9 érdekes tény kutyáink nyelvéről

9 érdekes tény kutyáink nyelvéről

2018 DEC 13  |  Hasznos

Valószínűleg önmagunktól nem gondolkodunk túl sokat kedvencünk nyelvén, de ettől függetlenül van pár érdekes információ róla, és ha belegondolunk, az egyik olyan szerve, amivel gyakran kapcsolatba kerülünk a mindennapi puszi osztás során.

 

A nyelv valójában egy izom, amely részt vesz az evésben, ivásban, nyelésben és a kutya hűtésében is. Ahogy minden izmot, ezt is idegek mozgatják, amelyet az agy irányít.

1. Néhány kutyának kék a nyelve

Például a csaucsau vagy a sharpei fajtáknál fordul elő a kék vagy a sötét színű nyelv, és nem tudni, pontosan miért. Annyi azonban fontos, hogy ezek a kutyák kissé hátrányban vannak a többiekhez képest, hiszen a nyelv elszíneződése sok információt hordoz magában, így náluk nehezebb megállapítani a változásokat. Az egészséges rózsaszín nyelvhez képest a kék nyelv oxigén hiányra, tüdő- és szív problémákra, vagy ritka hemoglobin betegségre utalhat.

2. A kutyák nyelve nem tisztább, mint az embereké

Bár általános tévhit, mégsem mindig jó ötlet, ha kutyánk nyalogatja a sebeit. Az sem igaz, hogy a kutyák nyála gyógyhatású az emberi sérülésekre nézve. Bár egy-egy testrészre gyakorolt tisztító hatása fennáll, gyógyító hatását sosem tudták bizonyítani. A kutyák szájában, nyelvük körül közel 600 baktériumfaj is élhet.

3. A kutyák is ápolják a szőrüket a nyalakodás során

Mindenki ismeri a macskák kissé visszataszító szokását a szőrcsomók felöklendezésével. A kutyák ugyanúgy nyalakodással ápolják a szőrüket, de nyelvük simasága miatt nem olyan hatékony, mint a cicáké. A nyelvük azonban képes eltüntetni bizonyos szennyeződéseket a szőrről és a bőrről

4. A nyelv fontos szerv a testük lehűtésében

Amikor a kutyák lihegnek, egyik módját választják testük hűtésének az ún. hőszabályozással. A kutyák nem rendelkeznek verejtékmirigyekkel testükön, csak a mancsukon és az orrukon. Ez azt jelenti, hogy a kutyák nem tudnak izzadni a bőrükön keresztül, ehelyett a lihegésre támaszkodnak. Lihegéskor a levegő gyorsan mozog a nyelvükön, a szájukon és felső légútjaikon, így a nedvesség elpárolog, ez pedig lehűti őket.

5. Néhány kutya túl nagy nyelvvel születik

Vannak olyan ritka esetek, amikor a kölykök olyan nyelvvel születtek, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy normális funkciójukat betöltsék: ez már a szopáskor is gondot okozhat. Ezt a ritka állapotot makroglóziának nevezik. Egyes fajták - mint például a boxerek - hajlamosak arra, hogy az átlagosnál nagyobb nyelvvel szülessenek. Ez általában nem okoz problémát nekik, de ha gond, az orvosok sebészileg csökkenthetik a nyelv méretét.

6. A nyelv befolyásolja az ugatás hangját

Ugyanúgy, ahogy a mi nyelvünk befolyásolja a beszédünk módját, a kutya nyelve is hatással van az ugatására. A száj bármely szerkezete, így a nyelv mérete és alakja is bizonyos mértékig részt vesz a hangképzésben. A forma szempontjából a kutyák nyelve hosszabb és keskenyebb, mint az emberé.

7. Kevesebb az ízlelőbimbójuk, mint az embernek

A kutyáknak több ízlelőbimbója van, mint a macskáknak, de közel sem annyi, mint az embernek - körülbelül egyhatoda. A kutyák a keserű, a sós, az édes és a savanyú ízeket érzik. Azonban a szag sokkal fontosabb számukra, és a kutyák hihetetlen fejlett szaglással rendelkeznek. Ízérzékük kevésbé érzékeny, mint az emberé.

8. Arra is használják a nyelvüket, hogy érzelmeket fejezzenek ki

Sok kutyatulajdonos tudja, milyen jó dolog kutyapuszit kapni, de a kutyák ennél sokkal többre használják nyelvüket. Az egymással való ismerkedésben is szerepe van, valószínűleg a babák szájmozgásához hasonlóan használják érzelmek kifejezésére is.

9. Máshogy isznak, mint a macskák

A kutyák és a macskák mindketten a nyelvüket használva isznak, de a folyamat nagyon eltérő. A macska a nyelve csúcsával veszi fel a vizet, majd gyorsan becsukja az állkapcsát, hogy a folyadékot a szájában tartsa. A kutya kanál alakúra hajlítja a nyelvét, hogy a lehető legtöbb vizet gyűjtse össze és azt húzza be a szájába.

 

Cikkajánló:

Kiskedvenceink titkos italozása – ultra lassított felvételen

10 fontos tény a kullancsokról

Rosszat jelent-e, ha a kutyának hullik a bajusza?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: petmd
Fotók: pixabay, pxhere, wikimedia

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Halászcsárda Tata

Halászcsárda Tata

Beeráló Craft Beer Pub

Beeráló Craft Beer Pub

Murok Cafe

Murok Cafe

Fogadó a táncoló kecskékhez

Fogadó a táncoló kecskékhez