haladni, több pihenőt kell beiktatni. Sok kutya annyira meg akar felelni a gazdájának, hogy a fizikai teljesítőképessége határán sem jelzi, hogy fáradt lenne. Ez nagyon veszélyes, és kimerültséghez vezethet. Folyamatosan figyelned kell a kutyát túra közben, gyakrabban kell pihenőt tartanod, emiatt nem fogsz tudni a saját tempódban haladni.

kutyabarat kutyabarát

2. A pórázzal felakadtok az összes bokorra…

A kutyának egy túra során pórázon van a helye. Egy szabadon kószáló kutya veszélyes lehet az élővilágra, a többi túrázóra és a többi kutyára is. Ha zavar az, hogy folyamatosan pórázon kell vezetned a kutyádat, akkor a kutyás túrázás nem neked való. Mi derékra csatolható hosszú pórázzal túrázunk, nekünk ez vált be, de ha Tatyi úgy dönt, hogy más irányból kerül egy fát, vagy megáll szaglászni, akkor a pórázt beakadhat, zavaró lehet. Ez főleg az első időkben gyakori probléma volt, most már eléggé összecsiszolódtunk a kék köldökzsinórral és ritkán fordul elő, de minél hosszabb a póráz, annál több ilyen bonyodalomra számíthattok, főleg, ha keskeny, vagy benőtt ösvényeken visz az út.

3. A kutya extra cuccait is neked kell cipelni.

És ez egy hosszabb, többnapos túránál nem kis teher. Ott van ugye a víz, ami kapásból körülbelül másfél liter, a táp és nasik – mert az ő tápanyagszükséglete is megnő fizikai igénybevétel hatására. Aztán a pulcsi, mellény, kullancsriasztó spray, a tálkák, a hálózsák vagy takaró és még sorolhatnám… Könnyen kitesznek plusz 2-5 kilogrammot. Persze, léteznek szuper kutyahátizsákok, amelyekben a kutya vihet valamennyi terhet, de azt érdemes észben tartani, hogy a hátizsákokkal a kutya testtömegének körülbelül 10-30%-át terhelhetjük a kutyára, ami egy 30 kg-os eb esetében már a víz kivételével szinte lefedi a plusz felszerelés tömegét, de ha mondjuk csak akkora a kutyátok, mint Tatyi, akkor azzal a 80 dkg-mal nem lesztek kisegítve… A terhelést folyamatosan kell növelni, az első túrákon inkább csak mérd fel, mennyit bír a kutya “üresen” és csak ha úgy látod, hogy nem okoz neki gondot, akkor terheld.

kutyabarat kutyabarát

Ennyi macera mellett miért buzdítok mégis mindenkit a kutyás túrázásra? Egyszerűen azért, mert annyi örömet ad, ha együtt kirándultok! A friss levegő, a természet és a nagy, kimerítő séták feltöltenek energiával és nagyon sokat adnak embernek és kutyának egyaránt. Rengeteget tanulsz túrázás közben a kutyádról, sokat fejlődik a kapcsolatotok, és egy idő után szavak nélkül is megértitek majd egymást. A természetjárás jót tesz a testnek és a léleknek is, élmény neked és a kutyádnak is.

Bujdosó-Szalay Adél/ @tatyiandme

(Kutyabarát.hu)

Képek:@flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...