Saját KB bal
Saját KB jobb

5 hiba, amit a legtöbb kezdő gazdi elkövet, és még csak nem is tud róla

Nincs annál jobb érzés, amikor hazahozzuk az új jövevényt, végre velünk fog élni, a mindennapjaink része lesz. Azonban nemcsak az örök barátság, a hűség és az odaadás jár együtt a kutyákkal, hanem a felelősség is, hogy megfelelően „működő”, a társadalomba beilleszkedni képes lényt neveljünk belőle. Ezen az úton pedig sok hibát követünk el a kezdetekkor, és a legtöbbször még csak nem is vagyunk vele tisztában.

1. Túl sok szabadságot adunk

Az új kutyaszülők másra se vágynak, csak hogy kiskutyájuk legyen szabad, boldog, szaladgáljon és játsszon. Azt már kevésbé szeretnék, hogy megrágja az elektromos kábelt vagy a szőnyegre végezze a dolgát, de hát hadd érezze jól magát! Nemcsak a gazdinak, de egy idő után az ebnek is frusztráló lehet a sok szabadság, hiszen ha nem állítjuk fel a kezdetekkor a határokat, akkor kutyánk sem fogja tudni mihez tartani magát. Ahogy a gyerekeknek, úgy a kutyáknak is napirendre és következetességre van szüksége, hogy meg tudja határozni saját maga világát a nagyvilágon belül.

2. Nem gondolkodunk hosszú távon

Amikor egy új kutya kerül a családba – pláne, ha kölyök – minden a lehető legédesebb, amit csinál. Cuki, ahogy védi a táljában lévő ételt, hogy minden papucsot ellop, ha felugrál vagy ha morog, ha el akarunk venni tőle valamit. Azonban egy felelős gazdinak illik végig gondolnia: vajon később is édesek lesznek ezek a viselkedési formák? Amikor az 50 kilós kutya teljes erejéből ránk ugrál, vagy hogy nem érhetünk a kutya táljához, mert védi azt tőlünk? A rossz szokások súlyos problémává válhatnak, ha nem kezdünk vele valamit már az elején.

3. Túl gyors szocializáció

A szocializáció nagyon fontos, – számtalan cikket olvasni a témában. Azonban a túl nagy sebesség sem szerencsés: nem szabad kitennünk kedvencünket erőszakosan olyan helyzeteknek, amiben fél. Ismernünk kell kutyánk személyiségét, határait, tűrőképességét, és tudunk kell azt is, hogy náluk nem működik a sokkterápia. Ha van egy idegesebb típusú kutyánk, aki fél a különböző hangoktól, zajoktól, más élőlényekről, ne zúdítsuk rá a nyomást, mert később az ellenkezőjét érhetjük el: még inkább ráerősíthetünk félelmeire.

4. Elfelejtjük hogy a hibák csak hibák

A kölyökkutya a szőnyegre fog pisilni, meg fog rágni dolgokat, kiássa a növényeket, vagy épp nem mozdul el az utca egy pontjáról. A kezdő gazdik hajlamosak elfelejteni, hogy a kölykök egyszerűen kölykök, akik hibákon keresztül tanulják meg a folyamatokat, ha segítünk nekik ebben. A kutyák általában a legjobbat próbálják nyújtani magukból nekünk, értékeljük!

5. Rossz viselkedést jutalmazunk

A kutyák azokat a viselkedéseket fogják ismételni, ahol pozitív megerősítést kaptak. Egyszerű módszernek tűnik, de cseppet sem az: a kezdő gazdik nagyon könnyedén megerősítik a rosszat – például egy félelmet vagy a rombolást. Ha kiskedvencünk a játékát rágcsálja, tesszük tovább a dolgunkat, nem figyelünk rá. Amint rátér a dohányzó asztal lábára, minden figyelmet megkap tőlünk, hogy hagyja abba. Mit tanult belőle a kutya? Hogyha az asztal lábát rágja, akkor ráfigyel a gazdi.

Gazdinak lenni nem könnyű. De egy-két hiba után talán átlátjuk a folyamatokat. A lényeg az, hogy próbáljunk meg kutyánk fejével gondolkodni!

Cikkajánló:

A nagy ki mit tud egy kutya életében a kölyökkortól a felnőttkorig

A büntetés problémája a kutya nevelésben

Ezeket a hibákat se kövesd el kutyád nevelésében

(kutyabarát.hu)

Forrás: purewow
Fotók: maxpixel, pixabay, flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...