Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan segít egy kutya a mentális betegségekkel küzdőknek?

Azt már régóta tudjuk, hogy mentális és fizikai egészségünkre jó hatással vannak a kutyák, de sokszor el sem tudjuk képzelni, milyen szerepet töltenek be egy mentális betegséggel küzdő ember hétköznapjaiban. Még a legkeményebb időszakban is biztosítják a napi rutint, összekötnek a valósággal. 

A liverpool-i, a manchaster-i és a southampton-i egyetem ezen témában lefolytatott kutatásának vezetője, Dr. Helen Brooks szerint, a vizsgálatok megmutatták az állatok és emberek közt lévő intenzív kapcsolatokat és rávilágítottak azon sokoldalú módszerekre, amelyekkel a háziállatok hozzájárulnak a mentális egészségi állapot megőrzéséhez, valamint kezeléséhez, különösen a válság idején.

Az egyik fő hatás a társaság érzése. Egy mentális betegség hihetetlenül magányos érzés. Gyakori, hogy ilyenkor az emberek kilépnek a társadalmi kapcsolatokból, amikor rosszul érzik magukat, és sokan kénytelenek a munka világából is kimaradni, ilyenkor még inkább elszigeteltnek érzik magukat. A kedvtelésből tartott állatok ilyenkor ellensúlyozhatják a magány érzését. Azokon a napokon, amikor egy mentális betegséggel küzdő ember otthon van, és még az ágyból is képtelen kijutni, kutyája meleg és megnyugtató jelenléte segíthet abban, hogy kevésbé érezze magát egyedül, legyen célja minden egyes napnak.

Charlie Hammersley, aki szorongással és depresszióval küzd, hasonló tapasztalattal rendelkezik. – Az elmúlt évben a depresszióm túlságosan elhatalmasodott rajtam, így úgy döntöttem, otthagyom az egyetemet. Mindig is szeretem a tengerimalacokat, így amikor hazamentem, úgy döntöttem, hogy veszek egy tengerimalac párt: Jasper és Jeremy-t. A velük való foglalkozás és a simogatás nyugtató hatású volt rám, és azt tapasztaltam, hogy segítenek leküzdeni a magányt. – Az emberektől eltérően, akik nem mindig reagálnak jól a mentális betegséggel küzdő emberekre, az állatok nem bírálnak vagy kritizálnak – és ez a megkérdőjelezhetetlen támogatás hatalmas segítség lehet, ha érzelmileg törékenynek érzi magát az ember.

Ruth Boyes, a Therapy Dogs Nationwide önkéntes megbízottja rendszeresen ellátogat pszichiátriai kórházakba, stroke-rehabilitációs egységekbe, idősek otthonába és egy női börtön mentális egészségügyi egységébe airedale terrier kutyájával, és úgy véli, hogy nagy változást képesek hozni az emberek jólétében.A kutyák teljesen előítéletmentesek, és feltételek nélkül szeretik azokat az embereket, akiknek segítségre van szükségükmondta. Egy másik módszer, amellyel a kedvtelésből tartott állatok segíthetnek azoknak, akik mentális problémákkal küzdenek, az az, ha napi egy rutinhoz ragaszkodnak: ez egy olyan szellemi kihívást jelent, amivel muszáj megküzdeni. A kutya sétáltatása vagy etetése arra kényszerít bennünket, hogy felkeljünk és bekapcsolódjunk a mindennapi életbe.

Dr. Brooks tapasztalatai alapján állítja: a pszichiátriai osztályon való tartózkodása során azok a betegek, akik rendszerint még azzal is megküzdenek, hogy egyáltalán felöltözzenek, várakozással telve várják a terápiás kutyák heti látogatását, és az esélyt, hogy sétáljanak egyet velük. Még ha maguktól fel sem kelnének, így van miért felkelni. Ez segíthet az önbecsülés megteremtésében is, amely gyakran hiányzik a mentális betegségekkel küzdő emberekben, hiszen így azt érzik, hogy valami helyeset cselekszenek.

Az állatok simogatása az adott pillanatban tartja az embert, és megakadályozhatja azt, hogy a mentális problémákkal küzdőkben elhatalmasodjanak a negatív, depresszív gondolatok.

Természetesen reálisnak és felelősnek kell lennünk, amikor eldöntjük, hogy tartsunk-e saját kedvencet, és ha igen, milyet, főleg, ha problémákkal küzdünk. A legtöbb mentális betegséggel küzdő ember képes kutyája kedvéért megküzdeni hétköznapi gondjaival, és levinni minden nap sétálni vagy el tudja látni megfelelően, de akinél súlyosabban elhatalmasodik a betegség, nekik inkább otthon tartható állatot (tengerimalac, papagáj stb.) javasolnak a szakértők. Egy biztos: az állatok segítenek rajtunk!

(Kutyabarát.hu)

Forrás és képek: metro, Lucy Dimbylow

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...