Az első nagy veszteség – hogyan kezeljük gyermekünket egy kutya halálakor

Az első nagy veszteség – hogyan kezeljük gyermekünket egy kutya halálakor

2018 SZEPT 11  |  Hasznos

Sokan nevelnek egyszerre gyermeket és tartanak kutyát, így a gyermekek előbb utóbb megtapasztalják életük első nagy veszteségét: a négylábú családtag elvesztését. A kapcsolat emléke és az eb halála is rengeteg gyerek számára örök, pontosan ezért fontos, hogy helyesen kezeljük a helyzetet és segítsük a feldolgozást. De hogyan?

 

Főleg akkor nehéz a gyerekek segítése, mikor mi is küzdünk saját érzéseinkkel, gyászunkkal. Sok szülő érzi úgy, hogy csemetéjük előtt erősnek kell maradni, nem kimutatni az érzéseinket, hátha az még jobban felzaklatja gyermekeinket.

Épp ellenkezőleg. A gyerekek fantasztikusak, amikor a gyász rítusairól van szó. Valójában ösztönösen tudják, hogyan kell kezelni a veszteséget. A felnőttek számára túl sok társadalmi szabályt helyeztünk már a folyamatba, és a legtöbben megpróbálnak megfelelni azoknak.

Hogy jelenik meg gyermekeink fejében a gyász?

A mi feladatunk, hogy hagyjuk, hogy helyesen csinálják. A gyermekek rövid, intenzív dózisokban élik meg a fájdalmat, majd kivonják magukat belőle, hogy megkönnyítsék maguknak a folyamatot. Egyszerre csak egy kis érzelmet hagynak eluralkodni magukon. 

Ezért sok szülő gondolhatja azt, hogy gyermeke máris „jól van”, mert nem egyszerre ment át a teljes érzelem készleten, mint a felnőttek. Úgy is láthatjuk őket, mint akik kívül helyezik magukat a gyászon, és nem élik meg igazán. 

Éppen ezért a gyerekeket sokszor „elfeledett gyászolóként” kezelik, mert náluk a halál kezelése adagokban történik. Egy biztos: ne higgyük, hogy ők nem élik meg, amit mi, csak épp egy kicsit máshogy. A gyermekeknek biztonságos környezetet kell biztosítani, valamint adjunk lehetőséget érzelmei kifejezésének szabadságára.

Hogy segíthetünk nekik?

- Hagyjuk, hogy a gyermekünknek lehetősége legyen elbúcsúzni az elhunyt állattól. Ez az egyik első lépés a veszteség kezelésének egészséges folyamatában.

- Emberként a legtöbb információt a látás útján dolgozzuk fel, így az elhunyt eb látványa megerősítheti, hogy a halál valóságos. Ne féljünk ettől!

- Természetesen a gyermek sírni fog. Mi se féljünk az érzelmek kimutatásától!  Szülői szerepvállalás az is, hogy mi is kifejezzük érzelmeinket gyermekünk felé, természetesen egy biztonságos, kedves, szerető közegben.

- Mellőzzük a szélsőséges, hirtelen előtörő, ijesztő érzelem-nyilvánításokat.

- Segítsünk a megfelelő szavakat használni. Semmi gond a halálhoz kötődő kifejezésekkel, nyugodtan kimondhatjuk őket. Akármilyen nehéz, őrizzük meg ezt a pillanatot egy emlékként, amit sosem fog elfelejteni. Nem véletlenül szerepel szinte minden honlap biztonsági kérdései között a kérdés: „hogy hívták az első kiskedvencedet?”

A búcsú nem azt jelenti, hogy jelen van

Nagyon fontos megjegyzés az eutanázia kérdésében: mindenki saját gyermeke érettségét jobban ismeri, mint bárki más. Az eutanázia részesének lenni és a végső búcsú lehetősége két teljesen különböző esemény, amit nekünk, szülőknek kell meghatározni a gyermek kora, érettségi szintje és érzelmi fejlettsége alapján. Soha ne tévesszük össze a kettőt: mindig tegyük lehetővé a gyermek számára a búcsút, de az eutanázia végig nézése már más kérdés, amire nem minden gyermek alkalmas – sokan még a felnőttek közül sem képesek ott lenni abban a bizonyos pillanatban.

 

Még több tartalom a témában:

A szivárványhíd emlékezés napja – 5 mód, hogy megemlékezz szeretett kutyádról, aki már nem lehet veled

Megérzik és értik-e a kutyák saját haláluk pillanatát?

Fantasztikus fejlődés: mostantól közös sírba temetkezhet a gazdi kedvencével Bécsben

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Hatvany Lajos utca kutyafuttató

Hatvany Lajos utca kutyafuttató

Empathy Cafe & Bistro

Empathy Cafe & Bistro

Academy Golf Budapest

Academy Golf Budapest

Hotel Platán***

Hotel Platán***