Így nevelj mindenkivel szemben barátságos kutyát

A kiskutyák fejlődésének bizony igencsak szűk időszaka az, amikor extrém módon érzékeny a környezetére, ami a tanulási folyamatokat illeti. Ekkor dől el, milyen benyomások érik más emberekkel és kutyákkal szemben, és ez az idő – 3 és 4 hónapos kor között – drámaian meghatározza, hogy mennyire lesz barátságos felnőtt kutya korában. Ezekre a dolgokra érdemes feltétlenül odafigyelni, ha jól szocializált, emberekkel és kutyákkal szemben kedves ebet szeretnénk.

 

Ismerjen meg minél több embert és kutyát

Természetesen egy idősebb kutya örökbe fogadásánál nehezebb dolgunk lesz, hiszen visszamenőleg nem tudjuk megváltoztatni a tapasztalatokat. Azonban, ha kölyökkutyát választunk, mindenképp olyan helyről hozzuk, ahol láthatóan (jó) emberek vették körül, és amint velünk van, figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint minél több, különböző embernek mutassuk be.  

Figyelem! 3 és 4 hónapos kor között még nem biztos, hogy minden fertőző betegséggel szemben védettséget biztosítanak a megkapott oltások! Inkább hívjuk magaunkhoz az embereket, ne őt vigyük közösségbe, ha még nem lehet!

Hívjunk meg magunkhoz minél több látogatót

– Első körben mindig invitáljunk magunkhoz olyan embereket, akik „értik a kutyák nyelvét”, és nem fognak hibát hibára halmozni, amikor a kölyökkel szembe kerülnek.

– Mindenképp legyen a meghívottak listáján férfi és gyerek is – ez a két típus ugyanis az, amelyik leggyakrabban vált ki félelmet a kutyákból. Ha nincs is a családban saját gyerek, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb kapcsolatba fog kerülni velük, így érdemes már jó előre hozzájuk szoktatni kiskedvencünket. A legtöbb kutyatámadás áldozata ugyanis gyerek – elsősorban a megfelelő szocializáció hiányosságai miatt, hiszen a kutyának meg kell szoknia: a gyerekek még jószándék és odafigyelés mellett is gyakran más mozdulatokkal kommunikálnak, mint a felnőttek.   

– Keverjük a vendégeket: ne mindig ugyanazok az emberek vegyék körül, hiszen a cél az, hogy minél több féle gesztusú, viselkedésű ember között is kiegyensúlyozott maradjon az eb, és később teljesen természetes élmény legyen neki idegenek között lenni.

– Kérjük meg a hozzáértő vendégeket, hogy etessék kézből kutyánkat, valamint várjanak el tőle néhány alap parancsot, amire már megtanítottuk. Emellett azonban ne felejtsék el a megfelelően időzített jutalmat, elismerést, és simogatást. Szokjon hozzá, hogy hozzáérnek – később az állatorvosunk vagy a kutyakozmetikus hálás lesz érte! Természetesen a vendégeknek se engedjük meg, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak, hiszen nem az a cél, hogy az emberek később bármit megtehessenek vele!

– A javasolt érintkezés emberekkel heti minimum három alkalom, ha még nem tudjuk közösségbe vinni. De még heti egy alkalom is jobb a semminél!

– Ha még az oltások hiánya miatt nem is mehet ténylegesen közösségbe, érdemes kivinni egy hordozóban, hogy minél korábban lássa az őt körülvevő világot. Megbeszélhetjük a munkahelyünkkel vagy egy kutyabarát kávézóval, hogy bevihetjük-e egy kicsit magunkkal.

Hogy tanítsuk meg, hogy ne harapjon

Itt jön be a többi kutya hatása.  A kölyökkutyák gyakran játszanak „harcolóst”. Egymástól tanulják a különböző mozdulatokat, fogásokat, de azt is, hogy ne okozzanak sérülést harapás közben. Ha egy kölyökkutya túl erőset harap, a másik fél általában felsikít és egy időre kivonja magát a játékból, hogy a „sérülését” nyalogassa. A harapós fél gyorsan megtanulja, hogyha játszani szeretne, az állkapcsát finoman szabad csak használnia, és nem komolyat harapni. Úgy működik a folyamat, mint egy „harapás gátlás”.

– Mi magunk is megerősíthetjük a gátlás tanulását: amikor kölyökkutyánk belénk harap, jajduljunk fel! Hagyjuk abba a játékot és egy-két percre hagyjuk kedvencünket figyelmen kívül. Amikor újra készen állunk a játékra, először ültessük le a kutyust, hogy nyugodtan, és ne eleve túlhevülten kezdjen bele egy újabb körbe.

– Tanítsuk meg a szüneteket. Ha a kölyök figyelmen kívül hagyja a feljajdulásunkat, és továbbra is játékban akar maradni, egyszerűen állítsuk le a tevékenységet. Álljunk fel, hagyjuk el a szobát és hagyjuk magára pár percre. Meg kell erősíteni benne: ha túl erőset harap, a játéknak vége.

– Gyermekeinknél fokozottan figyeljünk oda: ők se hagyják tovább menni az elfajult játékot. A kutyának tudnia kell, hogy a kisgyerekekkel szemben ugyanazok a szabályok érvényesek, velük szemben is finomnak kell maradnia a harapásnak.

 

Ezeket is ajánljuk:

Mitől válhat hirtelen agresszívvé kutyánk?

Rosszul nevelt kutya? Itt a 10 leggyakoribb ok!

Magyar kutatás a kutyatartásról: felemás eredmények

7 intő jel, amit soha ne hagyj figyelmen kívül

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...