A trendi étrend szívkárosodást okozhat a kutyáknál

A trendi étrend szívkárosodást okozhat a kutyáknál

2019 FEB 07  |  Hasznos

Megfordult már a fejedben, milyen hatással lehetnek a kutyákra a trendi diéták, például a gabonamentes, hüvelyesekben gazdag étrend? Az UC Davis tudósítása a veszélyes következményekre hívja fel a figyelmünket.

 

A Kaliforniai Egyetem szakemberei megállapították, hogy a fent említett étrenden tartott ebek szervezetében nincs taurin, a szívizom normális működésében szerepet játszó aminosav. A taurinhiány komoly szívbetegségekhez vezet, akár halálos végkimenetelű kockázatai is lehetnek. Bizonyos fajták genetikailag hajlamosabbak a DCM, azaz dilatatív cardiomyopathia nevű betegségre, ám a probléma egyre több fajtánál, például a golden retrievernél is megjelent már. Az esetekben egyetlen közös pont van: a kutyák étrendje. 

kutyabarat kutyabarát

Joshua Stern, az UCD Állatorvostudományi Egyetemének genetikusa, állatkardiológus a témával kapcsolatban hangsúlyozta, most még nagyobb jelentősége van annak, tisztában vagyunk-e azzal, mit etetünk meg állatainkkal. Olyan diétát kell biztosítani kutyáinknak, ami tartalmazza az egészségükhöz elengedhetetlen tápanyagokat. Stern jelenleg számos, a betegségben érintett kutyát kezel, akiknél a táplálásuk miatt alakult ki rendellenesség, és az esetek többségében kiderült, a négylábúak eltérő helyen és időpontban, de ugyanazzal az ennivalóval érintkeztek.

A betegség sok esetben kezelhető, de inkább a megelőzésre buzdítanánk a felelősségteljes kutyatartókat.

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: UC Davis News
Képek: Pexels

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Fat Mama Eatery

Fat Mama Eatery

Pointer Petshop

Pointer Petshop

Nemdebár

Nemdebár

Befogad-Lak Állat- és Természetvédő Közhasznú Alapítvány

Befogad-Lak Állat- és Természetvédő Közhasznú Alapítvány