Miért nyalja meg a kutya az arcodat és mennyire veszélyes ez valójában?

Miért nyalja meg a kutya az arcodat és mennyire veszélyes ez valójában?

2019 FEB 06  |  Hasznos

A kutyák egymást is nyalogatják, magukat is és a gazdit is szívesen összenyálazzák, ha úgy jön ki a lépés. De vajon miért csinálják ezt és mennyire lehet veszélyes az ember számára, ha a kutya például arcon nyalja?

 

Nem, nem puszit adnak, bár sokan szeretik annak vélni. A kutyák nem tudnak puszit adni, nem is tudják mi az. Dr. Wailani Sung viselkedés kutató állatorvos szerint ennél sokkal prózaibb okokra vezethető vissza a nyalogatás, mégpedig a farkas ősökhöz. A farkas kölykök a szülők száját azért nyalogatják, hogy az ott maradt és félig emésztett (nyállal elkevert) ételmaradékot megszerezzék maguknak. Fontos szerepe van ennek az anyatejről való leválásban és a szilárd ételre való átállásban. A nyalogatás az ápolás, tisztálkodás részét is képezi, a kutyád azért is nyalogathatja az arcodat, vagy a lábadat, kezedet, hogy szépen megtisztítson mindenféle fura szagoktól például.  Amikor idegen embert nyal meg, az lehet a bizalom jele, vagy éppen az idegentől való félelmet próbálja enyhíteni vele. Gyerekek nyalogatásánál pedig lehetséges, hogy csak a szájukon lévő ételmaradékot akarják lenyalni.

A legtöbb kutya számára az ember nyalogatása egy szeretetteljes gesztus, viszont Victoria Stilwell, a híres kutyakiképző szerint feszültséget is oldanak vele a kutyák, mint például az emberek a körömrágással.

Sokan nem szeretik azonban, ha a kutyájuk az arcukba vagy a gyerekük arcába nyal. Ettől még ugyanúgy lehet szeretni egy kutyát, de bizony van, akinek ez nem fér bele és egyszerűen kényelmetlen, rossz érzést okoz. A jó hír az, hogy meg lehet tanítani a kutyákat arra, hogy elkerüljék ezt a viselkedést. Nagyon egyértelműen és következetesen tudtukra kell adni, hogy a nyalogatás nem megengedett otthon. Ha elkezdi, egyszerűen csak állj fel és hagyd ott, menj ki a szobából vagy ülj arrébb. Hamar meg fogja tanulni, hogy ezt nem szabad csinálni. Meg kell jegyezni azonban, hogy a kutyánk sokszor a szeretetét fejezi ki nekünk ezzel, tehát ne utasítsuk el durván és haragosan.

kutyabarat kutyabarát

Veszélyes a kutyanyalogatás egészségügyi szempontból?

Sokszor hallottuk már azt a városi legendát, hogy a kutya szája baktériumok és kórokozók szempontjából tisztább, mint egy emberé. Ez egész egyszerűen nem igaz. A kutya mindent a szájával csinál, ami te a kezeddel. Ezen kívül simán megnyalogatja a hátsóját, más kutya hátsóját és ne is soroljuk tovább még miket… Tehát a kutya szája tele van mindenféle bacival, amikkel az ő szervezete általában simán megbirkózik. A mi bőrünk is képes a legtöbb potenciális kórokozónak ellenállni, de azért ajánlott megmosni az arcunkat, ha megnyalogatott kedvencünk, valamint ha sérült, sebes a bőrünk akkor inkább ne hagyjuk, hogy kutyanyállal érintkezzen.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com
Fotó: pixabay

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Border Collie Fajtamentő és Rehabilitációs Egyesület

Border Collie Fajtamentő és Rehabilitációs Egyesület

Amstel Hattyú Fogadó

Amstel Hattyú Fogadó

Tahi Nonstop Vegyeskereskedés

Tahi Nonstop Vegyeskereskedés

Monavet Állaptaika

Monavet Állaptaika