Saját KB bal
Saját KB jobb

5 tipp a biztonságos esti sétákhoz

Ahogy az idő hidegre fordul, egyre korábban megy le a nap, így már nem csak az éjszakai, de a késő délutáni testmozgást is sötétben kell megejtenünk. Nem csak a láthatósággal kell megküzdenünk, de mivel számos történetet hallani a kutyák, de akár emberek elleni támadásokról is, muszáj körültekintőbbnek lennünk, hogy kedvencünk és saját magunk testi épségére is vigyázzunk.

 

1. Hordjunk látható ruhákat, láthatósági jeleket

Sajnos sok gazdi kényszerül rá arra, hogy az út szélén menjen kedvencével a járda helyett, egyrészt a gyalogosok, másrészt az elkerített zöld felületek miatt. Szerencsére már számos lehetőség van arra, hogy ruhánkon és kutyánk nyakörvén vagy kabátján láthatósági jeleket helyezzünk el. Sokan felveszik a láthatósági mellényt is, de lehet kapni csuklóra, bokára és nyakörvre tehető villogókat. A nyakörvek, a pórázok és a kutyakabátok közül is lehet fényvisszaverő típust kapni.

2. Mindig vigyünk telefont és hordozható töltőt

Sokszor az egyetlen lehetőségünk segítséget hívni, ha telefon van nálunk. A hideg idő azonban gyakran okoz hirtelen lemerülést, így nem árt, ha egy power bank-et és töltőt is viszünk magunkkal. Programozzuk be előre a fontosabb segélyhívó számokat, és használhatunk blootooth-os fülhallgatót is, hogy ne kelljen a telefon keresgélésével bajlódni.

3. Számítsunk váratlanul felbukkanó állatokra

Bár a legtöbb állat nem veszélyes kutyánkra nézve, okozhatnak némi meglepetést, riadalmat. A sötétben előbújhatnak olyan élőlények, ami után eredhet kedvencünk, de meg is ijedhet tőle. Egy nem barátságos szándékkal közeledő kutya is okozhat nagy bajt, ha nem észleljük időben. Ha kutyánk nem megbízható, ha más állatokról van szó, mindenképp tartsuk pórázon, és számítsunk rá, hogy a sötétben lassabban vesszük észre a többi állatot.

4. Csak ismert utakon sétáljunk

Már így is elég kockázatot rejt magában a sötét, lehetőleg ne ilyenkor induljunk felfedező útra! Csak kitapasztalt, ismert, nem elhagyatott utakon járjunk, ahol van még gyalogos forgalom vagy más kutyások. Így figyelhetünk egymásra, esetleg többen sétálhatunk együtt. Természetesen mindig megéri új sétahelyeket felfedezni, hiszen nagyon fontos, hogy a változatosság is meglegyen a napi rutinnal szemben, de lehetőleg ezt ne a téli estékre időzítsük.

5. Ne ilyenkor hallgassunk zenét

Bár a kutyasétáltatás sokszor rutinszerű, unalmas tevékenységnek tűnhet, a sötétben mégis hanyagoljuk a zene lejátszók használatát, mert még inkább korlátozza a helyzetfelismerő képességünket. Legyünk éberek és figyelmesek, kommunikáljunk kutyánkkal, mert köztük is sok olyan van, aki bizonytalanabbá válik sötétben.

 

Cikkajánló:

Gázpisztollyal rálőtt egy kutyáját sétáltató férfi egy másik gazdira

Zseniális és kissé félrecsúszott kutya sétáltatások

PETÁRDA STOP – csöndes séta kedvenceinkért


 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotók: pxhere, flickr, pixabay

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...