Miért szeretnénk megszeretgetni az összes állatkölyköt?

Nagyon kevés ember tud ellenállni egy cuki kölyökkutyának, egy édes puha nyuszinak vagy egy kiscicának. Jó okunk van rá, hogy így érezzünk: a jelenséget ún. cuki agressziónak nevezhetjük, és megmutatjuk, mi az oka.

 

Katherine Stavropoulos, a Kaliforniai Egyetem pszichológia professzora 54, 18 és 40 év közötti résztvevő idegi aktivitását elemezte, mikor fotókat nézettek velük. A 32 fényképet csoportokra bontották: cuki és kevésbé cuki kisbabákra, illetve cuki és kevésbé cuki állatkölykökre.

Miután végig nézték a fényképeket, egytől tízig kellett válaszolniuk bizonyos kérdésekre abban a témában, hogy mennyire találták cukinak a képeket. A válaszokban egyértelműen beazonosítható volt a „cuki agresszió” fogalma, teljesen el lehetett választani a cuki és a kevésbé cukinak ítélt fényképeket egymástól a válaszok alapján. Ráadásul az állatok is győztek a kisbabákkal szemben.

Különösen erős összefüggés volt az aranyos állatoknál érzett cuki agresszió és ugyanennél a kategóriánál mutatott agyi jutalmazási reakció között. Lényegében, ha valaki annyira aranyos, hogy már nem tudjuk befogadni, kezelni, az agyunk ad nekünk egy késztetést, hogy megszeretgessük, ezzel leküzdhetjük izgalmunkat és megnyugszunk.

 

 

 

Cikkajánló:

A nők jobban alszanak kutyájukkal, mint saját párjukkal

A kutyák képesek felismerni az emberi viselkedés célját

Egy kutatás ugatás alapján osztályozza jónak vagy rossznak a fajtákat

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
Fotók: maxpixel, flickr, pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...