Saját KB bal
Saját KB jobb

10 indok, amiért szebb az élet kutyával

Igazából nem is értjük, miért éppen tíz… Hiszen kapásból százat is fel tudnánk sorolni! A kutyánk mentálisan és fizikailag is pozitív hatással van ránk, ezt minden kutyás tapasztalhatja. Íme 10 ok, hogy miért tartsunk kutyát!

1. Ha feszültek, stresszesek vagyunk, megnyugtatnak

Kutyákkal kapcsolatos kutatások, vizsgálatok sokasága bizonyította már azt, amit egy kutyás gazdi nap mint nap megtapasztalhat: Problémák a munkahelyen, viták a családtagokkal vagy megoldatlan feladatok tornyosulnak előttünk? Elég csak egy odabújás, simogatás, és jobban is érezzük magunkat! A tudomány oldaláról nézve pedig, (nem csak) „brit tudósok” írták már le többször, hogy a kutyát tartóknál jellemzőbb az alacsonyabb, egészséges értékű vérnyomás, és kevesebb stresszről számolnak be, mint kutyátlan társaik. 

kutyabarat kutyabarát kutya

2. Lelki traumákból, megrázkódtatásokból „húznak ki”

Itt elég csak arra gondolni, hogy több segítő szervezet is alkalmazott kutyákat a háborúkból visszatérő poszttraumatikus stresszben szenvedő katonák állapotának javulása érdekében. A velük való törődés és foglalkozás hatására a háborús veteránok gyorsabban visszaálltak a normális kerékvágásba. Az is köztudott, hogy a kutyák a depresszióban szenvedőknek is hatalmas segítséget nyújthatnak.

kutyabarat kutyabarát kutya

3. Erősítik az emberi kapcsolatokat

Szociális és párkapcsolati előnyei is vannak, ha valaki kutyát tart. Személyiség tesztek – és vizsgálatok tömkelege bizonyította, hogy ha valaki gyermekként, tinédzserként kötődött kutyájához, háziállatához, nagy valószínűséggel empatikusabb, együttérzőbb és magabiztosabb felnőtt lett belőle.

4. Már csak az, ha nézzük a kutyánkat, vidámabbá tesz

A japán Azabu Egyetemen Miho Nagaszava nevű tudós kimutatta, hogy a boldogságért felelős oxitocin hormon nagyobb mértékben termelődött azoknál az embereknél, akik a kísérlet során interakcióba léptek a kutyájukkal. Mindössze arra volt szükség, hogy a kutyájuk szemébe nézzenek.

kutyabarat kutyabarát kutya

5. Mindennap sétálnod, mozognod kell a kutyáddal

Egészségügyileg nagyon lényeges pozitívuma a kutyatartásnak, hogy a gazdinak kötelező jelleggel, naponta kell mozognia. Itt is több tanulmányra lehet utalni, miszerint sokkal jobb fizikai kondícióban vannak a kutyatartók, ők ugyanis átlagosan heti 300 percet sétálnak, míg azok, akiknek nincs kutyájuk, csak heti 168 percet.

kutyabarat kutyabarát kutya

6. A kutyatulajdonosok sokkal vonzóbbak 

A „Dog′s Trust” Nagy-Britannia legnagyobb kutyajóléti szervezete 700 embert kérdezett meg, akik közülük 60 százalék állította, hogy vonzóbbak számukra azok a férfiak és nők, akiknek van kutyájuk. A válaszadók 85 százaléka gondolta, hogy aki kutyájával van, könnyebben megszólítható. A nők leginkább a labradort és a golden retrievert tartó férfiakat kedvelték.

7. Kutya mellett egészségesebb a gyerek

Itt is vizsgálatok, tudományos fejtegetések tömegére utalhatnánk, miszerint sokkal erősebb az immunrendszere azoknak a gyerekeknek, akik kutya családtag mellett nőnek fel. Sőt, azoknál a gyerekeknél, akik allergiásak ugyan a kutyákra, de a születésüket követő egy évben kutyák mellett fejlődtek, jóval alacsonyabb a krónikus bőrbetegség kialakulásának kockázata. 

kutyabarat kutyabarát kutya

8. Ha kutyád van, nem leszel magányos

A magányos mindennapok leginkább az időseket érintik. Azoknál a hatvan év felettieknél, akik nem tartanak kutyát, négyszer olyan gyakran diagnosztizálnak klinikai depressziót, mint azoknál, akiknek van házi kedvencük.

kutyabarat kutyabarát kutya

9. A kutya nyitottabbá tesz

A kutyasétáltatás során kénytelenek vagyunk interakcióba kerülni más gazdikkal, mindennapossá válik az „idegenekkel” való kommunikáció. Ezek a társas kapcsolatok megváltoztatják az emberek szociális beállítódásait is. Sok kutyás számolt már be arról, hogy a kutyázás előtt feszengett, zavarban volt, például ha egy idegennel kellett pár szót váltania, akár egy liftben vagy egy eseményen, de a sok kutyafuttatós, utcai rövid interakció nyitottabbá, fesztelenebbé tette őket.

kutyabarat kutyabarát kutya

10. Megtanítanak értékelni az apróságokat is

Elég csak figyelemmel kísérni kutyánkat, hogy mi okoz nekik nagy örömet nap mint nap, persze rajtunk kívül… Egy önfeledt labdajáték, kutyapajtik a futattóban, egy reggeliző asztalról leesett sajtfalat, és sorolhatnánk. Ők tényleg a pillanatban élnek és megélik. Van mit tanulnunk tőlük! 

kutyabarat kutyabarát kutya


 

Sz-K H

(Kutyabarát.hu)

Képek forrása: https://barnimages.com, pixabay.com, https://unsplash.com

Utolsó grafika: https://trudymorgancole.wordpress.com

Indexkép: https://unsplash.com, Eric Ward

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...