Saját KB bal
Saját KB jobb

6 tipp a biztonságos havas sétákhoz

Akik nem mindig a tisztított utcákat járják kutyáikkal, azoknak feltétlenül oda kell figyelniük a megfelelő védelemre és megelőzésre, hiszen a havas táj gyönyörű és romantikus, de a kissé elpuhult ebeknek már lehet, hogy kicsit megterhelő lesz.

1. Réteges öltözködés mindenkinek

Ha egy átlagos kutya séta igényével számolunk, akkor bizony huzamosabb időre készülhetünk, ami a friss, hideg, téli levegőt illeti. Ha mindez hóval párosul, mindenképp védjük kutyánkat és magunkat réteges öltözékkel. Az ebek előszeretettel fürdenek a hóban, ami nagyon jó fotótéma, de a bundájukba fagyott hó- és jégdarabok nem tesznek jót. A rövid, egyrétegű szőrrel rendelkező kutyákra fokozottan igaz ez a pont. Mi is viseljünk kesztyűt és meleg öltözéket.

2. Lapátolás és állatbarát útszóró

Nemcsak saját magunk számára fontos, de a többi kutyás is nagyon hálás lesz érte, ha az előttünk lévő járdaszakaszon állatokra veszélytelen útszórót használunk. Többféle, az állatok mancsát nem kikezdő készítményt lehet már kapni.

3. Kéz- és mancsápolás

Nekünk is jót tesz a havas, csípős időben egy jó zsíros kézkrém, ugyanígy kutyánk tappancsa is szenvedhet károkat a fagyos időben. Ráadásul, a mancsok sérülése megnehezíti a megfelelő testmozgást, így kedvencünk unhatja magát vagy akár könnyedén meg is hízhat. Keressünk mancsvédő vaxot vagy speciálisan, nekik készült zsíros krémet. Használhatunk mancsvédő cipőt is, de számoljunk vele, hogy erre a legtöbb kutyát szoktatnunk kell.

4. Sok víz

Bár nem gondolnánk, hogy télen a hideg italok bárkinek is jóleshetnek, de mégis nagyon fontos, hogy a hideg évszak alatt is megfelelő legyen kedvencünknek vízfogyasztása. Különösen érvényes ez a kint élő ebekre, akiknek még gyakrabban kell vizet biztosítani, hiszen itatójuk pillanatok alatt befagyhat. Figyeljünk rá, hogy kutyánk eleget iszik-e – de soha ne adjunk meleg vizet nekik, és a hóevést se engedjük mértéktelenül, káros lehet, és nem váltja ki a megfelelő vízfogyasztást.

5. Hófödte ürülék

Sajnos sok gazda télen még kevésbé hajol le, hogy összeszedje kutyája után a kakit. Ez az ürülék megbújik a hó alatt, sok kutya feleheti a hóval együtt, vagy a talajba jutva a benne lévő élősködők terjednek tovább. A hó konzerválja az ürüléket, ami egészen tavaszig a földön maradhat, az élősködőknek azonban nem árt a fagy.

6. Ajtó melletti törülköző

Egy hosszú sétáról hazatérve a lehető legjobb érzés, ha átdörzsöljük kutyánk szőrét. Nem csak felmelegíti őket és a nem kívánt koszt leszedi, de a szőrbe ragadt havat, jeget is el tudjuk távolítani, ami főként a talppárnák és az aljszőrzet közt kiemelt fontosságú.

 

Cikkajánló:

7 téli veszély, ami akár kutyád halálát is okozhatja

A legjobb téli mozgásfajták, amit kutyáddal űzhetsz

5 tipp, hogyan óvd idős kutyádat télen

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotók: pixabay, maxpixel
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...