Kutyáink hasonlóan öregszenek, mint mi?

Kutyáink hasonlóan öregszenek, mint mi?

2018 OKT 10  |  Hasznos

Kubinyi Enikő etológus nemrég nyerte el a L’Oréal–UNESCO „A nőkért és a tudományért” ösztöndíj 2018-as társdíját, évek óta dolgozik azért, hogy jobban megismerjük legfontosabb társállatunkat. Legújabb kutatásuk az emberi öregedés jellemzőit mutatja meg a kutyák korával összefüggésben, azon dolgoznak, hogy a kutya az emberi öregedés megbízható állatmodellje legyen. A hvg.hu-nak mesélt munkájáról.

 

A kutyák öregedésével már számos kutatás foglalkozott, folyamatosan új megközelítést kap az emberi életkorra való átszámítás, és a korral járó testi és szellemi változások is egyre jobban érdekli a tudósokat. Eddig azonban ezeket elsősorban arra használtuk, hogy kutyánk utolsó éveit minél aktívabban, kiegyensúlyozottabban és kényelmesebben tudjuk vezetni.

Most azonban az ebek öregedési folyamata egy új megközelítést kapott: mivel számos hasonlóságot mutatnak az emberi öregedéssel mind a viselkedésbeli, mind az élettani változások terén, ezért az ELTE Etológia Tanszékének nemzetközi kutatócsoportja elkezdte vizsgálni a családi kutyák öregedése során tapasztalt viselkedését, mégpedig genetikai és idegtudományi megközelítéssel kiegészítve. Arra kíváncsiak, hogy milyen változások történnek a kutyák agyában az öregedés során. A csoport vezetője Kubinyi Enikő, a hvg.hu-nak számolt be az eddig tapasztaltakról.

 - A viselkedési vizsgálatokban egyrészt fiatal és idős kutyákat hasonlítunk össze, másrészt van egy százhúsz kutyából álló csoportunk, ezeknek az állatoknak éveken keresztül követjük a viselkedését. Időközben lettek köztük olyanok, akik demenciaszerű viselkedés jeleit mutatják: ez a kutyáknál is spontán megjelenik, akárcsak az embernél, ezért is nagyon fontos modellállatai az emberi öregedésnek – részletezi a már kétéves kutatást az etológus. Ha az egyik kutyán látszik, hogy demenciára utaló viselkedést mutat, előveszik a korábbi videófelvételeket, és elemzik, hogy vannak-e olyan jegyek, amelyek azt vetítették előre, hogy a kutya idővel ilyen állapotba kerül majd.

Emellett kérdőíves kutatásokat is végeznek: már több ezer alanyuk van, és a gazdák észrevételei alapján vizsgálják, hogy egyáltalán mikor kezdenek el öregedni a kutyák. - A nagytestű kutyák összesen 7-8 évig élnek, a kisebbek meg akár kétszer addig. Egyelőre nem tudjuk, hogy a nagy kutyák agyának öregedése egyáltalán megtörténik-e, vagy pedig különböző egyéb, szervi okokból előbb elhaláloznak, minthogy megjelennének náluk a kognitív diszfunkciók. -

- A sikeres öregedést tekintve mi, emberek is elsősorban arra törekszünk, hogy miközben öregszünk, az agyunk ép maradjon. Ha hanyatlik is a többi szervünk, testrészünk, akkor is tudunk kompenzálni, illetve meg tudjuk oldani ezeket a problémákat, de ha az agy veszíti el az egészséges működést, akkor teljesen rá leszünk utalva a környezetünkre – mondja Kubinyi Enikő.

A kutatás egyik legfőbb célja, hogy azok az ismeretek, amelyeket a kutyákról szereznek, valamilyen szinten az emberi kutatásokban is alkalmazhatóak legyenek. A másik pedig az, hogy létrehozzanak egy olyan rövid viselkedéstesztet, amelyet kutyakiképzők, állatorvosok is használni tudnak. - Az embernél már létezik: az orvos akár 5-10 perces teszttel is fel tudja mérni, hogy elkezdődött-e a demencia valakinél. A kutyáknál ilyen egyelőre nincsen, ezért célunk, hogy egy állapotfelmérésre alkalmas rövid, bárhol alkalmazható teszthelyzetet csináljunk. -

 

Kapcsolódó kutatások:

Magyar kutatás a kutyatartásról: felemás eredmények

Az érzékszervi problémák és a képzettség hatása az idősödő kutyák viselkedésére

A traumatikus élmények rövidíthetik kutyánk életét

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: hvg.hu

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Öreg Tölgy Erdei Tanösvény

Öreg Tölgy Erdei Tanösvény

PR Agent Kommunikációs Tanácsadó Kft.

PR Agent Kommunikációs Tanácsadó Kft.

Pozsonyi Kisvendéglő

Pozsonyi Kisvendéglő

Booker webes könyváruház

Booker webes könyváruház