Saját KB bal
Saját KB jobb

Az érzékszervi problémák és a képzettség hatása az idősödő kutyák viselkedésére

Az életkor előrehaladtával az agyi öregedés mellett egyre több kutyánál lépnek fel érzékelési problémák is, rosszabbul látnak, hallanak. Ez önmagában is okozhat olyan tüneteket, ami hasonlít az időskori demenciához. Az ELTE Etológia tanszékén működő Szenior Családi Kutya Program kutatói ezért arra voltak kíváncsiak, hogy az érzékszervi problémák milyen kapcsolatban vannak az időskori demenciára emlékeztető viselkedésekkel. 

Azt is vizsgálták, hogí a hogy a kognitív hanyatlás jelei milyen életkorban jelennek meg először a kutyáknál. Az eredményekről a Behavioral Processes folyóiratban számoltak be.

A viselkedésre vonatkozó kérdések mellett a kutatók információt gyűjtöttek a kutya neméről, méretéről, képzettségéről és arról, hogy a gazda szerint szenved-e a kutya érzékszervi problémáktól.

Kutyák esetén sajnos még nem állnak rendelkezésre az emberi látás- és hallásvizsgálathoz hasonló egyszerű, fájdalommentes tesztek. Ezért sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor az állat már teljesen megvakul vagy megsüketül. A kutyák meglepően sokáig képesek észrevétlenül kompenzálni a gyengülő látásukat például ismerős terepen.” – jegyzi meg Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője.

Az etológusok arra is kíváncsiak voltak, hogy egyéb tényezők, mint a kutya mérete, neme, képzettsége, befolyásolja-e a vizsgált viselkedések előfordulását. Noha ismert, hogy a nagyobb testű kutyát átlagosan rövidebb ideig élnek, nincs egyetértés abban, hogy ez esetükben egyúttal felgyorsult öregedést is jelent-e.

Az eredmények alapján azok a gazdák, akikben felmerült a gyanú, hogy kutyájuknak problémája van a látásával, hallásával vagy szaglásával, több viselkedési problémáról számoltak be. A kognitív hanyatlással összefüggésbe hozott viselkedések először a várható élettartam felénél jelentek meg a vizsgált kutyák körében (viszonyításképpen, egy törpe uszkár várható élettartama 13-14 év, míg egy bernáthegyi esetében ez 7-8 év). Ezen felül, azok a kutyák, akik rendelkeztek valamilyen vizsgával vagy valamilyen sportágban versenyeztek, később mutatták a kognitív öregedés jeleit, mint a kizárólag kedvencként tartott kortársaik.

Az eredmények alapján a gazdáknak érdemes kiemelt figyelmet fordítani idősödő társuk érzékszerveinek egészségére. Egy nem kezelt fül vagy szemfertőzés könnyen vezethet komolyabb problémákhoz is. A képzett kutyák körében megfigyelt késleltett öregedés egy nagyon érdekes jelenség, de még sok kérdést kell megválaszolnunk ahhoz, hogy megértsük, pontosan mi okozza ezt. Lehet, hogy önmagában a több mozgás, de az is, hogy a több foglalkozás, a gazdával való szorosabb kapcsolat a felelős ezért. Az biztos, hogy ha egy kutya kellőképp ingergazdag környezetben élhet, az segít megőrizni a szellemi frissességét is.” foglalja össze az eredményeket Szabó Dóra, a cikk első szerzője.

Forrás: ELTE Etológia tanszék – Szenior Családi Kutya Program

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...