Valóban szüksége van egy kutyának kabátra?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ma már bizony létezik kutyakabát divat, nem is akármilyen. Vannak menő külföldi márkák, vannak kézműves termékek és sok-sok közép kategóriás holmi megfizethető áron. Sőt, ma már a kínaiban is találsz kutyakabátot.

 

A határ egyre jobban elmosódik a kutya valódi szükséglete és a gazdi divatérzékenysége között. Vajon minden kutyának szüksége van kabátra, vagy az esetek nagy többségében a gazdi öltöztetős babának képzeli kis kedvencét? Azt gondolom, hogy a felelős állattartás egyik kritériuma, hogy különbséget tudunk tenni a kutyánk szükségletei és a piac által felkínált termékdömping között.  A kutyák nem játékszerek, nem hajas babák és nem a mi szórakoztatásunkra és divatérzékenységünk kielégítésére születtek.

Viszont nagyon tudnak fázni! Bizony, egy lakásban tartott, rövidszőrű és/vagy kistestű kutya valószínűleg fázni fog, ha kimegy a hidegbe és ilyenkor indokolt valamilyen meleg pulcsi vagy kabát.   Viszont tudni kell azt is, hogy a legritkább esetben fázik meg egy kutya azért, mert nincs rajta kabát. A kabátot azért célszerű ráadni, hogy komfortosan érezze magát.

Látni fogod, ha kutyádnak szüksége van egy plusz rétegre! A hidegben reszketni kezd, behúzza a farkát, össze is görnyedhet kicsit.  Ilyenkor az is segíthet, ha egy kicsit megmozgatod, futtatod, de a legjobb, ha adsz rá egy jó meleg kabátot vagy pulcsit. Nagyon figyelj viszont arra, hogy ne legyen vizes a ruhája, mert attól viszont már valóban meg tud fázni. 

A kistestű kutyák öltöztetése valamiért sokkal elfogadottabb, mint a közepes- és nagytestű társaiké. Pedig a hideg nem méret kérdése. Egy rövidszőrű, nagytestű kutya néha sokkal jobban tud fázni, mint apró társa, ezért ha azt látod kedvenceden, hogy reszket a hidegben, mérettől függetlenül keríts neki egy jó kis ruhát. A kínálattal szerencsére nincs gond!

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: Bohata Krisztina

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...