Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan válassz profi kutyasétáltatót

Valószínűleg minden olvasónk tisztában van az aranyszabállyal: a kutya egy életre szól, tehát nem válunk meg tőle, csak mert átmeneti időzavarba kerültünk. Ám a nehezebb élethelyzetekben való helytállás nem jelenti azt, hogy néha nem kérhetünk átmeneti segítséget másoktól ebünk jóléte érdekében. Ha azzal a gonddal küzdünk, hogy valamiért képtelenek vagyunk biztosítani a napi elegendő sétát, jó választás lehet egy kutyasétáltató vállalkozó vagy cég felkeresése, amennyiben pénztárcánk engedi azt és felelősséggel választjuk ki a segítséget.

 

A felelősség kérdését nem szabad félvállról venni

A lehetőségek tárháza már ebben a kategóriában is adott, mindenesetre ha már fizetünk egy szolgáltatásért, érdemes megfontolni a profizmust, biztonságot és változatosságot, amit egy erre szakosodott cég nyújthat, és nem a helyi gimist megkérni, hogy vigye le aprópénzért Buksit a parkba. Hiszen a kutya minden pillanatban felelősség, nem háríthatjuk át ezt a felelősséget akárkire. A kedvesség és a kutyaszeretet itt már nem elég. Jól hangzik, ha egy lelkes fiatal pusztán zsebpénzt kér a sétáltatásért, de nekünk, felelős gazdiknak kötelességünk megbizonyosodni arról, hogy váratlan helyzetekben is maximálisan megállja majd a helyét kiválasztottunk.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

– Kérdés, hogy a szolgáltatás során a sétáltatás mekkora csoportban és milyen feltételek mellett történik. Bár – természetesen felárral – kutyánk megkaphatja az egyedül ráirányuló figyelmet, ezeknél a cégeknél a séta rendszerint csoportosan zajlik.  A „falka” méretét két fő tényező befolyásolja: a kutyák egymástól való térbeli távolsága (hiszen általában háztól házig hozzák-viszik őket), illetve a sétáltató személy kapacitása a tapasztalat és az erőnlét függvényében.

– Fontos tudni, hogy Magyarországon nincs a fizetett kutyasétáltatáshoz szükséges előképzettségre vagy épp az egyszerre egy személy által sétáltatott ebek számára vonatkozó szabályzás.

– Érdemes ezért rákérdezni, hogy a hivatalos sétáltatók milyen kutyás tapasztalattal rendelkeznek, a komolyabb szolgáltatóknál egy felvételi folyamaton is át kell esniük – itt tűnik ki, hogy ez már nem a zsebpénzkereseti lehetőség, hanem valódi munkahely.

– A hivatalos szolgáltató részéről is fel szokott merülni némi elvárás: például a kutya szocializáltságára vonatkozóan, de olykor feltétel az állatra érvényes biztosítás is, a komoly cégek pedig írásos szerződést kötnek a tulajdonosokkal.

– Nagyon fontos az összhang a kiképző és az ügyfél között, hiszen minden személynek, aki a kutyával érintkezik, pontosan ugyan azokat a szabályokat kell követnie, mint amit a gazdi elvár. Ha nincs meg a szimpátia, válasszunk mást!

– A különleges esetek sorába tartoznak a szocializációs problémákkal küzdő ebek mellett a tüzelő szukák. Mivel ebben az állapotukban a kutyák kizárólag pórázon, egyesével sétáltathatóak, számítsunk arra, hogy a velük kapcsolatos szolgáltatások majdnem mindig feláras kategóriába esnek.

– Ha valaki jelentkezik, és a CV alapján érdekesnek találom, akkor a lebeszélt első találkozás során, ami kb. csak 10-15 perc, lehetőségem nyílik megfigyelni, hogy mennyire kutya barát az illető – nyilatkozta korábban Fülöp Máté, a Londonban működő The Dog Service cég alapítója. 

Én mindig csak olyan embert alkalmazok, aki nem csak kedveli az állatokat, de örömmel tölt velük időt, nem tartózkodik megérinteni őket, szívesen koszolja össze magát a kutyákkal együtt. –  Komoly előképzettséget ő sem kért a sétáltatóitól, de betanításon itt is át kellett esniük, különös tekintettel arra, hogy a cég kizárólag pozitív megerősítés módszerét alkalmazza az ebeknél.

Sok ebnél a szocializáció a problémás pont

Ezen a területen egy profi szolgáltató nagy segítség lehet a gazdinak, hiszen az apróbb gondokat hatékonyan és gyorsan orvosolhatja a szigorú, szakértői felügyelet mellett történő, falkában való séta, vagy épp a nem kennel rendszerű, szintén falkajellegű panzióztatás. Ám egy nagyobb volumenű problémánál olykor több alkalmas kiképzésre és néhány hónapos gyakorlásra is szükség lehet, hogy az eb kész legyen fajtársaival békében együtt lenni. Megesik természetesen az is, hogy kölyökkutya szocializációját kíséri végig a szolgáltató cég, ami szintén erős támasz egy-egy bizonytalan, kezdő gazdinak.

 

Egy kutyasétáltatónak mindenre fel kell készülnie:

A kísérteties skót hídról többszáz kutya ugrott már a halálba

6 őrült dolog, amit kutyasétáltatás közben találtak

Útmutató az örömteli kutyasétáltatáshoz

Zseniális és kissé félrecsúszott kutya sétáltatások

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...