Saját KB bal
Saját KB jobb

A csodálatos azawakh

Az azawakh a legősibb kutyafajták egyike, mégis nagyon keveset tudunk róla és még a nevét is alig ismerjük.  Nem csak azért érdemes egy picit foglalkozni vele, mert gyönyörű kutya, hanem mert a jelek szerint újra kezdi meghódítani a kutyatartókat, és ha minden igaz, sokkal többet fogunk vele találkozni a jövőben.

 

Az azawakh az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) X. fajtacsoportjába sorolt kutya, viszont az AKC (American Kennel Club) hivatalosan csak most, 2019. január 1-től vette nyilvántartásba és ismerte el, mint hivatalosan is tenyészthető fajta.  Ez a tény is azt jelenti, hogy az azawakh kezdi visszanyerni népszerűségét viszont még kevés tenyésztő foglalkozik vele, ennek eredményeként az ára is igen borsos. Egy azawakh kölyök ma az Egyesült Államokban 1000-2500 USD (280 000 – 700 000 Ft) között mozog és viszonylag sokat kell rá várni.

kutyabarat kutyabarát kutya

Az azawakh egy szaharai eredetű, karcsú, elegáns agárfajta. A Niger völgyének középső területéről származik, szülőhazája a mai Mali, Nigéria és Burkino Faso területére esik.  Nevét az Azawakh- völgyről kapta, mivel egy francia etológus beszámolója szerint itt élnek a fajta legjellegzetesebb egyedei. Csodaszép keskeny, mandulavágású szeme van, mely a standard szerint „égető topázra emlékeztető”. Elképesztően kecses kutya. Hosszú lábai, vékony mozgékony testalkata, izmos végtagjai, mély mellkasa teszik tökéletessé a megjelenését. Rövid, selymes szőre több színváltozatban is létezik, de alapvetően vörös vagy homokszínű a legelterjedtebb, fehér jegyekkel a mellkason, farok végén, esetleg az arcorri részen.  Marmagassága kanoknál akár 74 cm is lehet, szukáknál 60-70 cm. Testtömegük általában 20-25 kg között mozog.  Összehasonlításként egy magyar vizsla testtömege nagyjából ugyanennyi, a marmagassága viszont 10-15 cm-rel kisebb.

kutyabarat kutyabarát kutya

Az azawakh alapvatően vadászkutya, a nomád tuareg törzsek kedvelt agara volt. Nyúl, antilop és vaddisznó vadászatban is kiválónak bizonyult, hihetetlen gyorsasága és kitartása valamint munkabíró képessége miatt. Akár 64 km/h sebességre is képes futni. Ma már viszonylag ritkán használják vadászatra, Európában leginkább házi kedvencként funkcionál. Tökéletes társ és benti kutya, bátor, önálló, viszont kicsit nehezen kezelhető. Rendszeres testmozgásra és feladatokra van szüksége, így nagyon erős kötődésen alapuló, szeretetteljes és játékos kapcsolatot lehet velük kialakítani.  Az Egyesült Államokban egyre többször használják és képzik őket terápiás kutyának, érzelmi segítő és támogató feladatokhoz.

kutyabarat kutyabarát kutya

Az azawakh nagy megbecsülésnek örvend hazájában, a nomád törzsek mai napig tartják magukat ahhoz a hagyományhoz, hogy azawakh kölyök pénzért nem cserélhet gazdát, csak és kizárólag barátság jelképeként, csereajándék fejében.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia, https://www.akc.org/expert-advice/sports/newest-breed-the-azawakh/

Fotók: akc.com, dogingtonpost.com, petmd.com

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...