Minél több kutya van a családban, annál kevésbé lesz allergiás a gyerek

Minél több kutya van a családban, annál kevésbé lesz allergiás a gyerek

2019 JAN 15  |  Hasznos

Azoknál a gyermekeknél, akik már csecsemőkoruk óta kutyákkal vagy macskákkal élnek, sokkal kevesebb arányban alakul ki bármilyen allergia korai gyermekkorban és felnőttkorban.

 

Egy svéd tanulmány szerint, ahogy nő a háztartásban élő kutyák és/vagy macskák száma, annál kevésbé lesz allergiás a háztartásban élő gyermek. Összesen 1275 gyermeket vizsgáltak. A kutatók két csoportban gyűjtöttek adatokat a gyermekekre és a háziállat tartási szokásokra vonatkozóan. 249 szülőt vontak be a kutatásba azok közül, akiknek 6-12 hónapos gyermekük volt, majd őket újra megvizsgálták 18 hónapos korukban, 3 éves korukban és 8-9 éves korukban.

kutyabarat kutyabarát kutya

A kutatásban résztvevő többi szülővel kérdőíveket töltettek ki a háziállatok számával és a gyermekeknél előforduló allergiás tünetekkel kapcsolatban.  Olyan gyakori allergiás betegségeket jegyeztek fel mint az asztma, ekcéma, orrfolyás, szemviszketés és minden olyan további tünet, melyet valamilyen allergén válthat ki.

Mindkét csoportban egyértelműen sikerült bebizonyítani, hogy a háziállatok számának növekedésével az allergiás reakciók és betegségek arányosan csökkentek. A grafikonon jól látható, hogy míg egy olyan háztartásban, ahol egyáltalán nem élnek háziállatok a gyermek esélye egy allergiás megbetegedésre eléri majdnem az 50%-ot, míg egy 3 háziállattal rendelkező családban ez már csak 25%, az 5 vagy afeletti kutyás/cicás háztartásban pedig nullára csökken.

kutyabarat kutya kutyabarát

 

 

A kutatás részletesen, angol nyelven  ITT érhető el.

 

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: w.nytimes.com

Fotók. Chikán Erika  (link: http://www.chikanerika.hu )

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Olze Panzió

Olze Panzió

Bistro Fine

Bistro Fine

Újpesti kutyafuttató

Újpesti kutyafuttató

Vet-Plus Állatgyógyászati Patika

Vet-Plus Állatgyógyászati Patika